Gündem 2100’e kadar deniz 50 cm yükselecek

2100’e kadar deniz 50 cm yükselecek

14.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yapılan bir çalışmaya göre, çok yüksek sera gazı emisyonları devam ettiği takdirde 2100 yılına kadar deniz seviyelerinde yaklaşık yarım metre artış yaşanacak 

2100’e kadar deniz 50 cm yükselecek

Durham Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği, “Doğu Antarktika buz levhasının geçmiş ve gelecekteki iklim değişikliğine tepkileri” başlıklı çalışmaya göre, çok yüksek sera gazı emisyonları devam ederse, Doğu Antarktika buz levhasının erimesi nedeniyle 2100 yılına kadar deniz seviyelerinde yaklaşık yarım metre artış yaşanacak. Araştırmaya göre, yüksek sera gazları engellenemzse buz levhası 2300’e kadar küresel deniz seviyelerinin 1-3 metre ve 2500’e kadar iki ila 5 metre yükselmesine neden olabilir. 

Haberin Devamı

Araştırmacılar, buz tabakasının geçmiş sıcak dönemlere nasıl tepki verdiğini ve yaşanabilecek olası sıcaklık senaryolarını inceledi. 

2500 YILINDA 5 METRE 

Farklı sera gazı emisyon seviyelerinin ve sıcaklıkların 2100, 2300 ve 2500 yıllarına kadar Doğu Antarktika buz levhası üzerindeki etkilerini bilgisayar simülasyonu üzerinden analiz eden araştırmacılara göre, emisyonlar önemli ölçüde kesilir ve sıcaklıklarda sadece küçük bir artış olursa, buz tabakası denizlerdeki su seviyesini 2100 yılına kadar yaklaşık iki santimetre yükseltebilir. Ancak bugünkü gibi yüksek sera gazı emisyonları devam ederse, buz levhasının 2100 yılına kadar deniz seviyesini yaklaşık yarım metre artırma olasılığı var. 

Senaryolara göre, emisyonlar 2100’ün ötesinde yüksek seviyede devam ederse, buz levhası, 2300’e kadar küresel deniz seviyelerini 1-3 metre ve 2500’e kadar ise 2-5 metre yükseltmesine neden olabilir. Bu tablo da, dünya çapında kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanın tehdit altında olması anlamına geliyor. Araştırmanın lideri Profesör Chris Stokes’un değerlendirmesi ise şöyle: 

Haberin Devamı

“Analizimizin önemli bir sonucu, Doğu Antarktika buz levhasının kaderinin büyük ölçüde elimizde olduğudur. Küresel sıcaklık artışlarını Paris Anlaşması tarafından belirlenen 2 derecenin altında sınırlamak, en kötü senaryolardan kaçınmamız veya belki de Doğu Antarktika buz levhasının erimesini durdurmamız ve dolayısıyla küresel deniz seviyesini yükseltmesi üzerindeki etkisini sınırlamamız anlamına geliyor.”