Zonguldak Zonguldak'taki Darbe Girişimi Davası

Zonguldak'taki Darbe Girişimi Davası

22.02.2018 - 19:57 | Son Güncellenme:

Eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'ın yargılanmasına devam edildi

Zonguldaktaki Darbe Girişimi Davası

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, tutuksuz sanık eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'ın yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Sazak, avukatı ve yakınları katıldı.

Tanıklardan Zonguldak İl Emniyet Müdür Yardımcısı O.Ç., ifadesinde, 2010'da Zonguldak'a tayin olduğunu söyledi.

Zonguldak'a tayin olduğu dönemde İl Emniyet Müdür Vekili olarak Mehmet Betni'nin görevde olduğunu, daha sonra Metin Seyfi Sazak'ın il emniyet müdürlüğü görevine atandığını anlatan O.Ç., "Sazak atandığı dönemde, Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapıyordum. Ben daha sonra Silah Ruhsat Şubesine atandım. Burada bir yıl görev yaptıktan sonra Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne atandım. Daha sonra Osman Ak İl Emniyet Müdürü olunca beni yeniden Asayiş Şube Müdürü olarak atadı." dedi.

- Sazak'ın para topladığı iddiası

Haberin Devamı

O.Ç., Metin Seyfi Sazak'ın aleyhine şahitlik yaptığı için Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne atandığını düşündüğünü anlatarak, şunları söyledi:

"O dönemde devre arkadaşım olan bir kişi, 'Sazak, para topluyor' diye şikayette bulundu. Ben de görgüye dayalı ifade verdim. Ondan sonra Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne atamam oldu. Kendisinin para topladığıyla ilgili belgeler müfettişlerin dosyasında mevcuttur. FETÖ'nün emniyet yapılanmasıyla ilgili bilgisinin olmadığını ancak Zonguldak'ta görev yapanların bir takım evlerde toplantılar yaptıklarını duyuyorduk. Bu örgüt güçlenmeye başladıkça kendilerinden olmayan kişiler hakkında olmadık soruşturmalar açarak meslekten uzaklaştırıyorlardı." dedi.

Sazak'ın daha önce özel kalem müdürlüğünü yapan ve başka bir soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan Sadettin Tospatlıoğlu ise kendisinin özel kalem müdürlüğü görevini nasıl kabul ettiğini anlattı.

Bu arada Başbakanlığın davaya müdahil olmasıyla ilgili gelen dilekçe, mahkeme heyeti tarafından kabul edildi.

Mahkeme heyeti, Sazak'ın, adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartı kararının devam ettiğini belirterek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenmesi için, duruşmayı 26 Haziran'a erteledi.

- 22 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor

Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 51 sayfalık iddianamede, eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak veya silahlı terör örgütü yönetmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Haberin Devamı

İddianamede, ayrıca Sazak'ın, darbenin başarılı olması halinde il valisi olarak görev yapacağı iddiaları yer alıyor.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Eylül 2017'de görülen duruşmada, Metin Seyfi Sazak'ın suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suç vasfının lehe değişmesi ihtimalini göz önüne alarak, adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmesine karar vermişti.