Gündem Sadece 3 federasyonu kadınlar yönetiyor

Sadece 3 federasyonu kadınlar yönetiyor

27.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

KASFAD’ın raporuna göre, Türkiye’de spor alanında yönetici kademesinde kadının adı yok denecek kadar az. 61 spor federasyonu başkanlığının sadece 3’ünü kadınlar yönetiyor.

Sadece 3 federasyonu kadınlar yönetiyor

Meltem Günay - Kadınlar İçin Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği’nin (KASFAD) hazırladığı “Türkiye’de Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” raporu, spor kurumlarında özellikle karar alma mekanizmalarında kadınların temsiliyetinin yok denecek kadar az olduğunu ortaya koydu. Türkiye’deki toplam 65 spor federasyonundan 62’sinin verilerinin yer aldığı rapora göre, lisanslı erkek sporcu sayısı neredeyse lisanslı kadın sporcu sayısının iki katı. Erkeklerin oranı yüzde 65.16 olarak belirlenirken kadınlarda bu oran yüzde 34.84. Resmi yarışmalara katılan sporcuların yer aldığı faal kadın ve erkek sporcu oranı da çok farklı değil. Aktif kadın sporcu sayısı voleybol, kick boks, atletizm, karate ve tekvando da yüksekken, kadınlar buz pateni, jimnastik, voleybol gibi bazı alanlarında erkek sporculardan daha fazla. Engelli faal sporcu oranlarında ise eşitsizlik daha yüksek. Engelli faal kadın sporcu oranı yüzde 22.98 iken erkeklerde bu oran yüzde 77.

Haberin Devamı

Briç, satranç, yelken...

Rapora göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı yönetim kadrolarında kadın yöneticinin olmadığı görülürken, 21 yönetim pozisyonunun tümü erkeklerden oluşuyor. Spor federasyonlarında da 61 federasyonun başkanlarının 58’i erkek. Sadece briç, satranç ve yelken federasyonlarının başkanları kadın. Federasyonların yönetim kurullarında da erkeklerin oranı yüzde 92.63 olarak belirlenirken, yönetim kurullarında hiç kadın bulunmayan spor federasyonlarının sayısı ise 24. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde de durum farklı değil. Yönetim kurulu kadın üye oranı erkeklerin sadece üçte biri. Türkiye Milli Paralimpik Olimpiyat Komitesi’nde ise kadın yönetim kurulu oranı sadece yüzde 6.67 olarak belirlenirken, Antrenörlük alanında da 55 spor federasyonu ele alınırken kadınların oranı yine yüzde 32.27’de kalıyor. Jimnastik alanında kadın antrenörlerin sayısı erkeklerden daha yüksek.

Haberin Devamı

Olimpiyatlar daha eşit

Olimpik ve paralimpik oyunlar alanında ise kadın ve erkek sporcu oranları birbirine daha yakın. Buna göre, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na Türkiye adına katılan kadın sporcu oranı yüzde 46.73 olarak belirlenirken, antrenörlükte bu eşitlik maalesef görülmüyor. Olimpiyatlarda yer alan kadın antrenör sayısı sadece 3. Paralimpik Olimpiyatlar’da ise Türkiye adına katılan kadın sporcu oranı erkeklerden daha yüksek. Kadın antrenör sayısı ise 5. Atletizm, dağcılık, eskrim, e-spor, futbol, geleneksel Türk okçuluğu, geleneksel spor dalları, halter, hava sporları, hokey, izcilik, judo, kano, kaykay, kick boks, kürek, modern pentatlon, motosiklet, muay thai, özel sporcular, tekvando, vücut geliştirme ve futbol, wushu kung-fu gibi federasyonların yönetim kurullarında hiç kadın yönetici yok.