Geri Dön
İtalyan mutfağı özellikleri

İtalyan mutfağı özellikleri

İtalyan mutfağı dünya çapında meşhur. Peki hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? İtalyan mutfağı özellikleri nelerdir? İşte bilmeniz gereken bilgiler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

İtalyan mutfağı neden meşhur?

Dünya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden biri İtalya. Zengin bir mutfak olan İtalyan mutfağı bir 'Akdeniz mutfağı'dır. Bölgesel çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı içerisinde çok farklı tatlar bulunduran bu mutfak, pek çok damak tadına hitap etmesi bakımından dünyaca meşhurdur.

İtalyan mutfağı malzemeleri

İtalyan mutfağı denilince akla gelenler peynir, pizza ve makarnadır diyebiliriz. Peynirler, İtalya'da bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Özellikle mozzarella ve parmesan ülkemizde de sevilir. Çok sert ve açık sarımsı rengi olan bu mozzarella ve parmesan peynirleri, makarnaların vazgeçilmezidir. Tortellini, lazanya ve penne gibi çok sayıda makarna çeşidi; ülkenin kuzeyinde tereryağı, salça, pirinç ve yeşilliklerden elde edilen soslarla, güneyde ise zeytinyağı ve baharatlı kırmızı soslarla servis edilir.


Bruschetti

İtalyan mutfağı içecekler

İtalyan mutfağının en önemli içecekleri olan şarap, espresso ve cappucino gibi kahveler, İtalyanların vazgeçilmezidir. Günlük yaşamlarında ana yemek ve kahve olmak üzere iki bölümden oluşan sofra düzenleri olan İtalyanlar, tıpkı Ferzan Özpetek filmlerinde de gördüğümüz gibi sofralarına özel bir anlam katmaya çalışırlar. Sofraları, sadece yemek yemek olarak değil aynı zamanda sosyalleşme fırsatı olarak görürler.


Minestrone

İtalyan mutfağı özellikleri

  • İtalyan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri pizza aslında yoksulların yemeği olarak biliniyor. Napolili fırıncılar, ince hamurun üzerine malzeme koyarak fakir insanlara basit ve ucuz bir yemek hazırlıyorlar. Daha sonra soyluların da ilgisini çeken bu yemek, dünya genelinde popüler bir fast food'a dönüşüyor.
  • Akdeniz'e yakınlığından ötürü İtalyan mutfağında zeytin ve zeytinyağının yeri ayrı. İtalya'da neredeyse her yemekte zeytinyağı kullanılıyor.
  • İtalyan mutfağının olmazsa olmazı makarnaların spaghetti, penne ya da fettuccine gibi pek çok çeşidi var. Ancak asıl vurucu noktası sosları. İtalya'da bolonez, napoliten ve pesto gibi çeşit çeşit makarna sosu bulunuyor.
  • İtalyanların en ünlü tatlısı olan ve kedi dili bisküvi, maskarpone peyniri ile kahve liköründen yapılan tiramisu, İtalya'da şarap eşliğinde tüketiliyor.
  • İtalyan mutfağının diğer vazgeçilmezleri arasında domates, sarımsak, enginar, ton balığı, kapari ve patlıcanı sıralayabiliriz. Bu besinler neredeyse her yemekte kullanılıyor.


Pizza

İtalya'da ne yenir, başlıca yemekleri hangileridir?

Pizza, spagetti, lazanya, tortellini, tiramisu, panna cotta, panini, chicken parmigiana, bruschetti, osso buco, minestrone.

Benzer İçerikler