Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

2012 yılında TRT’de yaptığım ‘Dünyanın Türk Şefleri’ programında New York’tan Tokyo’ya kadar pek çok ülkede başarılı olmuş Türk şeflerle çekimler gerçekleştirdim. Uzak Doğu’da da Efendy Restoran’ı planıma eklemiştim. Ancak 13 bölüm tamamlanınca hemen yayınlanma gereksinimi doğdu ve erteledik. Dünyanın en uzak ucundan ses getiren, daha Türkiye’ye gelmeden, yaptığı kaliteli çalışmalarla adını ülkemize ve dünyaya duyuran Somer Sivrioğlu ile program yapamamak içimde uhde kalmıştı. Ta uzaklardan sevmiştim Somer Şefi, Türk mutfağına yorum getirip başarılı olduğu için. Restoranın ismi Efendy. Hem İngilizce hem Türkçe’de aynı şekilde okunuyor. Ama gerçekte kendisi efendi, saygılı, yüreği sevgi dolu, mütevazı tam bir beyefendi Somer Şef.

Haberin Devamı

Mutfakların Efendisi

TUTKULU VE GÖZLEMCİ

Sivrioğlu’nun Etiler’de açtığı Efendy Restoran’a geçtiğimiz cumartesi günü öğle yemeğine gittim. Kapıdan girince sol tarafta açık mutfak, harıl harıl çalışan gençler... Şık bir mekan, ferah, masalar arası açık. Havanın sıcaklığına rağmen içerisi serin. İşini aşkla yapan, iyi bir gözlemci olan Somer Şef, “Yenilenmeyen yenilir” akımının öncülerinden. Menüye göz attım, Anadolu kokuyor. Yörelerinin yıldız yemekleri hepsi. Tek başıma olmasam hepsinden söyler paylaşırım ama nafile tekim. “Bize Bırak” menüsü çok ilginç gözüküyor ama bir dahaki sefere... Çanakkale’den gelen kırma yeşil zeytin, zeytinyağı, 12 yıllık ekşi mayalı tombik pide ile müthiş bir başlangıca eşlik ediyor. Anjelik erik, asma ve kiraz yaprağı, firik birlikteliğinden oluşan batırık mutlaka denenmeli. Somon balığı yumurtasından limon havyarlı tarama, mısır ekmeğine sürüp yenmeli.

Daha başlangıçlarda damak ve dilim gülümsemeye başladı. Burada şekil maksada kurban edilmemiş. Lezzet ön planda ve her şey sıra dışı. Lavaşa doldurup yediğim kuzu ciğerinden yapılan cartlak kebabı mükemmel ötesi. Mürekkep ile süslenmiş közde kalamar yemeden olur mu hiç! Yanındaki bostandan ot salatası da çok lezzetli, kalamar müthiş.

Mutfakların Efendisi

DOYURUCU PORSİYONLAR

Porsiyonlar oldukça doyurucu. Köfteye ismini verdiği için Efendy köfteden tatmadan ayrılmam olmaz buradan. Maş fasulyesi ile servis edilen köfte tam altın vuruş. Restoran Müdürü Kemal Aydın, çok ilgili bir yönetici, porsiyonlar fazla geldiği için ana yemeğe yer kalmayacağını düşündü. Servis elemanı Cihan Emre Arslanoğlu işini gönülden yapan yetenekli biri. Badem sütünden yapılan vegan dondurma, sote yaz meyveleri ile noktayı koyuyorum ve şapka çıkartıyorum. Tebrikler Somer Şef, iyi ki varsın, var olmaya devam!...

Haberin Devamı

KARİDESLİ ISPANAKLI DÜRÜM

Mutfakların Efendisi

Malzemeler:

*4 adet karides

*Yarım adet soğan

* Çeyrek bağ ıspanak

* Bir tutam rendelenmiş kaşar peyniri

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 adet lavaş

* Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı:

Tavada zeytinyağını ısıtın, jülyen doğranmış soğanları ekleyin. Doğradığınız ıspanak yapraklarını da ilave edip bir dakika soteleyin. Küp doğranmış karidesler ve baharatlarla iki dakika daha çevirin. Lavaşa karışımı yerleştirin, kaşar peyniri serpiştirip sarın. Izgarada çevirerek ısıtın. İsteğe göre patates kızartması ile servis edin. Afiyet olsun.