Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Bozburun

Boz taşlar önümüzde
Cebimizde yalnızlık var
Şu dümdüz büyüyen gecede
Tek dostumuz yakamozlar
Kimsesiz koylar ortasında
Her biri başka siyah bu dağların
Güneşi yolladık bütün renklerle
Oyuncağıyız artık alışkanlıkların
En küçük bir ses bile sanki gök gürültüsü
İçim kıpır kıpır deniz kıpırtısız
Bülent Ortaçgil 1990

Anadolu’nun batı kıyılarında, denize uzanan hepsi birbirinden güzel beş yarımadamız var. Otomobille kuzeyden aşağıya inmeye başlarsak, önce Gelibolu bizi karşılamakta. Sonra da Çeşme, Bodrum, Datça ve Bozburun. Bozburun hem en uzak hem de gözden en ırak olanı. Yazları mavi yolculukların en seçkin duraklarını barındırması ile biliniyor.

Haberin Devamı

Koyları ve tekne turları

Bozburun’un keyfi, deniz ve doğanın iç içe olması. Yeşil ile mavinin kucaklaştığı Ada Boğazı, Bozukkale, Çiftlik, Kumlubük, Kızkumu, Selimiye, Serçe Limanı, Üç Taş, Akvaryum ve Dirsekbükü gibi birbirinden güzel koylara ya aracınızla gidebilir ya da tekne turlarına katılabilirsiniz. Tekne turları sabah 10.00 civarında başlıyor. Akvaryum Koyu, 3 Taşlar Koyu, Çomçalık Koyu-Kızıl Ada, Mercimek Koyu ve Ada Boğazı’na uğrayan tekneler, 17.00 gibi geri dönüyor. Vizeniz varsa tekne kiralayarak, Simi adasına geçmek de mümkün.

Guletlerin evi

Richard Gere, Johnny Depp, İngiltere Kraliyet Ailesi ve daha nice ünlünün yatlarını Bozburun’da yaptırdığını bilen pek az. Bozburun gulet dendiğinde akla ilk gelen, belki iddialı olacak ama en iyi yapıldıkları yer. Mavi Tur’da yerli, yabancı konukları ağırlayan guletlerin yarısına yakını Bozburun yapımı.

Doğa ve denizin sarmaladığı bir tarih

Adını boz renkli dağlarından alan Bozburun Yarımadası, Türkiye’nin en uzun antik yürüyüş rotası olan Karia Yolu’nun da 148 kilometresini barındırmakta. Yarımada her daim önemli bir deniz ticaret durağı da aynı zamanda. Bu nedenle pek çok antik kente de ev sahipliği yapmakta. Hisarönü’ne giderken Bybassios, Bozuk Koyu’nda Loryma, Selimiye Koyu’nda Hydas, Taşlıca’nın aşağısında Phoenix antik kentleri tarih meraklılarını beklemekte.

Nasıl gidilir, ne zaman gidilir?

Haberin Devamı

Araçla gidiyorsanız, Marmaris’ten sonra Datça yolunu takip etmek en iyisi. Marmaris’e 45-50 km. uzaklıkta. “Arabam yok” diyorsanız, sorun değil. Marmaris’ten dolmuşlar kalkıyor. Uçakla gitmeyi planlıyorsanız, Dalaman Havalimanı 2.5 saat mesafede. En kalabalık olduğu aylar temmuz ve ağustos. Deniz sezonu ekime kadar sürüyor. Eylül ayı favorim. Buralara kadar gelmişken, Selimiye, Orhaniye ve Çiftlik’e de mutlaka uğrayın. Selimiye sadece 15 dakika mesafede. Unutmadan her yıl ekim sonunda Uluslararası Bozburun Gulet Festivali var.

BOZBURUN SAKLI CENNET

Mutlaka yapılacaklar

Tekne turuna çıkın. Antik Karya yolunda yürüyün.

Koylara tepeden bakan noktalarda mola verip, yeşil ile mavinin kucaklaşmasına hayran olun.

Ege’nin en meşhur pazarları arasında yer alan Bozburun’daki salı pazarına uğrayın.

Bal, badem, kekik, adaçayı, nane, mor karabaş otu ve peksimet alın.

Deniz ürünleri, çıntar kavurması, çıntar köftesi, çıtırmak tatlısı ve köremen böreği gibi yerel tatları mutlaka bir deneyin.