Kültür Sanat Şahmaran ile Medusa’nın dansı

Şahmaran ile Medusa’nın dansı

08.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı kapsayıcı ve çoklu duyusal deneyim projesi “Sarnıcın Yankıları” ziyaretçilere, mekânla birlikte hayal güçlerini de harekete geçirme çağrısı yapıyor.

Şahmaran ile Medusa’nın dansı

Kadim şehir İstanbul’un tarihi miraslarından, geçmişi 6. YY’a uzanan Yerebatan Sarnıcı, restorasyonu tamamlanıp 22 Temmuz’da yeniden ziyarete açılmıştı. Sarnıçta ziyaretçileri, deneyimlerini daha da zenginleştirecek bir gösterim bekliyor. İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı ve DECOL ortaklığıyla gerçekleştirilen sekiz dakikalık “Sarnıcın Yankıları”, farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı kapsayıcı ve çoklu duyusal bir deneyim olarak izleyici ile buluşuyor. Proje ziyaretçilere, mekânla birlikte hayal güçlerini de harekete geçirmeleri çağrısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Mevlânâ’nın “Şiir bir teknedir ve şiirin anlamı bir denizdir” sözünden ilham alarak yola çıkan “Sarnıcın Yankıları”, İstanbul’u bir şiir ve ziyaretçileri izleyici olmaktan çıkarıp, bu şiirin anlamına doğru yola çıkan geminin yolcuları hâline getiriyor. Mimari aydınlatmaların kontrolü, lazer etkileşimi, surround ses sistemi ve kapsayıcı mapping teknolojilerinin kullanıldığı çalışma, İstanbul’un kolektif hafızasında yer alan mitolojik ve şiirsel geçmişini birleştiriyor. İzleyiciyi günümüzden Yunan mitolojisine kadar uzanan, İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e yelken açan mitolojik Argo gemisine davet eden yapım, bu kadim kentin ortak bilincini merkezine alarak, iyileştirici bir yolculuğa çıkarıyor. Tilde Sound Art Stüdyo’dan Alican Okan’ın müzik direktörlüğünü üstlendiği projenin müzikal kompozisyonlarında yine aynı stüdyodan Erdem Tunalı’nın katkısı var.

Haberin Devamı

Şahmaran ile Medusa’nın dansı

“Sarnıcın Yankıları”, 24 Ağustos 2022 tarihine kadar her saat başı Yerebatan Sarnıcı’nda izlenebilir.

İstanbul’un kuruluş mitleri ve kentin tarihinde yer alan farklı dinlerin kutsal emanetlerine de yer veren çalışma; sarnıcın tarihi duvarlarında, sütunları üzerinde ve Yerebatan’ın sularında deneyimlenebilecek şekilde tasarlandı. Yerebatan Sarnıcı’nın restorasyon süreci ile başlayan “Sarnıcın Yankıları”, İstanbul’dan şehir manzaraları ve su teknolojileri görüntüleriyle devam ediyor. Kentin “Ulysses” ve “Odysseia” destanlarında geçen geçmişine kadar uzanan eser, Altın Boynuz’un Marmara sularından Karadeniz’e ulaşan yolculuğuna, Bizans’ın efsaneleşmiş su getirme çalışmalarından Osmanlı su yollarına, Medusa’nın Deniz Tanrısı Poseidon ile aşkından İstanbul’un koruyucu tılsımlı sütunlarına kadar uzanıyor ve ziyaretçilerini Medusa ile Şahmaran’ın dansına ortak ediyor. Çoklu duyusal deneyim projesi “Sarnıcın Yankıları”, 24 Ağustos 2022 tarihine kadar her saat başı Yerebatan Sarnıcı’nda izlenebiliyor.