Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta gastronomi dünyasında heyecan verici bir gelişme yaşandı. Sektörün paydaşlarını bir araya getirerek ticari hacmin artırılması amacıyla gerçekleştirilen gastronomi dünyasının üç önemli etkinliği, ilk kez bir arada düzenlendi. ‘Ace of Mice Exhibition 2021 ve Gastronomi Turizmi Fuarı& Konferansı (Gastroshow)’, ‘Ace of Mice Exhibition 2021’ ve Avrupa’nın en büyük gastronomi turizmi fuarı ‘Gastro Show’, İstanbul Kongre Merkezi’nde ilk kez birlikte kapılarını açtı. Gastronomi dünyasının ve turizm sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı üçlü fuar, üç gün sürdü.
Konferans programlarıyla dünya liderlerini sektörle buluşturan etkinlikte, Turizm Medya Grubu ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD), gastronomi endüstrisinin farklı segmentlerinden oluşan geniş yelpazede katılımcı ve ziyaretçi profilini ‘7 Şehir, 7 Bölge, 7 Ülke’ bu yıl ilk defa ağırladı.
Fuarın katılımcıları, çok sayıda sektör ve pazarda faaliyet gösteren dünyanın en kaliteli gastronomi ürünleri üreticilerinden oluştu. Ben de bu konuda başta kadim dostlarım ACE of MICE Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman ile GYD Başkanı Gürkan Boztepe olmak üzere, böylesine büyük çapta bir etkinlik için çaba gösteren herkese teşekkürü bir borç bilirim. Özellikle bu yıl Anadolu’daki özel yemeklerin öne çıkarılması, Türk mutfağının dünyada gelişmesi için başarıya giden yolda büyük bir adım olacak.

Haberin Devamı

Gastronomi dünyası heyecan yaşadı
KÜLTÜRLERİ BULUŞTURAN ŞEF: ECE ALAYBEYOĞLU

Türk mutfağı, şüphesiz, dünya mutfakları arasında en beğenilenlerden biri... Damak tadımız, sağlıklı malzemelerimiz ve doğru pişirme tekniklerimizle gastronomi dünyasına yön veren nice şeflerimiz mevcut. Bunlardan biri de Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu olan Şef Ece Alaybeyoğlu... Kendisi, yurt dışında, Danimarka’nın Kopenhag şehrinin en iyi restaurantlarında uzun yıllardır varlığını sürdüren bir şef.
Şimdiye dek birçok Michelin yıldızlı restoranda çalışan Şef Ece, şef olmaya lisedeyken karar vermiş. Temel eğitimini ise beş yaşındayken babaannesinden almış. Yeditepe Üniversitesi’nden mezun olur olmaz staj için başvurduğu Michelin yıldızlı restoranlardan kabul görünce, profesyonel hayata adımını atmış. 2015 yılında The Ledbury Londra’da ve Noma Kopenhag’da çalışmış.
Başarılı şefimiz, şu anda Restoran Alchemist’de araştırma ve geliştirme şefi olarak test mutfağında çalışıyor. Yenilikçi ve çevreyi önemseyen bir yaklaşımı olduğunu söyleyebilirim. Doğaya ve çevreye verilen önemin arttığı bugünlerde yeni yemek akımları ve sistemleri görmeye başlıyoruz. Alaybeyoğlu da yerel tedarikçilerle çalışıyor hatta direkt çiftçilerle anlaşarak malzemelerini tedarik ediyor.
Ürün kalitesini her zaman en üst seviyede tutan Şef Ece Alaybeyoğlu’nun, sürdürülebilirlik ve karbon baskı konularını mutfağına taşıması doğrusu takdirimi topladı. Türk mutfağını henüz yeteri kadar tanıtılmadığı vurgusunu yapan Alaybeyoğlu, şef adaylarına ise şöyle sesleniyor: “Okumak ve araştırma yapmak çok önemli. Stajlarımı ayarlarken bana kimse yardım etmedi. Kendim araştırdım, okudum ve başardım. Geleceğinizi kimse sizin kadar önemsemeyecektir. Bu yüzden kendinizi geliştirmeye her zaman devam etmeniz gerekiyor.”
Başarıları daim olsun!