Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Türkiye’nin hemfikir olduğu’ bir bitmeyen hikaye Kıbrıs... TRT’nin ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisi, her açıdan iddialı bir yapım. Nasıl anlatacağı, çekileceği ve sonucu, bizim kadar dünyanın da takip edeceği bir proje... ‘Bizim tarihimiz diziler için büyük kaynak’ gerçeğinin bir yansıması aslında. Emre Özdür ve Başar Başaran senaryoyu yazıyorlar. Bir TMC yapımı. Ve sanırım işin büyük bölümü senaristlerin üzerinde... Özetle Kıbrıslı bir aile, Ankara’dan gelen bir devlet görevlisi ve onların hayatları üzerinden yürüyen bir Kıbrıs anlatımı. Hikayede kurgu içinde aslında, yüzlerce ailenin hatıraları, gazete arşivleri ve kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ciltlerle anıları yer alıyor.

Haberin Devamı

KIBRIS DİZİSİ: BİR TARİH EKRANA SÜRPRİZLİ GELECEK

Kimler oynuyor?

Sakız tüccarı Kemal Dereli (Ahmet Kural), eşi İnci (Pelin Karahan), Türkiye’den adaya giden Ankaralı (Serkan Çayoğlu) ve nişanlısı (Gülper Özdemir); hikaye onların çerçevesinden ilerleyecek.

Erenköy’den harekâta

Hikaye, ‘Kanlı Noel’ olarak bilinen katliamla başlıyor ve Kıbrıs Barış Harekatı ile noktalanıyor. Kulağıma gelen, şimdiden Ada’daki 1963 yılına ait çekimler epey el alacak gibi görülüyor.

Kim hikayedeyse, oynayacak

Denktaş’ı Devrim Saltoğlu oynayacak. Rum komutan Samson’u Tayanç Ayayadın, Makarios rolü ise Emre Törün mesela... Doktor Fazıl Küçük ve Grivas adadaki tarihin karakterleri. Peki Türkiye ayağında kimler var? Menderes, İnönü, Ecevit, Erbakan, Demirel... Hepsi zamanı geldikçe, dizideki yerlerini alacaklar.

Bıçaksırtı konu

TRT’nin tarihi dizilerinde ‘didaktik’ bir anlatımı var. Kulağıma gelen, ‘objektif bir anlatım olsun’ isteğinin altı çizilmiş. Çok büyük insanlık dramı yaşandı. Bunlar dünya basınında yer aldı. Duyumlarım dizide ‘propagandist bir söylem değil; gerçeklerin anlatılması’ yönünde hassas davranılacağını yönünde. Şiddet sonuna kadar yer aldı o günlerde. Dizide ‘şiddet sahnelerinden uzak durulacağı’ bilgisi geldi. Acılar verilecek ama bunlar ‘abartılı sahneler’le olmayacak. Oyunculuk, çekim ve anlatımla uluslararası arenada ilgi görecek ‘iyi diziler’ kategorisinde yer alabilir ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’...