Emre Kara

Emre Kara

emrekarayazar@gmail.com

Tüm Yazıları

Müzik her koşulda insanların ortak dili. Özellikle olumsuzlukların yoğun olduğu bu dönemde hala konser afişleri görmek o kadar iyi geliyor ki... Harbiye Açıkhava, Kuruçeşme Açıkhava, Vadi Açıkhava ve niceleri derken her gün bir yerlerde etkinlik var.

Dün akşam ben de Tuğba Yurt'un Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'ndaki ilk konserindeydim. Bu konseri merakla beklememin sebepleri vardı. Ne kadar kıdemli sayılabilir olsalar da yeni isimlerin artık büyük maçlarda boy göstermesi gerekiyordu. Son yıllarda konser programlarının hepsinde aynı isimleri görmek kabak tadı veriyordu. Geçen yıldan beri kayda değer değişiklikler oluyor. Aleyna Tilki, Simge, Tuğba Yurt, Edis, Merve Özbey (hatta önümüzdeki haftalarda İrem Derici) büyük konserler yapmaya cesaret ediyor.

Haberin Devamı

Bu konserlerde doluluk oranlarını fazla önemsemiyorum. Ya da sosyal medyada takipçi sayıları yüksek diye konserde izdiham çıkmasını beklemiyorum. Konser sanatçısı olmak ayrı bir kulvar. Örnek vermem gerekirse; nitekim dijitaldeki rakamları nispeten daha az olan Funda Arar'ın ezelden beri tüm büyük konserlerinde tek boş koltuk bulamazsınız.

Sosyal mesafe kuralları nedeniyle konser mekanlarının en fazla yarı kapasitesi kadar bilet satışı yapılabiliyor. Dün Tuğba'nın konserinde doluluk oranı göz kararımla yarının çok üzerindeydi. Mantıken yüzde 100 doluluk olarak kabul etmemiz lazım. İşin ticari kalemlerini düşününce sınıfı geçiyor. Yani bir konser daha yapabilir.

Performans olarak şahane vokal şovları vardı Tuğba'nın. Dün oraya gelen herkese bu ispatlandı. Şarkı söylemek için yaratıldığına inandığım özel bir yetenek var onda. Yani evrileceği yol 'konser sanatçılığı'. Bu yüzden sadece açıkhavalarda konser veriyor. Bir bar ya da plaj ortamında sahne yaptığına hiç tanık olmadım. Gittiği yol onun için en iyi yol.

Arabesk, türkü, yavaşlar, hareketliler, 90'lar ve kendi şarkılarıyla rengarenk bir repertuvarı vardı. İkinci bölüm seyircinin nabzını tutmak noktasında çok başarılıydı. Özellikle son yarım saat kimse yerine oturmadı. Bu oraya gelenleri evine mutlu göndermek için önemli.

Haberin Devamı

Tuğba'nın son hiti 'Benim O'yu şarkının söz&müzik sahibi Ersay Üner'le düet söyleyeceğini konser öncesinde tahmin etmiştim. Şarkının kaydında da geri vokallerde Ersay Bey'in sesini duyuyorduk. 'Benim O'yu ortalarda söylemek çok yerinde bir stratejiydi. Bir sanatçının konserine genellikle yeni şarkısını dinlemek için gidersin; o yüzden bu önemli bir silahtır ve atışı doğru yerde yapmak gerekir. İlk şarkıda söyleyip kurşunu harcarsan, seyircinin çoğu sonuna kalmadan konserden gider.

Repertuvar konusunda şaşırdığım detaylar da var. Sevgili Tuğba, sen janrındaki diğer isimlerin yapamadığı kadar 12 şarkılık sağlam bir pop albümü yaptın. Hatta geçen senelerde kendimce bu albümü 'yılın albümü' seçerek yazmıştım. Neredeydi 'Vur Kaç', 'Taş Yürek', 'Geliyo Geliyo' gibi şarkıların? Tamam 'Adı Aşk' ve 'Cennetim Olsun' gibi güzel iki şarkına yer vermişsin ama bana yetmedi, sonraki konserler için lütfen bu önerimi dikkate al. Hatta açılışı 'İnceden İnceden' yerine 'Vur Kaç'la bir dans şovu eşliğinde yapabilirsin. Ya da konserin sonlarına doğru disko ortamı yaratıp bir dj performansla sonlandırabilirsin. Açıkhava konserleri başında ve sonunda bazı şovlar ister. Mesela öyle bir 'Yorgun Yıllarım' söyledin ki tüylerim hala havada. Neden arkasından bir arabesk daha patlatmadın? Şarkılar arası geçişlerde bunlara dikkat edilmeli.

Haberin Devamı

İki elbise vardı; ilk yarıda mini ve tozpembe, ikinci yarıda tulum gibi ve beyaz renkte. İki elbiseyi de beğendim. Gençliğine, tarzına, enerjisine uygundu. Fakat ikisinde de saçları dağınık kullanmak yerine ilk elbise de güzel bir stille toplanabilirdi. Ara verilen konserlerde kostüm değiştirip tekrar perde açılınca saçla oynanmış olması da heyecanlandıran bir harekettir izleyici için. Bir de sahnedeyken önündeki ekranlar ve ışıklar Tuğba'nın ayaklarını kestiği için ayakkabıları neredeyse hiç görmedim.

TUĞBA YURTA DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ: HARBİYE AÇIKHAVA KONSERİ

Biraz da orkestradan ve dekordan bahsedeyim. Tam Youtube videolarında izlediğim gibi güzel bir koltuk ve çevresinde dev bir orkestra vardı. O kadar iyi çaldılar ki; bir ara en önden arkalara gidip duyumu test ettim. Geri vokallerin Tuğba ile ahengi harikaydı. Saz çalan müzisyen arkadaşımıza buradan selamlar, enfesti!

Daha fazla detaylarda boğulursam sayfalarca yazabilirim. Dip toplama baktığımda başarısıyla gurur duyduğum, heyecanına ortak olduğum, çok güzel bir ses ve yorumlar dinlediğim, eğlendiğim, anılarımda yer edecek bir konser yaşadım dün akşam. Son olarak, dün aynı zamanda doğum günü olan Tuğba'ya buradan bir kez daha 'iyi ki doğdun' dileklerimi iletmek isterim.