Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Sevgili Barış Atay ve Şebnem Altın, geçtiğimiz günlerde Kapadokya’yı adım adım dolaştılar. Gezerken de aldıkları notları ve çektikleri birbirinden güzel fotoğrafları sağ olsunlar benimle de paylaştılar. Her ikisi de yurdumun iyi rehberleri
arasında... Barış’la dostluğumuz onun Galatasaray benimse İstanbul Erkek Lisesi’nde olduğum 80’lerin ortasına kadar gidiyor. Barış’a, “Ben bunları bir ara toparlar yazarım, haberiniz olsun” deyince, ‘O zaman bize kahve ısmarlaman lazım’ dedi. Tamam dedim anlaştık. Geçtiğimiz hafta yazıyı okuyan okurlar, “Biz de Kapadokya’ya gidelim diyoruz ama farklı bir program bulamıyoruz” deyince, o notları okurla paylaşmanın zamanı geldi deyip, oturdum klavyenin başına... Dolayısı ile aşağıdaki programı sevgili Barış ve Şebnem hazırladı, ben yazdım. Gezmesi size kaldı. Şimdiden iyi eğlenceler...

Haberin Devamı

FARKLI BİR  KAPADOKYA
Gün 1

Keşfe Ürgüp’ün Cemil Köyü’nden başlıyoruz. Köydeki geç dönem kilisesinin fresklerine hayran kalacaksınız. Köyün çok iyi fotoğraf veren panoraması da kesinlikle hoşunuza gidecek. Günün ikinci ziyareti, Keşlik Manastır Kompleksi. Stefanos ve Arkalgelos kiliselerinin freskleri, nadir görülen kimi sahneleri ile muhteşem. Manastırın ayazması, oldukça iyi korunmuş yemekhane-mutfak kompleksi, sığınaklar, tünel geçişleri ise sizi büyüleyecek. Ama burayı özel kılan nedenlerden biri de, aileden kalan mülkü ciddi bir kültürel miras belleyip, aktaran Cabir. Birçok değerli hoca ile freskleri çalışmış olan Cabir mekana renk katıyor, hayat veriyor.
Bir sonraki durağımız Ürgüp Şahinefendi Köyü’nün yakınlarındaki Sobesos Antik Kenti. Ödenek çıkmadığı için kazı çalışmaları duran bu gizemli Roma Kenti Kapadokya’ya ayrı bir renk katmakta. 400 metrekare genişliğinde, tabanı mozaiklerle süslü, toplantı salonu, hamamı ile Kapadokya’da sıra dışı bir ziyaret noktası. Soğanlı Vadisi günün son ziyareti. Tahtalı Kilise, Geyikli Kilise, Karabaş ve yolun sonunda Saklı Kilise’yi gezmeyi unutmayın. Dere kenarı kafedeki hamaklar ise çok cezbedici.

Gün 2

Program, Tatların Beldesi’nde, kuş yuvası gibi kayalıkların yukarısına konumlanmış Yer altı Şehri ile başlıyor. Yer altı Şehri’nin hemen yanındaki kilisenin restore edilmiş freskleri ise kesinlikle etkileyici. Kasabanın ve vadinin görünümü nefesinizi kesecek. Bir sonraki durağımız Gülşehir’deki Karşı Kilise ya da gerçek adı ile Aziz Yahya Kilise’si bölgenin en etkileyici fresklerinden bir kısmına sahip. Sadece 3 km. ileride bulunan Açık Saray Harabeleri, tüf kayalar içine oyulmuş Roma Dönemi kaya mezarları, Kaya Kilise’leri ile önemli bir piskoposluk merkezi. Evler, kiliseler, yeraltı tünelleri ve içinden akan dere, ağaçlar ile 10 km. mesafedeki Çat Kasabası’na yürüyebileceğiniz muazzam bir rota.

Haberin Devamı

Gün 3

Güne Aksaray’ın Helvadere Kasabası’ndaki Mokissos ile başlıyoruz. Doç. Dr. Tolga Uyar başkanlığında kazılara başlanacak bu mistik şehrin yüzey araştırmasını ise Prof. Albrecht Berger yapmıştı. Kemerli yapılar, mezarlar, kilise kalıntıları ve evler kesinlikle sıra dışı bir deneyim sunacak. Ünlü Ihlara Vadisi sadece 15 km. uzaklıkta. Barış’la Şebnem’in tavsiyesi daha sakin olan Belisırma-Selime rotasını yürümeniz şeklinde. Sonunda da tırmanmayı göze alanları ise bir manastır ziyareti beklemekte... Güzelyurt’a geçerken, yol üzerindeki, kartal yuvası gibi dev ve yüksek bir kayaca kondurulmuş, tüm vadiye hakim konumuyla büyüleyici Yüksek Kilise’yi gezmeyi unutmayın. Kilise camii, tam karşısında merdivenleri tırmanıp ulaşacağınız Sivişli Kilise ile Güzelyurt kesinlikle sizi büyüleyecek. Yürümeyi sevenlerdenseniz, yer altı şehirleri, şapeller ve kiliseler ile süslenmiş Manastır Vadisi yürüyüşünü programa ekleyin. Gün batımında ulaşacağınız, hiçliğin ortasında duran Kızıl Kilise ise üç günlük programınızın son ziyareti.

Haberin Devamı

FARKLI BİR  KAPADOKYA