Siyaset Zirveden anayasa mutabakatı çıktı

Zirveden anayasa mutabakatı çıktı

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bir araya geldiği zirveden, üç partinin yürüttüğü mini anayasa paketine, 24. dönemde uzlaşılan 60 maddenin eklenmesi ve orta ölçekli bir anayasa değişikliği yapılması konusunda ön mutabakat çıktı

Zirveden anayasa mutabakatı çıktı

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün Başbakanlık Konutu’nda 3 saati bulan bir görüşmede gerçekleştirdi. Yıldırım, 19 Temmuz’da iki muhalefet lideriyle ayrı ayrı görüşmüştü. Liderler, 25 Temmuz’da ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelmişti. Yıldırım, 1 Ağustos’ta da Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi’nde ve Bahçeli ile TBMM’de bir araya gelmişti.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre liderler, kahvaltılı toplantıda terör eylemlerinin ardından PKK ve IŞİD ile mücadeledeki süreci değerlendirdi. Yıldırım’ın, liderlere FETÖ ile mücadeleye ilişkin kapsamlı bir bilgi notu verdiği, Cerablus başta olmak üzere Suriye ve Irak’taki sürece ve bundan sonra yapılacaklara ilişkin bilgilendirmede bulunduğu öğrenildi.
Teröre net tavır
Üç lider, mini anayasa paketine ilişkin gelinen aşamayı da değerlendirdi. Üç liderin de uzlaşılan bu çalışmaya, 24. yasama döneminde 4 partinin uzlaştığı 60 maddenin eklenmesiyle, orta ölçekli bir anayasa değişikliği paketi haline getirilmesi konusunda ön mutabakata vardığı öğrenildi. Üç liderin, TBMM’nin yeni yasama dönemi açılır açılmaz anayasanın ilk gündem maddesi olmasını da benimsediği belirtildi. Toplantıda Kılıçdaroğlu, bir süredir gündeme getirdiği 15 Temmuz’un ardından HDP’nin dışlanıyor olmasının yaratacağı sıkıntıları bir kez daha not ettirdi. Yıldırım’ın bu noktada, “HDP adının terör ile beraber anılmaması için PKK terör örgütüne karşı net tavır alması gerekiyor” dediği kaydedildi.
Toplantının ilk gündem maddesi olan Gaziantep katliamı ekseninde IŞİD ve terörle mücadele noktasında Kılıçdaroğlu’nun “IŞİD konusunda ciddi çalışmaya ihtiyaç var” dediği ifade edildi.
Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Cezaevlerinden çok ciddi hak ihlalleri ve işkence iddiaları geliyor. Bu iddialar bu mücadeleyi haksız konuma düşürür. 4 partinin de üyelerinin bulunduğu İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri Alt Komisyonu’nun çalışma yapması isabetli olacaktır” önerisini gündeme getirdi.
İdam diyaloğu
Bahçeli’nin, idam cezasının neden kaldırıldığını, dönemin koşulları ve AB açısından önemine değinerek detaylı bir biçimde anlattığı belirtilirken, “Ancak şu an idam gelse Abdullah Öcalan ve Fetullah Gülen asılacakmış gibi izlenim var, meydanlarda. Bu yanlış. İdam kararı bu isimleri etkilemez. MHP olarak terör suçları ve savaş halinde idam cezasını destekliyoruz” dediği ifade edildi. Yıldırım’ın, “Son olarak Elazığ’a gittim, orada da bu izlenim sürüyor. Ben bir açıklama yaptım ama bu meydanları tatmin etmedi. Acaba bu süreci bilen biri olarak siz mi bir açıklama yapsanız” diye Bahçeli’ye açıklama yapması önerisinde bulunduğu kaydedildi.
Kılıçdaroğlu’nun ayrıca olağanüstü hal döneminde yayımlanan KHK’lara yönelik eleştirilerini bir kere daha gündeme getirdiği, Yıldırım’ın ise “Hassasiyetlerinizi anlıyoruz. Endişeniz olmasın hepsini TBMM Genel Kurulu’nda görüştüreceğiz” dediği öğrenildi.
Atatürk önerisi
Kılıçdaroğlu’nun, “3. Köprü’ye Atatürk’ün ismini koyalım. Bu, son dönemdeki tutumunuza da uyacaktır. Boğaziçi Köprüsü’nün adını değiştirdiniz, itiraz etmedik” dediği, Yıldırım’ın ise, “Köprünün ismi artık kondu. Atatürk ismini başka bir büyük projemize mesela Çanakkale Boğazı’nda yapmayı planladığımız köprüye koyalım” dediği ifade edildi.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Resmi Konutu’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Foto: MUSTAFA AKTAŞ-AA