Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’ta yüksek kaliteli, misafir memnuniyeti odaklı, turizme gönül vermiş olan Merit Royal Otel, özellikle Avrupalı misafirlerin ilgisini toplayan İtalyan restoranı Bell Merit’te ünlü şef Gianluca Branca ile yoluna devam etme kararı aldı. Menü tamamen değiştirildi. Masanıza oturur oturmaz önünüze gelen iştah açıcılar sizi bir anda İtalyan yolculuğuna çıkartıyor. Kendinizi çizmenin gastronomik bir mutfağında buluyorsunuz. Fakat enfes menüye geçmeden önce genç, gözleri pırıl pırıl ışıldayan, mütevazı ve kendinden emin Gianluca Şef’ten size kısaca bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

HARİKALAR YARATAN ŞEF

Gianluca Branca kimdir?

Avrupa’nın en ünlü ve tanınmış aşçılık okullarından biri olan ve çok seçici bir giriş sınavından sonra öğrenci kabul eden İtalya’nın Stresa kentindeki E. Maggia aşçılık okuluna girebilmek için henüz dokuz yaşındayken bu alanda çalışmaya başlamış. Ve daha çocuk yaşlarda dünya çapında bilinen bir mutfak şefi olmayı hedeflemiş. Kendisinin ifadesiyle şans ve bu mesleğe olan tutkusu azimle birleşince İtalyan mutfağı kariyerindeki son 15 yılda İtalya başta olmak üzere dünya çapındaki en iyi restoranlarda çalışma fırsatını yakalamış. Son durağı da Kuzey Kıbrıs olmuş. 30 yıldır mesleğinin her kademesinde bulunmuş Gianluca Şef ile İtalyan yemek kültürü konusunda sohbet etmek ayrıca keyifliydi.

HARİKALAR YARATAN ŞEF

Yenilenen menü

Bu İtalyan restoranı ile ilgili önemli detaylardan bir tanesi, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan İngiliz kolonisinin özel günlerini burada kutlaması. Daha çok Girne’de yaşayan İngilizler özellikle Noel arifesinde her yıl Merit Royal’de toplanırlar. Son gidişimde daha çok Güney İtalya esintilerinin Bella Merit’e hâkim olduğunu gördüm. Ara sıcaklardan güveçte pişirilmiş domates soslu patlıcan parmigiana di melanzane ile kızarmış pirinç ve mozarella topları arancini siciliani, ana yemeklerden ise morina balığı merluzzo alla catanese hem lezzetleri hem de sunumlarıyla benim favori yemeklerim arasında üst sıralardaki yerini aldı. Black cod ya da siyah morina da denen balığın pişirilmesi alışılagelmişin biraz dışında. Önce marine edilip sonra çok hafif tütsülenerek ve kısa bir süre sosu ile birlikte fırına verilerek pişirilen balığın tadı ve suyu içinde kalmış. Yatak olarak da sebze değil kremalı patates püresi kullanılmış. Pürenin içindeki aroma, black cod’un tadıyla da çok uyumlu. Şefin övünerek bahsettiği imza tabakları tatmak damaklarımızı şenlendirdi dersem abartmış olmam sanırım.

Haberin Devamı

Aslında çok enteresan bir nokta, İtalya’nın her bölgesinin ağız tadı farklı. Bir süre sonra çizmenin olmazsa olmazı pizzalar masamızı süsledi. Pizzaları küçük dilimler halinde sunmaları oldukça ilginç. Sebebini sorduğumda ise “pizza ile doymayın ki diğer lezzetlere de zaman kalsın” dediler. İsteğe bağlı olarak deniz ürünlü fettucinne ve risotto da mevcut. Her ikisinden de küçük birer lokma tattım. Oyumu da fettucinne’den yana kullandım. Tatlılarda ise Baba al Rum ve profiterol şefin kendine özgü yarattığı tat ve sunum sayesinde yemeğimize o muhteşem son dokunuşu yaptı.

Sonuç olarak Mutfak Direktörü Hüseyin Hummadioğlu’nun yönetiminde İtalyan Şef Gianluca Branca ile son derece başarılı bir ivme kazanan ve müdavimlerinden çok güzel geri dönüşler alan Bella Merit’in; menüsü, tabak sunumları ve eşsiz atmosferi ile Kuzey Kıbrıs’ta çok daha uzun yıllar adından söz ettireceğine olan inancım tam. Tüm ekibi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.