Geri Dön
2020'de uçak kazaları neden arttı?

2020'de uçak kazaları neden arttı?

2020 her açıdan unutulmayacak bir yıl oldu. Çevre kirliliğinin azaldığı, caretta caretta gibi bazı canlı türlerinin kendini hatırlattığı bu yılda uçuşlar iptal oldu, hepimiz evlere kapandık. Ancak ne enteresandır ki 2020'de dünya genelinde uçak kazalarına bağlı ölümlerin sayısı artmış. İyi de neden ve nasıl?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hepimiz için korkunç bir yıldı

2020 tüm dünya için korkunç bir yıl oldu. 2021'ye umutlarla girdik ama 2020'nin üzerimizdeki etkisini öyle kolay kolay atabilecekmişiz gibi görünmüyor. Tabii 2020 insanlık için çok kötü bir yıl olsa da bazı olumlu gelişmeler de yaşanmıştı. Mesela çevre kirliliğinde düşüş görülmüş, caretta caretta gibi bazı canlı türleri bizlere kendilerini hatırlatmıştı.

2019'a göre artmış... Nasıl yani?

Uçuşların teker teker iptal edildiği, ülkelerin sınırlarını kapattığı, herkesin evlere kapandığı bu dönemde enteresan bir istatistik ortaya konmuş. Hollandalı bir danışmanlık firması, ticari uçuşlarda kazalara bağlı ölenlerin sayısının 2019'a göre 2020'de arttığını açıklamış. Yani Koronavirüs salgını nedeniyle uçuş sayılarında ciddi düşüşler yaşanmasına rağmen 2020 yılında uçak kazalarında tam 299 kişi yaşamını yitirmiş.

Pandemiden iki ay önce yaşanmıştı

Peki 2019'da bu sayı kaçmış? Ticari yolcu uçaklarında 2019 yılında 257 kişi hayatını kaybetmiş... Şimdi size biraz enteresan geliyor tablo, değil mi? O zaman bir hatırlatma yapalım. İran hava sahasında düşürülen Ukrayna uçağında 176 kişi hayatını kaybetmişti ancak bu olay henüz pandemi ilan edilmemişken, Ocak 2020'de yaşanmıştı. Yani bu olay pandemi döneminden hemen önce olduğu için ayrı değerlendirilebilir bir halde. Bu olay 'pandemi dönemindeki uçak kazaları' raporuna dahil edilmeseydi 2020'deki uçak kazalarına bağlı ölümlerin sayısı 123'e düşmüş olacak ve böylelikle 2020'de uçak kazalarında ölenlerin sayısı 2019'a göre düşmüş olacaktı. Yani evet ilk etapta şaşırtıcı olsa da pandeminin mart ayında ilan edildiğini unutmamamız lazım.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler