Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yerli dizilerin TV kanalları dağılımı... Dizilerin ‘kabul ettirdiği’ bir standardı var. Yavaş yavaş bu sezon onun dışına çıkan örneklerin çoğaldığını görüyoruz. Değişimin olduğunu söylemek için biraz erken. Şimdi şöyle bir gezinti yapalım...

Az ve öz...

‘Az ama öz olsun’ mesajını veren Kanal D... İki ‘uyarlama dizisi’yle dikkat çekiyor; ‘Hekimoğlu’ ve ‘Yeni Hayat’... Romantik komedisi ‘Çatı Katı Aşk’ ve ekranın en uzun soluklu dizisi ‘Arka Sokaklar’... Çerçeve daha ‘eğitimli izleyici’ye hitap eden örneklerden. Ama, hâlâ ‘total’ izleyicinin vazgeçilmezleri arasında ‘Arka Sokaklar’ var.

Haberin Devamı

Damardan gideriz

‘Erkek egemen’ dizilerin kanalları atv ve Show TV diyebiliriz. ‘Arıza’, ‘Çukur’ ve ‘Ramo’ örnekleri ile Show TV, “Ben bu konuda netim” diyor. atv’de ‘Hercai’, ‘Maria ile Mustafa’ ve ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’. Senaryosu ve oyuncu kadrosuyla ‘butik iş’ diyebileceğimiz bir mafya dizisi. ‘Bir Zamanlar Çukurova’da hâlâ dönem dizisi olarak iyi kadrosu senaryo biraz yorulsa da yine ilgi ve alakayı her iki seyirci kategorisinde tutabiliyor.

Beyaz yakalı gelsin

Star TV, ‘İyi Günde, Kötü Günde’, ‘Menajerimi Ara’, ‘Babil’ ile “Bana AB gelsin” diyor. ‘Sefirin Kızı’ ile ‘total’den de izleyici alabiliyor.

Her telden çalarız

‘Sen Çal Kapımı’, ‘Mucize Doktor’, ‘Bay Yanlış’, ‘Zümrüdüanka’, ‘Savaşçı’, ‘Yasak Elma’, ‘Baraj’ ve ‘Öğretmen’.... Yani ‘total’de bize “AB’de bize gelsin” durumu...

TRT, özele özeniyor

Dizi seçiminde ‘özel kanallar ne yapıyorsa ayak uydurayım’la ‘benim işim farklı’ arasında gidip geliyor. TRT’nin buzlamaları yok mesela! ‘Tövbeler Olsun’, ‘Kalk Gidelim’, ‘Benim Adım Melek’ mesela. Şimdi ‘Masumlar Apartmanı’yla bu kanalın ‘normları’ dışında bir örnek veriyor. “Benim farklı işim” dediği, ‘Payitaht Abdülhamid’...

Ağlatan diziler!

Eğlence kanalı... Adı böyle TV8’in. Dizileri hiç öyle değil. ‘Kırmızı Oda’ ve ‘Doğduğun Ev Kaderindir’ ile galiba yavaş yavaş diziler ile de dikkat çekebileceğini gösterdi.

Osmanlı üzerine...

2000’li yılların kategorisi ‘Osmanlı dizileri’... ‘Diriliş Ertuğrul’ tavan yapmıştı. Bu sezon ‘Kuruluş Osman’ ile ‘Uyanış Büyük Selçuklu’ arasında ‘kulvar rekabeti’ni izleyeceğiz.