Dünya Avrupa’da tasarruf devri başlıyor

Avrupa’da tasarruf devri başlıyor

10.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, önceki gün resmi gazetede yayınlanan ve Birlik üyesi 27 ülkenin doğal gaz tüketimini azaltmasını hedefleyen ‘Gaz Tasarrufu Anlaşması’nı yürürlüğe koydu.

Avrupa’da tasarruf devri başlıyor

Anlaşmayla, her ülkenin 31 Mart 2023’e kadar gaz tüketiminde en az yüzde 15 tasarruf yapılmasını öngörüyor. “Gönüllülük esasına” göre yürürlüğe girecek olan anlaşmayla, Rus gazına bağımlılığın azaltılması, Rusya’nın gaz sevkiyatını tamamen durdurması riskine karşı önlem alınması amaçlanıyor. Uygulamaya, ekonomisi Rus doğal gazına bağımlı olan Macaristan karşı çıkmıştı. Anlaşmayla, kurulan mekanizma, yüzde 15’lik indirimi “bağlayıcı” kılacak ancak bu hedef her ülkenin gerçeklerine, özellikle de tasarruf edilen gaz miktarlarını, ihtiyacı olan ülkelere ihraç kapasitelerine uyarlanacak.

Haberin Devamı

Bu arada Rus petrol ve doğalgaz boru hattı taşımacılığı şirketi Transneft, Ukrayna devlet petrol şirketinin Macaristan, Çekya ve Slovakya’ya petrol sevkiyatı hizmetini durdurduğunu açıkladı. Transneft Sözcüsü, Belarus üzerinden Polonya ve Almanya’ya sevkiyatın sürdüğünü belirtti. 

Kırım’daki Rus üssünde patlama

Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da, Ruslara ait Novofedorivka askeri hava üssünde 7 kez ardı ardına patlama meydana geldiği bildirildi. Kırım Valisi, yaptığı ilk açıklamada patlamaların Ukrayna saldırıları nedeniyle gerçekleştiğini öne sürerken, Rusya Savunma Bakanlığı, hava üssünde mühimmat patlaması olduğunu duyurdu. Açıklamada, havacılık cephanelerinin infilak ettiği, bir depo alanının çöktüğü kaydedildi.