SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR
You are already subscribed to notifications.

Bursa'nın 21 Masa'sı

.

Milliyet Haber

Geçtiğimiz hafta televizyon çekimleri için gittiğim Bursa’da çok kısa kalmama rağmen hasret gidermeye çalıştım. Kültür varlıkları, tarihi, tekstili, çiniciliği, el sanatları ve mutfağı ile müthiş dinamiklere sahip bir şehir Bursa. Öyle sadece kestane, iskender kebap, şeftali, kemalpaşa tatlısı gibi birkaç ünlü ürünle şehrin mutfağını geçiştirmek büyük haksızlık olur. Çünkü dipsiz bir kuyu Bursa mutfağı...

Uludağ farkı

Japonlar, Fuji dağından aldıkları su ile dünyanın en iyi içkilerini, yemeklerini yaptıklarını iddia ederler. Uludağ’ın Bursa ve civarına verdiği suyu, havası adeta iksir gibi... Evliya Çelebi’yi bile şaşırtan bol sulu üzümü, şeftalisi, bir tanesi kırk dirhem gelen kestanesi ile yeşil Bursa üreten kentlerimizden. Son yıllarda dağ çileğinden frambuaza kadar pek çok meyve artık Bursa ile özdeşleşmiş.

21 Masa efsanesi

Turgut Özen, ülkemize döviz kazandıran, ihracatçı iş insanı. Tanınmış madenci... Ama en önemli özelliği katkılı, doğal olmayan ürünlere karşı verdiği mücadele. Yediği her ürünü kendi arazisinde yetiştiriyor. Müthiş bir gurme ama “Yediğiniz ilacınız olsun” diyenlerden. Küçük oğlu Atakan Özen genç ve yetenekli bir şef. 21 Masa isimli restoranı açmış Bursa’da. Yerli yabancı herkes 21 Masa efsanesini konuşuyor. Bu tür yerleri önceden keşfetmesiyle tanınan İngiltere’deki Sofra restoranlarının sahibi Hüseyin Özer, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız gelmiş ziyarete. “Genç çocuk harikalar yaratmış” dedi.
Restoranda sadece 21 adet masa bulunuyor ve günler öncesinden doluyor. Bahçesi, dekorasyonu o kadar sıcak bir hava estiriyor ki bayıldım. Mutfakta kullanılan ürünler kalite ve doğallıkla kendini öne çıkarıyor. Türk ve Anadolu mutfağı batı dokunuşlarıyla harmanlanmış.

Özenle seçilmiş ürünler

Atakan Şef, süt helvasını ananasla servis ediyor. Çok yaratıcı bir sunumu var ama şekil maksada kurban olmamış. Ananas dengelemiş süt helvasını. Rumeli’den göç edenlerin geleneksel yemeklerinden damat paçasını da tattım. Tam beş beşlik lezzetler. “Başkası olma, kendin ol” tarzında bir şef Atakan
Özen. Özgün olma çabasında. Son derece mütevazı ve çalışkan.
Ekmekleri kendileri pişiriyorlar. Mermerden işlenerek yapılan tabaklar bile kendi imalatları. Mermerde pişen yemekler, Bursa’nın tahinli pidesi, özenle hazırlanan kahvaltılar, sahanda yumurtalar, etler, mekanın ambiyansı, lezzet, sunum gerçekten fark yaratıyor. Gelenekselliği tema alarak modern dokunuşlarla öyle ince bir çizgi yakalamış ki Atakan Şef, kısa zamanda boşuna ün yapmamış. Yolunuz Bursa’ya düşerse 21 Masa’ya mutlaka uğramanızı öneririm.

KARİDESLİ ENGİNAR TOPLARI

Malzemeler:
- 10 adet çanak enginar
- 1 adet limon
- 1 adet portakal
- 6 adet karides
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 4 dal taze soğan
- 3 adet yumurta
- 6 yemek kaşığı panko
- 2 su bardağı ayçiçek yağı
- Yeterince tuz

Yapılışı: Enginar, limon, portakal ve karidesleri çok ince doğrayın ve bir kabın içinde harmanlayın. Doğranmış taze soğan, maydanoz ve dereotunu da ekleyip karıştırın. Enginar toplarını yumurta ve pankoya bulayıp, kızgın yağda 2-3 dakika kızartın. Afiyet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Dut mevsimi bitmeden...
  2. Kazın İstanbul'daki adresi
  3. Adriyatik'te bir balıkçı
  4. Doğuyu keşfettik
  5. HEYBETİYLE CUDİ DAĞI
  6. Doğu sizi bekliyor
  7. Gıdanın geleceği ellerimizde
  8. Urla'da Hiç Lokanta
  9. Bursa'nın 21 Masa'sı
  10. Üsküdar Kanaat Lokantası