Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin 2005-2011 yılları arasında ev sahipliği yaptığı, tüm dünyadan milyonlarca izleyicisi bulunan, düzenlendiği ülkelerin tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayan dünyanın en önemli motor sporları organizasyonu Formula 1.
Kasım 2020’de dokuz yıl aradan sonra gerçekleşen Türkiye ayağı için bundan sonra hep devam etsin istedik.
İyi haber geldi, Formula 1 Türkiye GP’si, bu sezon da İstanbul’da Intercity İstanbul Park’ta gerçekleşecek. Türkiye Grand Prix, 11-13 Haziran tarihlerinde Kanada’nın yerine takvime dahil edildi. Monako’dan Abu Dabi’ye birçok farklı şehirde Formula 1 grand prix’lerini izleme şansım oldu. Formula 1 pilotlarının favorisi Monako Grand Prix.
Nedeni belli, Monako’da yarışa özel bir pist yok, yarış daracık sokaklarda yapılıyor, adrenalin tavan yapıyor.

Haberin Devamı

Önemli bir gelir kaynağı

Monako Grand Prix zamanı Monakolular balkonlarını bile kiraya verip şehri terk ediyor, balkon kiraları bile binlerce euro’yu buluyor.
Formula 1 turizmi diye önemli bir gelir kaynağı var, sadece paddock’ta değil, balkonlardan dev teknelere her yerde herkes yarışı izlemek üzere toplanıyor.
Bu manzarayı ilk gördüğümde ne kadar
üzüldüğümü hatırlıyorum, İstanbul’da yıllar önce nasıl yeterince izleyici bulunamamıştı diye.
2011’de Vodafone McLaren Mercedes tesislerinde, McLaren takımının o zamanki yöneticisi Jonathan Neale ile konuşmuştum, “McLaren olarak İstanbul’da tekrar yarışmayı çok isteriz, ama tabii son kararı Ecclestone verecek” demişti.
Hemen akabinde ise Bernie Ecclestone’a sormuştum, “İstanbul Grand Prix devam edecek mi?” diye.
Ecclestone, “Seçimi bekliyoruz, seçimlerden sonra Bakan’la görüşeceğiz, ondan sonra belli olacak” diye cevaplamıştı sorumu.
Ne yazık ki o zaman İstanbul takvime girmedi, ama neyse ki şimdi sevindirici haber geldi, İstanbul, Formula 1’in önce 2020 takvimine, şimdi de 2021 takvimine eklendi. Formula 1 Turkish Grand Prix 2020, dokuz yıl aradan sonra 13-15 Kasım’da Intercity İstanbul Park’ta gerçekleştiğinde sevindik.

FORMULA 1  YENİDEN İSTANBUL’DA

Pandeminin seyrine göre

Evet, yarışı izlemek kolay değil. Araçlar vızır vızır geçiyor, izlerken bile başınız dönüyor.
Tabii gürültü de cabası, kulaklıklar bile vız geliyor ama otomobil sporları meraklıları bu yarışları izlemek için dünyanın bir ucundan bir ucuna gidiyor, gidemeyenler de ekran başında nefeslerini tutup izliyor. Yarışlar kadar partileriyle de ünlü Formula 1.
Hatta İstanbul’da ilk yıllarında Selim Hamamcıoğlu’nun Kız Kulesi’nde düzenlediği Racing Fever Party’ler de dünya çapında ses getiriyordu. Tabii dünyanın hiçbir yerinde Kız Kulesi kadar etkileyici bir mekan yok.
2020 ve 2021 pandemi nedeniyle şanssız yıllar. Ama yine de Formula 1’in 2020’den sonra 2021’de de Türkiye ayağının devam etmesi sevindirici. “Bu anlaşma, Türkiye için uzun süreli bir sözleşmenin de habercisi niteliğindedir” diyor Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak. Bilet satışları ise pandeminin seyrine göre netlik kazanacak.
Umalım, tam kapanma işe yarasın ve Formula 1’i hem yerli hem de yabancı izleyiciler yerinde izleyebilsin.