Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta güzel bir haberle yazıma başlamak isterim; Türkiye’de günlük aşılanma sayısı rekor üzerine rekor kırdı ve kısa bir süre önce günde 1 milyonu geçti. Önümüzdeki günlerde umuyorum ki tedarikte bir sıkıntı yaşanmaz çünkü unutmayalım ki 3-5 ay içinde özellikle yaşı ilerlemiş vatandaşlara rapel doz sırası gelecek... Bu süreçte Sağlık Bakanlığımızı da övgüye değer çalışmalarından dolayı takdir ediyorum. Şimdi gelelim denizlerimizdeki gündeme...

MARMARA’NIN KADERİ
Geçtiğimiz günlerde CNN TÜRK’te okuduğum bir haberde Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde aylardır balıkçıların kabusu haline gelen, halk arasında ‘deniz salyası’ olarak da bilinen müsilajın, balık satışlarını etkilediği bilgisi dikkatim çekti. Buna göre balıkhane esnafı, müsilajın balıkları zehirleyip, öldürdüğü ve insan sağlığı için olumsuz etkileri olduğu yönündeki açıklamalar nedeniyle balık satışlarının durma noktasına geldiğini söylüyor.
Vatandaş tedirgin. Balıkhaneler sinek avlıyor ve tüm bunların üzerine sosyal medyada yer alan ve kontrol edilemeyen yalan haberler de cabası... Tüm bu yaşananların gölgesinde sektörden birkaç işletmeciden aldığım görüşleri sizlerle bu köşede paylaşmak istedim. Şunu gördüm ki; İstanbul’un ünlü balıkçıları, balığı henüz müsilajın musallat olmadığı Çanakkale ve çevresinden tesis ediyor. İçimiz rahat olsun.

Haberin Devamı

‘Büyük bir darbe’

Arnavutköy’de yer alan Revma Balık’ın sahibi Ediz Tuncay: “Misafirlerimizin haklı endişelerine saygı duyup zaten dönem olarak da balığın bol olduğu Ege ve Karadeniz’de tutulan balıkları alıyoruz ve servis ediyoruz.
Uzun zamandır pandeminin etkisiyle krizde olan sektörümüze müsilajın da büyük bir darbesi oldu. Güvenli ve sağlıklı hizmete devam ediyoruz; uzun süredir midye servis etmiyoruz; ahtapot ve kalamar yüzde 70 oranında ithal... Kalamar, Hindistan Endonezya; ahtapot ise Hindistan, Mısır ve İspanya’dan geliyor.”

‘Özen veriyoruz’

Arnavutköy’de yer alan Sur Balık’ın sahibi Zeki Tasasız: “Bizim balık aldığımız bölgeler kuzeyde Çanakkale, Sinop ve Zonguldak; güneyde ise İskenderun ve Bodrum. Ayrıca Çanakkale Evreşe’de tesisimiz var. Buradaki büyük soğuk hava depolarımızda bölgelerden gelen balıkları muhafaza ediyoruz. Bütün şubelerimize dağıtım da buradan yapılıyor. Müdavimlerimizin damak tadına hitap eden ürünleri seçerken çok özenli davranıyoruz.”

Haberin Devamı

MARMARA’NIN KADERİ

‘Çözüm Avustralya’da’

Bodrum’da yer alan Miam Restoran’ın sahibi Haluk Bingöl: “Müsilaj Avustralya’da da oldu. Orada da önce Türkiye’deki gibi pompayla çekilmesi denendi; netice alamayınca kimyasal yolla hallettiler. Sonra Yunanistan’ın Adriyatik sahillerinde oldu, onlar da ilk iki ay vakumlamak yoluyla çözmeye çalıştılar, sonra Avustralya’daki ekibi getirerek başarı sağladılar. Aklın yolu bir... Bunun faydalı kimyasal yolla çözümünün yapılması daha doğru olur inancındayım. Şu anda Ayvalık’ın belli bölgeleri hariç Ege Denizi’nde sıkıntı yok ama tabii bu demek değildir ki ileride olmaz, tedbir almak şart.
Öte yandan Bodrum’da çıkan balık bize yetmiyor. Benim daha çok balığım Didim kayalıklarından, Mersin ve İskenderun’dan geliyor.”

Haberin Devamı

‘Balıklar Gelibolu’dan’

Yeşilköy Fener Balık Restaurant sahibi Yavuz Yeğenağaoğlu: “Biz deniz ürünlerimizi Gelibolu’dan getirtiyoruz. Bunun yanı sıra Çanakkale’de aynı noktada muazzam bir arazide de tarım yapıyor ve tüm restoranının bitkisel ürünlerini oradan tedarik ediyoruz. Misafirlerimiz mekanımızın girişinde yer alan manav bölümünde sevdikleri günlük taze gıdaları alabiliyor.
Balıklarımız ise Gelibolu’daki elemanımızın aynı gün içinde tuttuğu taze mahsuller olup, İstanbul’a araçla ulaştırıyor.”