Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

TÜGİAD, yeni adıyla Türkiye Genç İş İnsanları Derneği, geçtiğimiz hafta 18’inci Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. TÜGİAD yönetimine 35 yıldır ilk kez bir kadın genel başkan seçildi. Bu seçimin hemen ardından, TÜGİAD marka adı aynı kalmak kaydıyla, ‘Genç İş Adamları’ açılımı da ‘Genç İş İnsanları’ olarak düzeltildi. Genel kurul sürecine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve sayın milletvekilleri Özlem Zengin, Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Halis Dalkılıç eşlik etti.

Haberin Devamı

Benim okuyucu kitlemin çoğuna uzak bir konu olduğunu düşündüğüm için önce biraz TÜGİAD’dan bahsetmek isterim. Türkiye’deki ilk ulusal ve tek uluslararası genç iş insanları derneği. Sivil Toplum Örgütleri içerisinde son derece saygın ve güçlü bir yerde; hem kendi üyelerinin bireysel hem de ülkemizin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak, 800’ü aşan üye sayısı ile 60’tan fazla sektörü bir çatı altında temsil etmek gibi bir vizyonu var. Tüm bunların benimle ilgisi ise, bu değerli topluluğun içinde sağlık sektörünü temsil eden birkaç üyeden biri olmam. Henüz yeni olan üyeliğimin bir kadın başkanla taçlanması da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı.

KADIN DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR

Önemli görevler üstlendiler

18’inci Olağan Genel Kurul, kadın milletvekillerimizin ve yeni başkan Nilüfer Çevikel’in inisiyatifiyle, kadına şiddetin gündeme alındığı konuşmalarla başladı. TBMM’de kurulan komisyonun takipçiliğini sürdürme ve iş birliğiyle ilgili söz verildi ve programa dahil edildi. Kadınların, karar noktalarında daha çok bulunabilmelerinin ve yönetici vizyonlarının değerlendirilmesi vurgulandı. TÜGİAD’ın bundan sonraki dönemde, gücünün ve dünyayı değiştirme potansiyelinin farkında bir kadın başkanla çalışmasının verdiği mesaja dikkat çekildi. Kendi adıma toplumda kadın potansiyelinin engellendiği birçok noktaya şahit olurken, kadınların çoğu zaman evde oturmayı kendilerinin seçtiğini de bir dipnot olarak eklemek isterim. Bu bağlamda Sayın Nilüfer Çevikel ve kendi sektörlerinde çok başarılı diğer kadın yönetim kurulu üyelerinin, idol ve rol modeli olma açısından çok önemli görevler üstlendiklerini düşünüyorum. Dileğim, TÜGİAD’ın bu örnek yapısıyla kapalı bir grup olmaktan özenle uzak durarak, daha dışa açık, sergilediği bu tutumu dışarıya daha çok yansıtan bir grup olması ve kadın zihniyetine daha çok eğilmesi. Hem kadın bölge başkanlarının hem de Çevikel ile diğer yönetim kurulu üyelerinin, sahip oldukları bu önemli potansiyeli yine kadın için, onların eğitimi ve yönlendirilmesine kullanacaklarını ümit ediyorum.

Haberin Devamı

Bir akademisyen olarak en büyük beklentilerimden biri de, MBA sınıfımla yaptığımız Silikon Vadisi ziyaretinde hücrelerime kadar hissettiğim üniversite-sanayi iş birliğinin ülkemizde de giderek artması. Bu hem TÜGİAD’ı hem de üniversiteleri güçlendirecek ve daha anlamlı kılacaktır.

TÜGİAD kendi miladını yaşıyor

TÜGİAD’ın önümüzdeki yıllarda en önemli gündemlerinden biri Avrupa Yeşil Mütabakatı. Tükenen kaynaklarımız ve iklim değişikliği ile mücadele, tüm zamanımızı harcamaya değer. Yine ‘yükte hafif, pahada ağır’ dediğimiz teknoloji üretimi konusunda da TÜGİAD’a çok iş düşecek. Çünkü isminde taşıdığı ‘gençlik’ teknolojiyi hem üreten hem de kullanan en önemli kesimi temsil ediyor.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğum Genç Radyasyon Onkologları, Genç İş İnsanları vb. tüm gruplarda tartışılan konulardan biri insan ömrünün uzaması ile birlikte 45 yaş olan üyelik sınırının daha ileri yaşlara kaydırılması. Teklifin taraftarları, Dünya Sağlık Örgütü’nün genç, orta ve ileri yaş aralıklarını değiştirmesinden destek almaya çalışıyor. Bence yaştan daha önemli olan, kuşaklar arası zihniyet farkı. Sinerjinin doğması, daha cesaretli işlere atılabilme ve özellikle de teknolojiyi kullanma konusunda nesiller arasındaki ciddi farkı hepimiz gözlemliyoruz. Kendimizi genç hissedebiliriz, ancak bizden daha genç nesillerle asla aynı olmadığımızı da görmek ve kabul etmek gerekiyor. Pandemi, bize öğrettikleri ve değişen dünya düzeni ile birçok konuda milat oldu. Görünen o ki Sayın Nilüfer Çevikel ile TÜGİAD da kendi miladını yaşıyor. Kadın elinin değdiği her şeyin daha güzel olacağına ve kadınlarımıza olan sonsuz inancımla, yeni yönetime, yeni dönemde başarılar diliyorum.