Dünya Eurovision 2024 şampiyonu belli oldu! Finale saatler kala diskalifiye geldi protestolar damga vurdu

Eurovision 2024 şampiyonu belli oldu! Finale saatler kala diskalifiye geldi protestolar damga vurdu

12.05.2024 - 01:44 | Son Güncellenme:

Eurovision 2024 finali sona erdi. Protestolar eşliğinde geçen Eurovision'da finale kalan bir isim diskalifiye oldu. Sertab Erener'in yarı finalde sahne aldığı Eurovision'da 2024 şampiyonu belli oldu.

Eurovision 2024 şampiyonu belli oldu Finale saatler kala diskalifiye geldi protestolar damga vurdu
2024 ŞAMPİYONU BELLİ OLDU

Bu yıl 68’insi düzenlenen yarışmada İsviçre temsilcisi Nemo, “The Code” isimli şarkısıyla 591 puanla birinci oldu. Yarışmayı Hırvatistan temsilcisi ikinci, Ukrayna temsilcisi ise üçüncü sırada tamamladı.


İSRAİL'E TEPKİ ÜSTÜNE TEPKİ

Puanların açıklanması için yarışmaya katılan ülkelere bağlanıldı. İsrail'e bağlanıldığı sırada seyirciler tepki gösterdi.

İSRAİLLİ ŞARKICI YUHALANDI

İsrail temsilcisi Eden Golan, final gecesindeki sahne performansı sırasında izleyiciler tarafından protesto edildi. Salondaki izleyicilerden birçoğunun İsrailli katılımcıyı yuhaladığı ve “Filistin” sloganı attığı duyuldu.

Belçika televizyonu yayını kesti. Belçika ulusal televizyonu VRT, İsrail’in insan hakları ve basın özgürlüğü ihlalleri nedeniyle kınamak ve Gazze’de ateşkes çağrısı yapmak amacıyla Eurovision 2024 finalinin yayınını kesti. Kanalın yayınladığı açıklamada, “Bu bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca, İsrail’in basın hürriyetini yok ettiğini ifade etmek istiyoruz. Bu nedenle yayınımıza ara veriyoruz. Derhal ateşkes” denildi.

Haberin Devamı
EUROVISION SAHNESİNDEN BAZI KARELER

EUROVISION FİNALİ BAŞLADI

Merakla beklenen Eurovision finali başladı. İsveçli şarkıcı ve söz yazarı Bjoern Skifs, 68. Eurovision Şarkı Yarışması'nın finalinde sahne aldı.


GRETA MALMÖ ARENA ÖNÜNDEN UZAKLAŞTIRILDI

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg 68. Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali öncesinde Malmö Arena'nın önünde düzenlenen gösterisi sırasında polis tarafından uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL'E TEPKİ SÜRÜYOR! GÖREVİNDEN ÇEKİLDİ

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında Norveç’i temsil eden Alessandra Mele, İsrail’in Eurovision’da yer almasını protesto ederek, Eurovision finalinde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildi.

Mele yaptığı açıklamada, "Eurovision'un sloganı olan United by Music' (Müzikle Birleş), müzik yapmamın nedenidir. Ama şu anda bu sadece boş bir söz. Devam eden bir soykırım var ve sizden lütfen gözlerinizi açmanızı, kalbinizi açmanızı istiyorum. Bırakın sevgi sizi gerçeğe götürsün, gerçek gözlerinizin önünde. Özgür Filistin” dedi.

Mele, geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada "Queens of Kings" isimli şarkıyla ülkesini temsil etmiş ve 5'inci olmuştu.

İSRAİL PROTESTOLARI SÜRÜYOR

İsrail'in yarışmaya katılmasını protesto edenler final gününde de İsveç'in Malmö kentinde gösteri yaptı. Binlerce kişi Filistin için destek gösterilerine katıldı.

"Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun" ve "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartların yanı sıra Gazze'de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin", "İşgale son" ve "Katil İsrail" şeklinde sloganlar attı.

Burada yapılan konuşmada, 200 güne yakındır İsrail'in çocuk, bebek, yaşlı, kadın demeden Filistinlilerin üzerine bomba yağdırdığına dikkati çekilerek, soykırımcı İsrail'in Eurovision'a davet edilmesi de iki yüzlülük olarak nitelendirildi.

DİSKALİFİYE OLDU

Eurovision 2024 şarkı yarışmasında, Hollanda'yı temsil eden Joost Klein, finale saatler kala yarışmadan diskalifiye edildi. Hollandalı müzisyenin dahil olduğu olayın ardından prodüksiyon ekibinden bir kadının polise şikayette bulunduğu ve İsveç polisinin olaya ilişkin inceleme başlattığı açıklandı. Gelişmenin ardından Avrupa Yayın Birliği, hukuki süreç devam ederken Klein’in yarışmada yer almasının doğru olmayacağına karar verdi.

Dün gece kostümlü prova için sahneye çıkamayan Klein’in karıştığı olayın İsrail delegasyonu ile ilgili olduğu iddia edilirken, Avrupa Yayın Birliği tarafından yapılan açıklamada, “Medyada yer alan haberler ve sosyal medyadaki spekülasyonlara rağmen, başka herhangi bir katılımcı veya delegasyon üyesinin bu olay ile alakasının bulunmadığını net bir şekilde ifade etmek istiyoruz” denildi.

Kostümlü prova sırasında İsrailli temsilci Eden Golan’dan önce beşinci sırada sahne alması beklenen Klein’in sahneye çıkmayacağının anons edilmesi sonrasında seyirciler bu açıklamayı ıslıklayarak protesto etmişti. Hollanda basını ise “Europapa” isimli şarkısıyla yarışmanın favorileri arasında yer alan Klein’in bu olay nedeniyle diskalifiye edilmesinin orantısız bir tepki olduğunu ve karar nedeniyle şok içerisinde olduklarını duyurdu.

İsrailli temsilcinin yanında yüzünü bayrakla kapatmıştı

Hollandalı müzisyen, perşembe gecesi gerçekleştirilen ikinci yarı finalin ardından yapılan basın toplantısında İsrail temsilcisi Golan’ın yanında olmaktan duyduğu memnuniyetsizliği ifade etmek için yüzünü Hollanda bayrağıyla kapatmıştı.

Basın toplantısından bir gazeteci İsrailli temsilciye, katılımıyla diğer yarışmacılar için de bir güvenlik riski oluşturup oluşturmadığı yönünde bir soru yöneltmiş, konferansın moderatörü İsrailli katılımcıya, “Dilerseniz cevap vermek zorunda değilsiniz” demişti. Hollandalı müzisyen Klein de bayraklı protestosuna ara vererek “Neden” diye bağırmıştı.


Haberin Devamı
SERTAB ERENER SAHNEYE ÇIKTI

Sertab Erener, bu yıl İsveç’te düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın ikinci yarı finalinde sahneye konuk şarkıcı olarak çıktı.