Gündem 11 cm uzamak 200 bin lira!

11 cm uzamak 200 bin lira!

31.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boy uzamatma ameliyatını anlatan uzmanlar, maliyetlerin 200 bin lirayı aşabildiğini söylerken yetişkinlerde 11, çocuklarda ise 30 cm uzamanın mümkün olduğunu ifade etti

11 cm uzamak  200 bin lira

Konut projelerinin zamanında teslim edilmemesi üzerine başlatılan operasyon kapsamında Makrom İnşaat sahibi Lütfü Bakırcı’nın boy uzatma ameliyatından sonra gözaltına alınması, kozmetik amaçlı boy uzatma ameliyatlarını gündeme getirdi. Boy uzatma ameliyatını Milliyet’e değerlendiren uzmanlar, her ameliyatın maliyetinin kullanılan malzeme, teknik ve tedavi süreciyle arttığını söyledi.

Haberin Devamı

Boy uzatma ameliyatı faturasının 200 bin liranın üzerine çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatma ameliyatlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kozmetik uzatma ameliyatı her iki ayağa birden yapılırken, İlizarov yöntemle yapılan ameliyat sıkıntı yaşanan bacağa yapılır. Kozmetik boy uzatma ameliyatına ise sağlıklı bir kişi de başvurabilir. Bunların hepsinin de farklı riskleri vardır.

İğleşme süresi değişir

İlizarov yöntemiyle yapılan boy uzatma ameliyatında uzatma çivileri birbiri içerisine geçen iki adet vidaya benzeyen teleskopik roddan oluşur. İçerisindeki bir mekanizma ise bu iki rodun uzamasını sağlar. Yeni nesil çiviler, kemik eğriliklerinin düzeltilmesi ve sonrasında kısaltmaya da izin veriyor. Bir bacak diğerinden kısaysa, kemik eğriyse, kemik hastalığı varsa veya kişi kaza geçirmiş, kemik kaynamamışsa ameliyata başvurulabilir. Kozmetik boy ameliyatları ise, günümüzde çok küçük ameliyat yaralarından kemiğin içerisine yerleştirilen cihazlar ile gerçekleştirilmektedir. İlizarov yönteminden farklı olarak kozmatik için kullanılan bu cihazlar ile tedavi sırasında hastaların hareket yeteneği daha fazla oluyor. Kişinin problemine bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Mesela 7 santimetre uzamak isteyen biri ameliyattan sonra 5 ay değnek kullanıp normale dönüyor.”

Haberin Devamı

‘Çocukta 20 cm mümkün’
Boy uzatma ameliyatı ile çocukların 20 santimetreye kadar uzayabildiklerini söyleyen Op. Dr. Feridun Kunak ise şunları söyledi:
“Boy uzatma ameliyatları bir bacağı diğer bacağına göre daha kısa olan insanlarda bacakları eşitlemek için yapılır. Bu ameliyatlar bir kemikten yapılır, bir de büyüme çekirdeğinden yapılır. Büyüme çekirdeği ameliyatı için çocukların büyüme çekirdeğinin kapanmaması lazım. Bu ameliyat en geç kız çocuklarında 15, 16 iken erkek çocuklarında 17, 18 yaşına kadar yapılabilir. Kız veya erkek çocukların ergenlik dönemine bağlıdır. İdeal yaş 14 civarıdır. Ameliyattan sonra bilgisayarla kendi kendine uzatma mümkün. İki kemiği kırarak her gün arasını açıyorsunuz. Birden bire açarsanız oradaki sinir ve kaslarda zedelenme meydana gelebilir. Bu ameliyatlardan sonra arada kemik oluşmasını bekleriz. Bu ameliyatlar boy kısalığında da yapılabilir. Hormon verilmesine rağmen çocuk büyümemiştir çok kısadır. Alt veya üst bacağından doktorun kararıyla her ikisinden de uzatma yapılabilir. Önemli olan ameliyatı yaparken damar sinire zarar vermemek. Ameliyatlar sayesinde çocukların 20 cm kadar uzaması mümkün.”
‘Çivisi 15 bin euro’
Bu ameliyatların ücretinin hangi aletlerin kullanıldığına, ne için yapıldığına, tedavi ne kadar süreceğine bağlı olarak değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Küçükkaya, “Kozmetik boy uzatma ameliyatlarında iki bacak 100-200 bin lira arasında iken genel boy uzatma ameliyatları 50 - 100 lira arasında. Kemiğe takılan tek bir çivinin değeri de tüm dünyada 15 bin euro” dedi. Kozmetik amaçlı yetişkin ameliyatlarında 11 santimetreye kadar uzatma yapabileceklerini söyleyen Prof. Dr. Küçükkaya, çocuklarla 20 - 30 santimetre arasında boy uzatıla-bildiğini belirtti.