Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

VİACOM CBS. Çok uluslu bir medya kuruluşu... Bir ‘özeleştiri araştırması’ yaptırmış. ‘Reflecting Me: Global Representation On Screen’ Özet; ekran beni yansıtıyor mu? 15 ülkede 15 bin kişide yapılmış bir çalışma...

‘Beni kötü gösteriyorlar’

10 kişiden altısının söylediği bu. Bunun alt başlıkları nedir? ‘Ekonomik statü’; aralarında Meksika, Brezilya, Şili Almanya olduğu sekiz ülke vatandaşı bu konudan rahatsız. Irk ve etnik kimlik başlığı bir diğer önemli konu. Burada rahatsız olan ülkeler Nijerya, Singapur, ABD, , Güney Afrika ve Hollanda... 

Haberin Devamı

‘Benim gibi değiller’

Ekranda dizilerde ve programlarda ve de filmlerde izledikleriyle ilgili şöyle bir döküm var; ‘Hayat standardı benim gibi’ (Yüzde 33), ‘Benim ile aynı ekonomik seviyede’ (Yüzde 29), ‘Benim gibi konuşuyor’ (Yüzde 22), ‘Benim gibi bir ailesi var’ (Yüzde 21), ‘Benim gibi bir evde yaşıyor’ (Yüzde21)

‘Tipi bana benzemiyor’

Araştırmaya katılanların yüzde 70’i ekranda izlediklerinin vücut yapısı, giyim kuşam konusunda kendisine benzeyenlerle karşılaşmıyor. Kadınlarda özelinde bir durum tespit edilmiş araştırmada; yarısı ekrandaki kadınların parlak renkli tende olduğunu, bu şekilde daha çekici olacağına inanıldığını söylüyor. Bizdeki sarışın olma hastalığı mesela. Esmer ama boyatıyor sarıya sunucu.

Ve kötü Orta Doğulu

Dizilerde filmlerde ve de programlarda ‘kötü gösterilen’lerin başında Arap ve Orta Doğulu, ikinci sırada siyahlar...
Türk seyircisi kendini izliyor mu?
‘Bizde durum nasıl?’ sorusunu Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Gürer’e sordum. “Dramalarda sunulan stereotiplerin sunumu lüks tüketim içerisinde bulunan, çalışma hayatı içinde olmayan, boş zaman kültürünün ana eksende yer aldığı ve tek sorunu duygusal ilişkiler olduğuna dairdir. Gündüz kuşağı televizyon programları izleyicinin ekranda kendine dair olanı görmesi konusunda bir adım önde diyebiliriz. Daha çok adli vakalar üzerinden bir anlatımla gerçekleşmektedir. Olumlamalı bir gönderme yerine, olumsuzun ön plana çıktığı içerikler olarak karşımızadır. Maalesef ülkemizde televizyon içerikleri nasıl olduğumuzu değil, nasıl olmamız gerektiğini genelde göstermektedir.” yanıtını aldım.