Siyaset ‘Ortak açıklama için en uygun yer Meclis’

‘Ortak açıklama için en uygun yer Meclis’

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

'Güçlendirilmiş parlamenter sistem'e yönelik CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin genel başkanlarının beklenen ortak açıklamasının TBMM çatısı altında yapılması görüşü ağırlık kazandı...

‘Ortak açıklama için en uygun yer Meclis’

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin hukukçu kurmayları güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını tamamladı. Çalışmanın duyurulması için 6 partinin genel başkanları arasında ortak açıklamaya hazırlık süreci başladı.

Haberin Devamı

Altı partinin liderleri ikili ya da üçlü şekilde çalışma ve sonrasına ilişkin değerlendirme görüşmelerini sürdürüyor. Söz konusu buluşmalarda, “Açıklamayı nasıl, ne zaman, nerede yapalım. Meclis’te mi bir araya gelelim yoksa Meclis dışında mı bir araya gelelim” başlıklarının da konuşulduğu belirtiliyor.

Zirveye hazırlık

Ancak detaylar konusunda kurmaylar komisyonu çalışacak. Bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritası, liderlerin birlikte yapacakları açıklamanın yeri, şekli, kapsamı gibi detayları kurmaylar kendi aralarında istişare ederek kararlaştıracak.

Edinilen bilgiye göre, liderlerin bir arada verecekleri fotoğrafın daha fazla gecikmemesi için 10-15 gün içinde kamuoyunun karşısına çıkmaları planlanıyor.

Haberin Devamı

Bu arada liderlerin açıklamayı Meclis’te yapması görüşü de ağırlık kazandı. “Parlamenter sistemle alakalı açıklama olacağı için Meclis’te olması daha uygun. Meclis’ten daha uygun bir yer olamaz. Açıklanacak sistem güçlendirilmiş parlamenter sistem dolayısıyla açıklanma yerinin de Meclis’te olması uygun düşer” görüşü dile getirildi.

Oturma düzeni

Açıklama sırasındaki oturma düzeni konusunda ise yuvarlak masa değil, platform seçeneği düşünülüyor. Bir kaynak oturma düzeni konusunda şu görüşü dile getirdi: "Basın açıklaması yapılacaksa yuvarlak masa olmaz. Fiziken zaten mümkün değil. Orada bir platform oluşur. Meclis’teki bir toplantı salonu olabilir ya da partilerin salonları olabilir. Genel başkanların bir takdimi olur. Önsöz gibi bir takdim hazırlansın düşüncesi var. Sunum metnini görevli biri  okuyabilir ama genel başkanlar basının karşısına çıkıyorsa, genel başkanların ağzından vatandaşın duyması daha şık olur.”