Siyaset Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Angola'da flaş mesajlar: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Angola'da flaş mesajlar: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır

18.10.2021 - 13:17 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço ile 7 anlaşmanın imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Adil bir dünya talepleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır. Ayağa kalkmak gerekiyor, haklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

Angola’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısına katıldı. Erdoğan savunma sanayi konusunda yöneltilen soruya, “Savunma sanayi noktasında 3 ay önce Türkiye’ye yaptıkları ziyarette, özellikle İHA’larla ve SİHA’larla alakalı talepleri olmuştu. Bu konuları görüşelim demiştik. Daha sonra yine aynı şekilde zırhlı taşıyıcılarla ilgili olarak bazı görüşmeler yaptık.” dedi. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında şöyle konuştu;

“İkili görüşmeler, heyetler arası görüşmeler ve ortak basın toplantısıyla Türkiye Angola arasındaki süreci adeta kayıtlara düşmüş oluyoruz. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel alanlarda 7 anlaşmayla birlikte teyit edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımından da önem taşıyor.”

Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğandan Angolada flaş mesajlar: Korktukça bu zulüm Afrikayı kuşatacaktır

‘AFRİKA-TÜRKİYE İŞ FORUMU’NU 21-22 EKİM’DE İSTANBUL’DA DÜZENLEYECEĞİZ’

Erdoğan, “Savunma sanayi ve terörle mücadele alanında ilişkilerimizi ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Son dönemde ilişkilerimizin kazandığı ivme sevindiricidir. Afrika’yla ilişkilerimizde, Afrika’nın sorunlarına Afrika tarafından çözümler bulunması, dayanışma ve kazan-kazan gibi ilkeler temelinde her alanda bütüncül bir ortaklık yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 3. Afrika-Türkiye İş Forumu’nu 21-22 Ekim’de İstanbul’da düzenleyeceğiz. Angola’yı temsilen Sanayi ve Ticaret Bakanınızın katılacağını memnuniyetle öğrendim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

THY, 13 EKİM’DEN İTİBAREN ANGOLA’YA DİREKT UÇUŞLARINA BAŞLADI

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;

“Ulaştırmadan tarıma, yenilenebilir enerji, sağlık, tekstil, elektrik ve konut projelerine kadar geniş bir alanda önemli firmalarımızın somut çalışmaları, ikili ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki kararlığımızın neticesidir. Özellikle Türk Havayolları, bildiğiniz gibi 13 Ekim itibariyle Angola’ya doğrudan uçuşlara başladı. Bunun ticari ve beşeri ilişkilerimizde çarpan etkisi yapacağına inanıyorum.”

“Vize konusunda atacağımız kolaylaştırıcı adımlarda insan ve ürün hareketliliğini arttıracaktır. Bu konuda değerli dostum, vize konusunda süratle bu adımı atmamızda endişe yoktur dedi. Eğitim alanında, 44 ülkede faaliyet gösteren Maarif Vakfı eliyle işbirliğimizi daha da geliştirmeye hazırız.”

Kovid-19 salgınına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Koronavirüs salgını sağlık alanında küresel dayanışmaya ne kadar ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdi. Sağlık alanındaki işbirliği anlaşması, tecrübe paylaşımımızı ve dayanışmamızı geliştirecek ve kurumsallaştıracaktır. En kısa zamanda imzalanmasında fayda görüyorum. Türk özel sektörü, hastane inşası ve yönetiminden ilaç satışı ve üretimine kadar geniş bir yelpazede işbirliğine hazırdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğandan Angolada flaş mesajlar: Korktukça bu zulüm Afrikayı kuşatacaktır

‘İHA’LARLA VE SİHA’LARLA ALAKALI TALEPLERİ OLMUŞTU’

İki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliği konusunda yönetilen soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle teşekkür ediyorum. Savunma sanayi noktasında 3 ay önce Türkiye’ye yaptıkları ziyarette, özellikle İHA’larla ve SİHA’larla alakalı talepleri olmuştu. Bu konuları görüşelim demiştik. Daha sonra yine aynı şekilde zırhlı taşıyıcılarla ilgili olarak bazı görüşmeler yaptık. Tabi bu konuda Türkiye’nin son 19 yılda savunma sanayinde attığı adımlar gerçekten kendilerinin de dikkatini çekiyor. Biz bu konularda biliyorsunuz tutucu değiliz. Her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız birbirileriyle görüşme yapacak ve ona göre de adımları atacağız” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

‘FRANSA, AFRİKA’YI ADETA BİR SÖMÜRGE KITASI OLARAK KULLANMIŞTIR’

Adil bir dünya konusunda yöneltilen bir soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevap verdi; “Birlikte adil bir dünya mümkün derken, bildiğiniz gibi Afrika kıtası yıllar yılı sömürülmüştür. Şu anda Angola’dayız. Angola, 400 yılı aşkın maalesef Portekiz tarafından sömürülmüş bir ülkedir. Angola’nın dışında Afrika ülkelerinin birçoğunun yeraltı kaynakları maalesef Batı tarafından sömürülmüştür. Adaletsiz bir yaklaşımın çok açık ortaya koyduğu neticelerden en önemlisi Fransa’dır. Fransa, Afrika’yı adeta bir sömürge kıtası olarak kullanmıştır. Buralarda nice insanlar öldürülmüştür. Yüzbinlerce insan buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir ve Ruanda olmak üzere, bu insanlar öldürülürken kimsenin sesi çıktı mı? Zalim bir yapı, adil olmayan bir yapı ve bu adil olmayan yapı zulmünü devam ettirmiştir. Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm, tüm Afrika’yı kuşatacaktır. Bununla birlikte, ayağa kalkmak gerekiyor, haklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğandan Angolada flaş mesajlar: Korktukça bu zulüm Afrikayı kuşatacaktır

ANGLOLA İLE 7 ANLAŞMA

Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Angola arasında anlaşmalar imzalandı.

TRT ile Angola Devlet Radyosu arasında iş birliği protokolünü TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı ile Angola Devlet Radyosu adına Pedro Afonso Cabral imzaladı.

Türkiye ile Angola arasında Gümrük Kollarında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması'na Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Angola Maliye Bakanı Vera Esperança Dos Santos Daves de Sousa imza attı.

İki ülke arasındaki Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Kurulmasına Dair Ortak Deklarasyon Metni Ticaret Bakanı Muş ile Angola Sanayi ve Ticaret Bakanı Victor Fernandes tarafından imzalandı.

Türkiye ile Angola arasındaki Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması'nı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Angola Tarım ve Balıkçılık Bakanı Antonio Francisco de Assis imzaladı.

Angola ile Türkiye arasında Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması’na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Angola Eğitim Bakanı Luisa Maria Alves Grilo imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Angola Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasındaki mutabakat zaptını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Angola Sanayi ve Ticaret Bakanı Victor Fernandes imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Çevre Bakanlığı arasında turizm alanında iş birliği mutabakat zaptı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Angola Kültür Turizm ve Çevre Bakanı Jorno Fortunato tarafından imzalandı.

ERDOĞAN'IN AFRİKA TURU

İlk Afrika ziyaretini 2004'te başbakanlığı döneminde Mısır'a yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola, Nijerya ve Togo'yu kapsayan yeni bir Afrika turu gerçekleştiriyor.

Dün yaptığı basın açıklamasının ardından yola çıkan Erdoğan, ziyaretinin ilk durağı olan Angola'nın başkenti Luanda'ya akşam saatlerinde indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Luanda Quatro de Fevereiro Uluslararası Havalimanı'nda Angola Dışişleri Bakanı Tete Antonio ve Türkiye Cumhuriyeti Luanda Büyükelçisi Alp Ay tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Luanda'ya geldi.

Resmi temaslarına bugün başlayan Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

İki Cumhurbaşkanı, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Angola Meclisi'ne hitap edecek, Dr. Antonio Agostinho Neto Anıtı'nı ziyaret edecek. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenecek Angola-Türkiye İş Forumu'na katılacak.

AFRİKA'NIN YÜKSELEN ÜLKESİ

Dünyanın en genç ülkelerinden Angola, büyüme hızı ve sahip olduğu zengin kaynaklarla kıtanın en hızlı yükselen ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Nüfusunun yüzde 46'sının 15 yaşın altında olduğu ülke, dünyanın en genç 4. ülkesi konumunda. Ülkenin başkenti ve en kalabalık kenti olan Luanda, aynı zamanda kıtanın en eski sömürge kentlerinden kabul ediliyor.

Ülke Afrika'nın 3. büyük ekonomisi ve petrol ve yer altı kaynaklarının zenginliğiyle dikkati çekiyor. Ancak halkının büyük çoğunluğu açlık sınırında yaşıyor.

1975'te kazanılan bağımsızlıktan sonra 2002 yılına kadar iç savaşa sahne olan ülkede alt ve üstyapı faaliyetlerinin yanı sıra tarım ve sanayi alanında büyük boşluk bulunuyor.

SONRAKİ DURAK TOGO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Angola'dan sonraki durağı Togo olacak. Erdoğan, Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe ile ağustos ayında telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Türkiye-Togo ilişkilerini geliştirecek hususların ele alınacağı ziyarette, düşük olan ikili ticaretin de artırılması amaçlanıyor. Siyasi düzeyde yakaladığı istikrar sayesinde, son yıllarda düzenli ekonomik büyüme trendi yakalayan, ekonomisi daha çok ticaret ve tarım sektörüne dayanan Togo ile savunma sanayii alanındaki yapılacak iş birliği önem taşıyor. Atılacak adımlarla 2020 yılında 150 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin daha da artırılması hedefleniyor.

Togo makamları, başkenti Lome'de bulunan FETÖ iltisaklı okulun, ülkedeki faaliyetlerini hukuka aykırı olarak sürdürdüğünün anlaşılması üzerine, okulun faaliyetlerine kalıcı olarak son vermiş, Türkiye Maarif Vakfı ile yeni okullar açılması için mutabakat imzalamıştı.

NİJERYA İLE FETÖ'YLE MÜCADELE DE GÖRÜŞÜLECEK

Erdoğan'ın Afrika ziyaretinin son durağı ise Nijerya olacak. Daha önce 2016 yılında gittiği Nijerya'ya ikinci ziyaretini gerçekleştirecek Erdoğan, mevkidaşı Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile görüşmelerde bulunacak, Türkiye-Nijerya İş Forumu'na katılacak.

İkili ekonomik ve bölgesel gelişmelerin ele alınacağı görüşmelerde, iki ülke ilişkilerinin gerçek potansiyelinin harekete geçirilmesi konusunda adımlar atılacak. Görüşmelerde, hidrokarbon, madencilik ve enerji alanında 3 anlaşmanın da imzalanması hedefleniyor

Ziyaret ile Sahraaltı Afrika'da Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olmaya devam eden Nijerya ile Türkiye'nin 2020 yıl sonu itibarıyla 754 milyon dolar düzeyinde olan ticari hacminin kısa vadede 1 milyar doların üzerine yükseltilmesi amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nijerya ziyaretinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele de gündeme gelecek. Buhari ile yapılacak görüşmede, Nijerya'nın çeşitli eyaletlerinde faaliyetlerine devam FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfına devredilmesi talebi de önemli gündem maddelerinden biri olacak.

ERDOĞAN 30'DAN FAZLA AFRİKA ÜLKESİNİ ZİYARET ETMİŞ OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu Afrika seyahatiyle, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde 30 dan fazla Afrika ülkesini ziyaret etmiş olacak.

Afrika'nın siyasi başkenti olarak anılan Etiyopya'ya 2005'te giden Erdoğan, aynı yıl Güney Afrika Cumhuriyeti, Tunus ve Fas'a birer ziyaret gerçekleştirdi. Bir sonraki yıl Sudan, Mısır ve Cezayir'e de ziyaret düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya'ya 2007'de tekrar gitti.

Mısır, Libya, Somali, Tunus ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ne 2009, 2010 ve 2011 yıllarında bir veya birden fazla ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, 2012'de Mısır, 2013'te yine Mısır ile Gabon, Nijer, Senegal, Fas, Cezayir ve Tunus'a yaptığı ziyaretlerle 2 yıl içerisinde 7 ülkeye gitmiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı döneminde de ziyaretlerine devam eden Erdoğan, 2014'te Ekvator Ginesi ve Cezayir'e gitti. Doğu Afrika ziyareti kapsamında 2015'te Somali, Cibuti ve Etiyopya'da bulunan Erdoğan, 2016'da Afrika ülkelerinden Senegal, Fildişi Sahili, Somali, Kenya, Uganda, Gine, Nijerya ve Gana'ya giderek en yoğun ziyaretini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017'de Tanzanya, Mozambik, Madagaskar, Sudan, Çad ve Tunus'tan oluşan gezisiyle 6 Afrika ülkesine gitti. Erdoğan, 2018 yılında Cezayir, Moritanya, Senegal, Mali, Güney Afrika ve Zambiya'ya, 2019 yılında Tunus'a, 2020'de ise Cezayir, Gambiya ve Senegal'e ziyarette bulundu.

AFRİKA'DA BÜYÜKELÇİLİK SAYISI 43'E YÜKSELDİ

Siyasi, insani, ekonomi ve kültür ayaklarını içerecek şekilde, ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel olmak üzere dört boyutta yürütülen Türkiye'nin Afrika politikası, çok boyutlu dış politikasının temel ilkelerinden birini oluşturuyor.

Türkiye, kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı, ayrıca ikili ilişkileri eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda atılan adımlarla Afrika'da 2002 yılında sadece 12 olan büyükelçilik sayısı 2021'de 43'e yükseldi.