Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Farklı filmler izlemek için dijital başvurusu yapıyor zaman zaman ev ahalisi. Siyasi nükte hoşlarına gidiyor ki, bizim açık kanalda çok uzun zamandır rastlayamadığımız... İtalyan filmiydi. Muziptir onların yapımları. ‘Viva La Liberta’ adı. Konusu kısaca şöyle: Enrico Olivieri (Toni Servillo) başarısız bir muhalif parti lideridir. Gidişattan bunalır ve Paris’teki eski sevgilisine kaçar. Parti ne yapacağını bilemez. İmdada başkanın ikizi yetişir; Giovanni. Akıl hastanesinden yeni çıkmıştır. Olağanüstü birikimli, zeki ve de deli. Giovanni ile parti beklenmedik bir ivme kazanır. Bir kere Toni Servillo’ya bir parantez açalım. Bu oyuncunun tüm filmlerini izlemeye karar verdim. Hani oyuncu olmak için doğmuş. O mimikler, o vücut dili ile ‘Her rolün altından kalkar’ intibası veriyor. Bu filmde zıt karakter, ikizleri öyle bir oynuyor ki... Hele bir dans sahnesi var. Ev ahalisi hayran hayran izledi.

Haberin Devamı

Pek bir güldürdü

Partinin bütün işlerine bakan Bottini (Valerio Mastandrea) ile Giovanni restorana gidiyor. Bir ara telefon ile konuşmak için dışarı çıkıyor. Lokantada ünlü gazeteci hemen tanıyor muhalefet liderini. Bilmiyor ki karşısında deli ikizi. Bir güzel sohbet ve haber. Seçmenlerin memnuniyetesizliğini soruyor gazeteci. “Siyasetçiler vasat düzeyde ise bunun sebebi seçmenlerin öyle olmasıdır” gelen cevap. Ev ahalisinde müstehzi bir gülümseme...

Korku demokrasinin müziğidir

Gazeteciye böyle hani başlığı veriyor, “Korku demokrasinin müziğidir”... Ertesi gün ülkenin en büyük gazetesinde manşette; Corriere della Sera.

Muhalefet izlesin

“Muhalefet mutlaka bu filmi izlesin” dedi ev ahalisi. Ekonomi fakültesinin düzenlediği forumda yaptığı konuşma Giovanni’nin, bu lafı söyletti. “Kendi partimiz ile ilgili konuşmak istiyorum. Yumuşak kaldık, kararsız kaldık, güvenilir olamadık, net olarak sesimizi çıkaramadık. Arada konuşanlar oldu ama halk bir şey duymadı.”

İttifak dedikleri

Film İtalya’da geçse de, çağrışımlar mevcut. Mesela ittifak konusu. “İttifaka girecek misiniz?” diye soruyor gazeteci. “Bugün mühim olan tek ittifak, halkın vicdanı ile olandır...” Keşke ekran da gösterilebilse!