Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Twitter, Kovid aşılarıyla ilgili olarak sürekli yanlış bilgi yayanları engelleme kararı aldı. Buna göre yanlış bilgi yayanların gönderisi ‘zararlı’ olarak etiketlenecek. Tweet, retweet edildiğinde de o uyarı kalacak. İkinci ihlalde yanlış bilgi içeren tweet silinecek ve hesap 12 saat askıya alınacak. Dördüncü ihlalde bir hafta askıya alınacak hesap beşinci ihlalde kapatılacak. Twitter bu uygulamaya ilk olarak İngilizce paylaşımlarla başlayacak. Bu duyurunun yayınlandığı gün Twitter’ın Türkiye gündemindeki hashtag’lerden biri şuydu:

Haberin Devamı

#SahteSalgına- BoyunEğmiyoruz
Bu hashtag’le atılan 40 bine yakın tweet arasında neler vardı neler?

Koronavirüs diye salgın olmadığını iddia eden mi ararsın, “Kovid’den öldü” diye kayda geçenlerin aslında başka nedenlerle hayatlarını kaybettiklerini iddia edenler mi? Korona korkusuyla asıl amacın, ‘maskesini takan, çenesini kapatan, itiraz etmeyen, ama itaat eden yeni nesil insan modeli yaratmak’ olduğunu yazanlar da vardı. Dünyada nüfusunun çoğunu aşılamayı başaran tek ülke İsrail, 10 gün önce Kovid aşısına karşı çıkan Arieh Avni’nin doktorluk yapmasını yasakladı. Bizde #SahteSalgına-BoyunEğmiyoruz hashtag’iyle tweet atanlar Prof. Dr. Gülümser Heper’in şu sözlerini Twitter’da adeta ‘bilimsel kanıt’ olarak lanse etti: 

“Geçtiğimiz yıl hangi nedenlerle ölüm olduysa bu yıl da aynı nedenlerle oldu. Uzayda yaşamıyorum, Türkiye’nin bir hastanesinde çalışıp, eski bir hekim olmam nedeniyle çok hasta görüyorum. Diyeceğim; benim gözlediğim bir salgın yok.” 

Heper, böyle bir açıklama yaptı mı? Yapmadı da, sosyal medyada Heper’in sözleri gibi mi lanse edildi? Hepimizi ilgilendiren bir konuda gerçekleri öğrenmeye hakkımız yok mu? Twitter, Kovid’le ilgili yanlış bilgi yayanları engelleme kararı alırken; İsrail, aşı karşıtı kişinin doktorluk yapmasını yasaklarken bizde durum bu.

PAKİSTAN MODASININ REKLAM YÜZÜ GÜLSİM

Kovid salgınına inanmayanlar

Türkiye ile Azerbaycan nasıl ‘bir millet iki devlet’se Pakistan da Türkiye için gerçekten her daim ‘dost’ olduğunu gösteren bir ülke... Ülkeler arasındaki bu dostluk, şimdiye kadar kültürel ilişkilere ve iş birliklerine pek yansımadı. ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisi Pakistan’da yayınlanıp, sevilince işler değişti. Yapım şirketi Tekden Film yöneticileriyle Pakistanlı yetkililerin görüşmelerden sonra iki ülke ortaklaşa ‘Türk Lala’ adlı bir dizi yapmak için harekete geçti. ‘Diriliş Ertuğrul’ sayesinde dizide Aslıhan Hatun’u oynayan Gülsüm Ali’nin de Pakistan’da yıldızı parladı. Halen TRT 1’de yayınlanan ‘Gönül Dağı’nda oynayan Gülsim Ali, Pakistan’ın moda kuruluşlarından Maria.B.’nin reklam yıldızı oldu. Türkiye’de yapılan çekimlerin bir kısmında Gülsim Ali’ye Pakistanlı model ve oyuncu Ayeza Khan da eşlik etti.

Haberin Devamı

DİZİDEKİ CİNSİYETÇİ YAKLAŞIMA TEPKİ

‘Ginny and Georgia’, genç ve güzel bir anneyle siyahi kızı ve küçük oğlunun yaşadıklarını anlatan yeni bir dizi. Brianne Howey’in anneyi Antonia Gentry’nın genç kızı ve Diesel La Toraca’nın ailenin küçük erkek çocuğunu oynadığı dizi, eğlence odaklı senaryosuna rağmen Taylor Swift’le ilgili yapılan espri bana çok itici geldi. 15 yaşında anne olan, zor bir hayat yaşayan, sıkça sevgili ve şehir değiştiren Georgia’nın, aynı kaderi yaşamasını istemediği kızını sıkıştırınca Ginny, “Sana ne? Sen, Taylor Swift’ten hızlı erkek değiştiriyorsun” diye karşılık verdi ona. Bu söz yüzünden önce şarkıcının hayranları ‘Ginny and Georgia’ için protesto başlattı, ardından Swift, dizideki kadınları aşağılayan bu cinsiyetçi yaklaşıma tepki gösterdi. IMDb’de 10 üzerinden 6.8 puan alan dizinin Taylor Swift sayesinde bayağı reklamı oldu.

Haberin Devamı

Kovid salgınına inanmayanlar

GÜNÜN SÖZÜ

“Anlamayanlar için dilimi, değersizler için kalbimi yormadığım günden beri mutluyum.” (Kurt Vonnegut)