Zonguldak Zonguldak'ta Kadın İstihdamı

Zonguldak'ta Kadın İstihdamı

09.03.2018 - 14:09 | Son Güncellenme:

.

Zonguldakta Kadın İstihdamı

ZONGULDAK (AA) - Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, kadınların iş gücüne katılmalarının önemli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Demirsu, gazetecilere yaptığı açıklamada, il müdürlüğünün verilerine göre geçen yıl sonu itibariyle kuruma iş aramak üzere kayıt yaptıran 21 bin 388 kişiden 11 bin 922'sinin kadın olduğunu söyledi.

Kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 55'ini kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Demirsu, "İşsizliğin yoğun olduğu grupların başında genç işsizlerden sonra kadın işsizlerin geldiği görülmektedir. Kurumun ülke geneli verilerine bakıldığında il verileri ile benzerlik göstermektedir. İlimizde kadın istihdamının az olmasının en büyük nedenlerini mesleksizlik ve Zonguldak iş gücü piyasasının kadınlardan çok erkeklere yönelik sektörlerde iş yerlerinin bulunması olarak belirtebiliriz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Demirsu, evlerde yapılan işler kapsamında ve tarımda kadınların kayıt dışı istihdam edilmesi, kadınların iş gücüne katılımının resmi verilere yansımamasına sebep olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kurumumuzca, işverenlerin verdiği iş ilanlarında mesleğe yönelik özel durumlar olmadığı sürece cinsiyet ayrımcılığına izin verilmeyerek ilanlara kadın erkek herkesin müracaat etmesi sağlanmaktadır. İşverenler ilan verme aşamasında konu hakkında uyarılmakta, mümkün oldukça ilanlarda cinsiyet ayrımcılığına müsaade edilmemektedir. İl Müdürlüğümüzün 2017 yılı verilerine göre 2 bin 935 kişi işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirilenlerin bin 435'ini kadınlar oluşturmakta olup, kadınların oranı yüzde 48'dir. Zonguldak iş gücü piyasası gibi emek yoğun ve erkek istihdamı ağırlıklı olan iş gücü piyasasında bu oran ülke geneli verilerine göre iyi bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır. İlimizde kadın istihdamı ülke geneline göre iyi olmakla birlikte, kadınlar arasında mesleksizlik sorununun çözülmesi ve kadınların daha çok istihdamına olanak sağlanacak işletmelerin kurulması kadın istihdamını daha da arttıracaktır."