Siyaset ‘Diyaloğun sürmesi faydalı olacaktır’

‘Diyaloğun sürmesi faydalı olacaktır’

26.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Diplomatik ilişkilerin normalleşmesi sürecinin devam ettiği İsrail’e giden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyaloğun devam ettirilmesi faydalı olacaktır” dedi.

‘Diyaloğun sürmesi faydalı olacaktır’

Türkiye ile İsrail arasında alt seviyede bulunan diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un mart ayındaki Ankara ziyaretinin ardından ikinci önemli adım dün atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıl sonra İsrail’e dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyareti dün gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Batı Kudüs’te ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu. Lapid ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Biz şu konuda hemfikir olduk. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyaloğun devam ettirilmesi faydalı olacaktır. Bu da birbirimizin hassasiyetlerine karşılıklı saygı temelli olmalıdır. Bu sadece bizim iki taraflı ilişkilerimiz için değil, aynı zamanda bölgemizdeki barış açısından da faydalı olacaktır ki görüşmelerimiz sırasında bizler de bölgesel konularla ilgili olarak da görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Pozitif bir gündem üzerinde çalışmak anlaşmazlıkları da yapıcı şekilde ele almamıza yardımcı olabilir. Bizler aynı zamanda bakanlıklarımız ve ilgili kamu kurumlarımız arasında teknik toplantıları yeniden tesis etme üzerinde hemfikir olduk. Birçok alandaki ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve bundan sonra farklı mekanizmaların toplantılarını yeniden oluşturmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatmaya hemfikir olduk.”

Geçtiğimiz yıl Türkiye ile İsrail’in iki taraflı ticaret hacminin 8 milyar doları aştığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bizler ticaret hacmini ve ekonomik iş birliğini artırmaya kararlıyız” diye konuştu. Filistin-İsrail meselesini de görüştüklerini belirten Çavuşoğlu “Dün Devlet Başkanı Abbas ve Dışişleri Bakanı Maliki ile de görüştüm. BM parametresi içerisinde iki devletli bir çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz. Tabi ki Kudüs’le ilgili hassasiyetlerimi de paylaştım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Döner kebap olacaksa’

Bakan Lapid’e sıcak misafirperverlik için teşekkür eden Çavuşoğlu, iş birliğini devam ettirmek üzere Türkiye’ye davet etti. Lapid ise Çavuşoğlu’na verdiği esprili yanıtta, “Döner, kebap olacaksa geliyorum” ifadesini kullandı.

Ortak komisyon

İsrailli Bakan Lapid, şunları söyledi: “Türk Dışişleri Bakanı’nın 15 yıl sonra ilk ziyareti sonrası sadece diplomatik ve güvenlikte değil, ekonomik ilişkilerimizde de gelişme bekliyoruz. Bugünkü görüşmelerimiz içerisinde sayın bakanla birlikte ortak ekonomik komisyonumuzu yeniden oluşturmayı ve yeni bir sivil havacılık anlaşması üzerinde çalışmayı kabul ettik. Diplomasinin de daha ötesinde İsrailliler, Türkiye’yi çok seviyor. Her gün onlarca uçak İsrail’den ayrılıyor ve Türkiye’ye gidiyor. Binlerce İsrailli sizin kültürünüzü, müziklerinizi, güzel plajlarınızı ve güzel pazarlarınızı çok seviyor.”