Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dizi ve filmlerin üretiminin salgın döneminde sekteye uğramasının yanı sıra izleyici psikolojisinin değişmesi de 2021 televizyon eğilimlerinde etkili oldu.

Yarışmalar yer değiştirdi

ITV ‘Love Island’ yarışmasını iptal etti, salgın nedeni ile... Benzer bir durumun bizim ‘Survivor’ için olacağı da iddia ediliyor son zamanlarda. Türkiye’ye taşınması söz konusu.

Evde beraber izleme eğilimi

Salgın ile bu durum çok daha önemli bir hale geldi. Alternatif formatlara eğilim artmış. ‘The Masked Singer’ benzeri yapımlar önemli geri dönüş almış mesela. Burada bir konuya değinmekte fayda var. Yeni duruma uyan tek yarışma programı ‘Zuhal Topal’la Siperlikli Sofrada’ bizde.

Haberin Devamı

Teknoloji önemli

Salgın döneminde bir önemli başlık: 4K teknolojisi. ‘The Great British Bake Off’ ile ‘LEGO Masters’ gibi renk cümbüşü ve çekim teknikleri yüksek yapımlar dikkat çekiyor. Bizde bu teknolojinin konuşulabilir olması için çok erken.

Seyahati ekranda yap

‘Haz verici formatlar’ (Adalarda zevk ve sefa yarışmaları!) yerini hayatta kalmak, hayatı korunaklı yaşamak üzerine yapımlara devretti. ‘Escape To The Country’ ve ‘Alone’ çarpıcı örnekler.

Salgın belgeselleri

Çok sayıda salgın belgeseli yapılıyor. Bu anlamda TRT yapımı ‘Hastane İstanbul’, bizim cepheden önemli bir örnek oluyor. (Kaynak: MIP Trends ‘Trends in TV that will shape 2021’ yazısı)

‘BUNLARI YAPTIM’ DİYE YAZMAK!

Hıncal Abi vermiş veriştirmiş köşesinde... ‘Diziler uzun diye kaç yazı yazmışım’, ’Kaç başka kanalın dizisini yazmışım’, ‘Bu konuları benden başka yazan var mı?’, ‘Ekranda sansür üzerine neler demişim?’, ‘Setlerdeki emekçilerle ilgili yazdıklarım bunlar’ diye ahkâm kesmeye gerek yok. ‘Hekimoğlu’nu övmem konusuna gelince; çalıştığım grubun projesi diye değil, iyi bir dizi olduğu için yazdım. Bu arada televizyon üzerine yazı yazmak yabana atılır bir durum değildir. TRT 2’deki bir konserin arka planını paylaşmak, izlediğim bir filmin bende bıraktığı ruh halini kaleme almak, yapay zekanın insanlık adına nasıl bir oyun oynadığının belgeselini yazmak... Neyse biz işimize bakalım...