Gündem Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır?

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır?

26.09.2023 - 16:26 | Son Güncellenme:

Mektup özellikle geçmiş dönemlerde haberleşme aracı olarak kullanılıyordu. Teknolojinin gelişmesi akıllı cihazlar ve bilgisayarların ardından mektup yerini elektronik mail sistemlerine bıraktı. Eski zamanlar sevgiliye, arkadaşa, aileye ya da herhangi bir kuruma haber vermek ve haber almak için karşılıklı posta yoluyla gönderilirdi. Mektuplar genellikle özel yazılardır ve türlerine göre değişiklik gösterir. Edebi, siyasi, tarih, açık ve resmi gibi tüleri bulunur. Mektup nasıl yazılır? “Mektup Örnekleri ve Türleri” içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

Yerini elektronik posta sistemine bırakan mektup geçmiş zamanların en büyük haberleşme aracıydı. Aile, iş, sevgili, arkadaş veya kurumlar arası haberleşme mektup aracılığı ile yapılıyordu. Mektup kalem, daktilo ve elektronik yöntemlerle yazılabilir. Duygu ve özel bilgileri içeren mektuplar posta yoluyla iletilebildiği gibi elden de verilebilir.

Haberin Devamı

Mektup Örnekleri ve Türleri

Özel Mektuplar

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

 

Arkadaş, aile sevgili gibi eş dost kişilerin birbirlerine gönderdikleri mektuplardır. İsteğe bağlı yazılırlar. Askere, gurbete, uzak yerlere giden kişilerle haberleşmek için yazılır Bu mektup türünde üslup daha samimi ve doğaldır.

Edebi Mektuplar

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

 

Edebi mektuplar mektubun yazıldığı dönem edebiyatında ve düşünlerinden izler taşır. Bu tip mektupta yazar karşısındaki kişiye öğretici mesajlar verir. Dili ve üslubu daha edebidir. Yazarlar ve şairler tarafından yazılmış olmalarıdır. Yazar ve şairlerin birbirlerine edebiyat hakkında yazdıkları ve eserleri hakkında bilgileri içerir.

Tarihi ve Siyasi Mektuplar

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

 

 

Önemli tarihi şahsiyetlere ait olan bu mektupların anlatım tekniği ciddi ve resmidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Napolyon’un, Mustafa Kemal Atatürk’ün Mehmet Hakkı Paşa’nın mektupları bu türe örnek gösterilebilir.

Haberin Devamı

Dini Mektuplar

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

 

Dini mektuplara gösterilebilecek en iyi örneklerden bir tanesi de İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.)’in gönderdiği davet mektuplarıdır. Mevlâna’nın Mektupları, Hristiyan Orta Çağı’nda patristiklerin birbirlerine gönderdikleri mektuplar da bu kategoriye dahil edilebilir.

Felsefi Mektuplar

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

Filozofların belli bir tezi ve düşünceyi savunmak için ve başka filozoflara hitaben yazdıkları mektup türüdür. Eflatun’un, Seneca’nın, Epikür’ün ve Descartes’ın, Herder’in, Schiller’in ve Diderot’nun yazdığı mektuplar bu türe örnek gösterilebilir.

 

Resmi Mektuplar

 

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

 

Resmi mektuplar kamu veya özel kuruluşların birbirlerine gönderdikleri mektup türüdür. Genellikle iş ve hizmet ile ilgili yazışmalar yer alır. Mektup dili resmi ve ciddidir. Gereksiz kelimelerden kaçınılır. Davetiye, taziye kutlama gibi yazılara da yer verilebilir. Ancak resmiyet ve mesafe korunur.

İş Mektupları

Mektup Örnekleri ve Türleri: Mektup Nedir, Nasıl Yazılır

İş yerlerinde işçi-yönetici veya diğer kuruluşlarla karşılık gönderilen mektuplar, iş mektubu kategorisine girer. Talep-istek, şikayet, maddi veya diğer konularla ilgili yazışmalar yer alır. İş mektubunda yazışma dili resmi mektuplar gibi ciddi ve resmidir.

Haberin Devamı

Açık Mektuplar

Açık mektuplar herhangi bir düşünce görüşü paylaşmak bir tezi savunmak amacıyla yazılır. Devlet yetkilisi ve halka hitap edilmesi amaçlanan bu mektuplar basın ve yayın aracılığı ile yayımlanır. Açık mektuplar; makale, fıkra, inceleme yazılarından birinde yer alabilir.

Mektup Nasıl Yazılır?

  • Mektup yazarken beyaz boş bir kağıt tercih edilmelidir.
  • Çizgili ya da kareli kağıtlar az tercih edilir.
  • Kağıdın bir yüzü kullanılır. Arka sayfaya geçilecekse yeni bir kağıt alınmalıdır. 
  • Tükenmez ya da dolma kalem kullanılmalıdır.
  • İmza ise mektupta dilenirse yer alabilir.
  • Mektup zarfı seçilir. Bu zarfın üzerindeki sol üst köşeye yazanın isim ve soy ismi adresi yazılır.
  • Mektup zarfının sağ üst köşesine alınan pul yapıştırılmalıdır.
  • Sağ alt köşesine ise alıcının ismi, soy ismi ve adresi yazılmalıdır.