Ege İzmir’in beklediği proje tamamlandı

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

22.02.2020 - 00:07 | Son Güncellenme:

96 kilometrelik Menemen- Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açılıyor. Kuzeydeki sanayi ve turizm bölgelerindeki trafiği azaltacak proje Çandarlı’ya ulaşımı da 40 dakikaya düşürecek

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 96 kilometrelik Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nu bugün hizmete açıyor. İzmir’de sanayi ve turizm merkezlerinin bulunduğu kuzey aksında trafik sorununa önemli ölçüde çözüm sağlaması beklenen otoyol, kent merkezinden Çandarlı’ya ulaşımı da 1.5 saatten 40 dakikaya düşerecek. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak. Otoyol ağı, Türkiye’nin en büyük limanlarından olması planlanan Çandarlı Limanı’na da entegre edilecek. Mevcut şehiriçi yollar üzerinden sağlanan kuzey-güney yönlü ağır vasıta trafiği otoyol ağına alınarak İzmir, Menemen ve Aliağa’nın şehir içi trafiği rahatlatılacak.

Haberin Devamı

Dünyada ilk ve tek

Proje kapsamında 14 köprülü kavşak, 5 hemzemin kavşak, 1 tünel, 38 köprü, 8 viyadük yapıldı. İzmir-Aydın, İzmir-Urla-Çeşme ve İzmir Çevre Otoyolu’nun devamı niteliğinde inşa edilen Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, İzmir-Çanakkale devlet yoluna paralel ilerleyerek, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin batısından geçiyor. Öte yandan otoyol projesi kapsamında inşa edilen çelik arkeolojik köprü, Neonteikhos Antik Kenti’ne giden yolun ve çevresindeki tarihi eserlerin  korunmasını sağlaması bakımından dünyada ilk ve tek uygulama örneğini oluşturuyor.

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

Projeler yolda

Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bergama’yı ziyaret edeceği öğrenildi. Yeni projelerini ilk elden anlatacaklarını belirten Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Tarihi kentimiz için yapacağımız projelerimizi Cumhurbaşkanımızın destekleriyle kısa sürede yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Hükümetimizin İzmir’e, Kuzey Ege’ye ve Bergama’ya 18 yıldır yaptığı birçok önemli hizmetleri belediye olarak yapacağımız projelerimizle daha da büyütmenin heyecanını yaşıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

‘KATILIRLARSA MEMNUN OLURUZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İzmir’de gerçekleştireceği açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu davet etti. Konuyla ilgili “İzmir için önemli bir projenin hayata geçirileceği günde siyaset ve ideolojiyi arka planda bırakmalıyız” değerlendirmesini yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da, İzmir milletvekilleri ve CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i açılışa davet etti. Yaptıkları nice hizmete önemli bir yenisini daha eklediklerini ifade eden dağ, “İzmirimiz için aktif hale geldiği andan itibaren bu yolu onlar da kullanacakları için, bu ana tanıklık etmeleri bizi ve tüm İzmirlileri memnun eder” dedi.

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

En uygun Bergama

Gaziemir’deki serbest bölge modelini Bergama’da da kurmaya hazırlanan ESBAŞ, ilçeye gelecek yatırımcıların ihtiyaç duyacağı kalifiye eleman için çalışmalara başladı. Bergama’daki mesleki ve teknik anadolu liselerini ziyaret eden ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, “Yeni serbest bölgeyi nerede yapalım diye üç yıl çalıştık. Batı Anadolu Serbest Bölgesi için Bergama’dan daha güzel bir yer yok. Açılan otoyolla İzmir’e artık uzak değil. Limanlarda lojistik açıdan önemli kılıyor. Şuan en büyük dezavantaj yetişmiş insan gücü. Kuzey Ege’de yaşayanları şimdiden kalifiye olarak yetiştirmemiz lazım. Bizler okul-sanayi işbirliği içinde, teorik bilgiyi pratik deneyimle perçinleyebilirsek, öğrencilerin, reel sektörün istediği donanımlara sahip özelliklerde mezun olarak, kolay iş bulmalarının yolunu açabiliriz” diye konuştu. Belediye Başkanı Hakan Koştu da, “Bergamamızın makus talihi değişiyor. Belediye olarak işbirliği içinde çalışmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

ALOSBİ öne çıkacak

Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ile İzmir’de sanayi merkezlerinin bulunduğu kuzey aksında trafik rahatlayacak. Otoyolu, önümüzdeki süreçte de Türkiye’nin en büyük limanlarından olması planlanan Çandarlı Limanı’na entegre edilecek. Yatırımla artık daha ulaşılabilir ve daha rekabetçi olacaklarını belirten Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Başkanı Haluk Tezcan, “Alt yapısı, üst yapısı ile Türkiye’de yatırım için ALOSBİ’den daha iyisi yok” dedi. İstihdamı 60 bin kişiye, ihracatı da yılda 250 milyon euroya çıkarmak için hedef belirlediklerini ifade eden Tezcan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“10 milyon metrekare genişleme çalışmalarımız, Teknopark projemiz, sanayicinin önemli üretim ihtiyacı olan ‘su’ için Güzelhisar Yeraltı Barajı yapımı sürüyor. Bir kuluçka merkezi görevi üstlenen Nemrut Küçük Sanayi Sitesi ise kısa sürede hayata geçiyor. Her şeyimiz var.”

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

‘Ürettiklerinizi dünya tadacak’

Çiftçi Eğitimi Projesi’nin ilk adımı Kemalpaşa Yiğitler Köyü’nde atıldı. Büyükşehir Başkanı Soyer, “Önceliğimiz kırsalda yaşayan kadın üreticiler” dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Köy-Koop İzmir, İzmir Veteriner Hekimleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle “Çiftçi Eğitimi Projesi” Kemalpaşa Yiğitler Köyü’nde başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından özel olarak tasarlanan bir eğitim otobüsünün de eşlik edeceği eğitim programı kapsamında tarımsal üretim, zirai hastalık ve zararlılar, bitki koruma, sulama ve dengeli gübreleme, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, süt ve sağım hijyeni, hayvan hastalıkları, sağlıklı ve güvenli üretim ile kooperatifçilik gibi ana başlıklar altında tarımsal üretimin tüm bileşenleri işlenecek. Eğitimler, yıl boyunca İzmir’in ilçe ve köylerinde devam edecek.

Haberin Devamı

‘Birleşip güçlenelim’

Önceliklerinin kırsalda yaşayan kadın üreticiler olduğunu ifade eden Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, “Kırsal nüfusun yaşam standardını eğitim yoluyla yükseltmeyi amaçlayan bu işbirliğinin devamında, 2021’de İzmir’de düzenlenecek Terra Madre’de üreticimizin tüm dünyaya aracısız olarak ürünlerini tanıtmasını sağlayacağız” diye konuştu. Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer de, küçük üreticilerin birleşip daha büyük güç haline gelmesi gerektiğini söyledi. Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise, “Türkiye ve İzmir’de yerel kalkınmanın temelini Kemalpaşa’dan atıyoruz” dedi.

İzmir’in beklediği proje tamamlandı

İki yakadan işbirliği kararı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Selanik’te sürdürdüğü ortak proje ve işbirliği görüşmeleri kapsamında Panorama Belediye Başkanı Kartezidis İgnatios’u ziyaret etti. Kıyı Belediyeler Birliği Başkanı da olan Batur, Yunanistan’da Orta Makedonya Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini de yürüten İgnatios ile birlikler arası ortak çalışma kararı da aldı. Avrupa Birliği destek fonlarından yararlanarak iki ülke arasında önemli projeler yapılabileceğine dikkat çeken Ignatios, “Birlikte çok güzel projeleri hayata geçirebiliriz. Selanik ile İzmir arasında feribot seferinin başlamasını çok istiyor ve önemsiyoruz” dedi. Kültür, sanat, çevre ve daha pek çok konuda ortak çalışma yapabileceklerini belirten Batur da, “Feribot seferlerinin başlamasını biz de istiyoruz” diye konuştu.

İzmir’in beklediği proje tamamlandı