Geri Dön
Yeni AKM nasıl olacak? Yeni proje, içeriği ve tüm detaylar

Yeni AKM nasıl olacak? Yeni proje, içeriği ve tüm detaylar

Yıllardır beklediğimiz an geldi. AKM nihayet yeniden yapılıyor!.. Cumhurbaşkanı Erdoğan Taksim'de yeniden inşa edilecek Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) projesini açıkladı. Yeni AKM'nin dış görünümü mimari olarak eskisini andırıyor.

Rüya Salik
Rüya Salik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en büyük ve akustiği en iyi opera binalarından biri olması hedeflenen yeni AKM projesini tanıttı. Hepimiz ekran başına kilitlendik.

Haberin Devamı

Eski AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından tasarlanan yeni bina, 2019'un ilk çeyreğinde bitecekmiş... Sabırsız bir nesil olduğumuz için bize 'uzun bir zaman' gibi geliyor ama göz açıp kapanıncaya kadar geçer, biraz daha idare edin!

Cumhurbaşkanımız, "Belli bir elitin değil tüm halkımızın programları izlediği bir yer olacak. 2 bin 500 kişi içeride izleyecek ama dışarıda dev ekrandan halkımız izleme fırsatı bulacak" demiş. Benim bildiğim AKM'de sahnelenen oyunlar, operalar, baleler vs. hep Devlet Tiyatrosu'na ait olduğu için 'belli bir elit'ten ziyade 'halk' giderdi. Biletler son derece makul fiyattan satılırdı. 2000'li yılların başında 3 TL'ye Edip Cansever'in Ben Ruhi Bey Nasılım şiirinin tiyatro uyarlamasını seyrettiğimi hatırlıyorum. Elit filan da değil, aşırı öğrenci pespayeliği ve fakirliğindeydim.. Olsun, belki yanlış biliyorumdur ve hakikaten -allahım inşallah amin- ben bile elitimdir!

Haberin Devamı

YENİ AKM'DE NELER OLACAK?


- AKM bir bina değil, büyük bir kompleks olacak. Toplam alanı 100 bin metrekare.
- Büyük salon 2 bin 500 kişilik olacak. Tasarımı kırmızı kubbe şeklinde.
- AKM'ye ek yapıların çatısı yeşil ve çevre dostu olacak. Bu yapılarda tiyatro, konferans, sinema salonları ve 885 araçlık bir otopark bulunacak.
- Tiyatro salonu 800 kişilik, konferans salonu 1000 kişilik, sinema salonu 285 kişilik, oda tiyatrosu 250 kişilik olacak.
- Dışarıdakiler de dev ekrandan programları izleyebilecek.
- En üst katta Boğaz manzaralı bir restoran açılacak.
- Taksim Meydanı'nda araç trafiği olmayacak.

AKM'NİN TARİHÇESİ

Tiyatro binası olarak 1946'da projelendirilerek Taksim Meydanı'nda inşa edilen AKM, Mimar August Perret tarafından yapıldı.

İstanbul Kültür Sarayı adıyla 1969'da hizmete açılan merkez, 1970'te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi, onarımların ardından 1977'de yeniden sanatseverlerle buluştu.

Koruma kurulu kararıyla binanın bulunduğu alan 1993'te "kentsel sit alanı", bina da 1999'da "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebiyle Sakarya Üniversitesi'nin 2007'de hazırladığı yapının betonarme taşıyıcı sisteminin dayanımı hakkındaki raporda, binanın takviye edilmesi gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde 2009'da tamirat ve tadilat işi ihalesi yapıldı.

Yapılacak işler, kurul tarafından da onaylanmasına rağmen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, aynı yıl içinde, dava konusu Koruma Kurulu Kararı'nın ve eki avan projenin iptaline karar verdi.

Bunun üzerine, merkezin mevcut haliyle korunması, sadece güçlendirme, tamirat ve tadilat yapılmasına ilişkin projeler hazırlandı. Bakanlıkça 2012'de, "İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Güçlendirme, Tadilat ve Tamirat İşleri" işinin ihalesi gerçekleştirildi.

Binada söküm işleri tamamlandıktan sonra, İTÜ İnşaat Fakültesince yapılan inceleme sonucu tahribatın beklenenin üzerinde olduğu raporu sonrasında, 23 Mayıs 2013 tarih ve 101321 sayılı Bakanlık Makamı oluru ile binanın tadilat işleminin durdurulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

SANATÇILAR NE DEDİ?

Yeni AKM'nin tanıtım toplantısı için birçok ünlü Haliç Kongre Merkezi'ne gitti.

Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu, "Burası bence cıvıl cıvıl İstanbul'un yeni merkezi olacak" dedi.

Tanıtım toplantısının ardından konuşan Orhan Gencebay ise "Ben ismi değişecek diye düşünüyordum, değişmemesine son derece memnun oldum. Zaten değişmesin diye söyleyecektim. TRT ile bir röportaj yapmıştık, bilmeden 'İsminin AKM kalması gerekli.' diye söylemiştim. Şimdi çok mutlu oldum" diye konuştu.

MİMARLAR: AKM KÜLTÜREL MİRASTIR, YIKILAMAZ


AKM'nin yıkımına Mimarlar Odası tepkili. Genel Başkan Eyüp Muhci, "AKM'yi yıkıma terk etmek de, yıkmak da suçtur" diyor. AKM'nin bir kültür mirası olduğunu ve yıkılamayacağını söyleyen Mumcu, yapının aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini düşünüyor.


Benzer İçerikler