Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Rakip Başakşehir ile arasında koskoca puan cetveli olsa da dünkü deplasman mücadelesi Fenerbahçe’nin yeni sezondaki en zorlu maçı olmaya adaydı; öyle de oldu. Çünkü Başakşehir, hocası Aykut Kocaman ile birlikte can derdindeydi.
Üstelik tam da Pereira’nın rotasyonuna denk geldi!
Sistemi tartışılırken, sistemine uygun adamları kulübede bekletiyor adam!
Fenerbahçe’nin beraberliklerine övgüler düzenler tek galibiyeti olmayan Başakşehir’e net bir skorla mağlup olmaya ne derler bilinmez ama Fenerbahçeliler için berbat bir manzara var ortada.
Fenerbahçe’nin Mesutsuz, Valenciasız ve Mert Hakansız çıktığı ilk yarıda Başakşehir Fenerbahçe defans üçlüsüne hiç dokunmadı, orta sahasını ve ileri üçlüsünü on kişiyle ablukaya aldı.
Ev sahibi bir yandan adam adama markajın ötesinde kendi yarı alanına açılması çok zor bir kilit koyarken bir yandan Fenerbahçe’nin yetersiz sol kanadından Visca’yı kaçırarak gol aradı ki, ilk gol de öyle geldi.
Golden sonra sahada çözüm bulmayı deneyen Pereira Osayi’i sağ kanattan öndeki üçlünün sağına taşıdı, oradaki Muhammed’i sola aldı ve soldaki Ferdi’yi kanat bindirmelerine katkı yapsın diye sağa taşıdı. Çözüm mü?.. Hayır.
Tabi ki, Başakşehir’in kilidini açamadı.
Fenerbahçe tam bir “deniz feneri” gibi parlayıp sönerek oynadığı ilk yarıda net bir gol fırsatı yakalayamadıysa bunun sebeplerinden biri de santrafora konulan Berisha’yı rakibin amansız savunması karşısında topla buluşturmak için yan ortaları tercih etmesiydi. Oysa Fenerbahçe’nin oyun karakteri paslarla iç koridorları kullanmaktı. Pereira’nın kendi sistemini sabote etmesi bir yana, Aykut Kocaman Fenerbahçe ortalarının işe yaramasını engellemişti zaten.
Açık söylemek gerekirse uzun süredir ortada gezinen hatta Aykut Hoca’nın bile inandığı “Kocaman’a futbolcuların komplosu” dedikodularını yalanlayan bir futbol oynadı Başakşehir. Son derece disiplinli, verilen görevi harfiyen yerine getiren bir oyun.
İkinci yarı rakibi açmak için Mesut gibi milimetrik paslar kullanan bir futbolcu ile birlikte çalım atacak, ikiye birleri yapacak, rakibi hızlı aşacak adamlar lazımdı.
Pereira, Mesut’u kulübede bıraktı ama aranan becerilere sahip Valencia ile Rossi’yi oyuna soktu; Pelkas ve Osayi’yi dışarı aldı. On beş dakika sonra Mesut’u da almak zorunda kaldı. Valencia ortaya, Mesut sağa geçti, rotasyondan vazgeçildi.
Çünkü Mesut ve kanatların yükünü taşıyamayan Muhammed’in yerine Novak girene dek değişen tek şey, topu neredeyse alıp eve götürecek kadar sahip olmaya çalışan Başakşehir’den geri almak olmuştu ama üretim de yoktu verim de.
Rotasyondan dönülüp Fenerbahçe’nin Başakşehir kalesinde tehlike yaratan pozisyonları olunca Aykut Kocaman üç oyuncu değiştirip savunmasını biraz daha tahkim etti. Çünkü Başakşehir’in öne geçtiği maçlarda skoru koruyamamak gibi bir alışkanlığı vardı.
Sadece hata yapmamak için oynayan ve ilk yapılması gereken değişiklik olan Max Meyer’in yerine Mert Hakan’ı alarak “denenmiş/sonuç alınmış” kadroya dönen Fenerbahçe, son çeyrekte topyekun rakip sahaya yerleşti. Ama takviye edilmiş Başakşehir defansını geçemedi.
Arkada bıraktığı boşluktan ikinci golü yedi.
Şimdi… Aykut Kocaman topun ağzından döndü ama Pereira onun bıraktığı yere doğru gidiyor yavaş yavaş. Ligin beşinci haftası bitti ve bu saatten sonra Pereira’nın 60-70 metre depar atamayan, iki yönlü olmayan, dörtlü orta saha kanatlarıyla oynatmaya çalıştığı sistem tartışmaya açılacak önce. Sonra da Pereira’nın kendisi.