Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin FETÖ’yü koruduğunu, beslediğini ve desteklediğini söyleyen Bozdağ: “Türkiye’deki bütün darbelerin arkasında Amerika vardır. ABD ve FETÖ 15 Temmuz darbesinin asli failidir. ABD, FETÖ’yü kullandı”

ABD, FETÖ liderini iade etmedi. Türkiye’nin tüm delillerine rağmen onları görmezden geldi. 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü yaklaşırken o geceyi ve yaşananları dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile konuştuk. TBMM bombalanırken

Genel Kurul’da konuşma yapan Bozdağ, “O gece Allah’ın huzuruna şehit olarak gitme şerefi bize nasip olur diye aklımdan geçirdim. TBMM Başkanımıza ‘Bize düşen burada ölmektir’ dedim. Cesedimizi çiğnemeden Meclis’e giremeyeceksiniz diye meydan okuduk” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

Amerika’nın FETÖ’yü koruduğunu, beslediğini ve desteklediğini belirten Bozdağ “Türkiye’deki bütün darbelerin arkasında Amerika vardır. ABD ve FETÖ 15 Temmuz darbesinin asli failidir. ABD 15 Temmuz’da FETÖ’yü kullandı” diyor.

Asli fail ABD

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bozdağ, Meclis’e ilk bombanın atıldığı yerde Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

KORUMASIZ ÖZEL ARAÇLA ÇIKTIM

- 15 Temmuz gecesi neler yaşadınız?

O gece eşim Yozgat’taydı. Evde yalnızdım. Telefonum çaldı, Müsteşarımız Kenan Bey arıyor. ‘Uçaklar çok alçak uçuyor. Ankara ve İstanbul’da çok ciddi hareket olduğunu söyleniyor. Neler oluyor, bilginiz var mı?’ dedi. Ben de ‘bilgim yok, biraz sonra arayayım’ diyerek kapattım. Onun üzerine İçişleri Bakanını, MİT Müsteşarını, Başbakanımızı ve Cumhurbaşkanımızı aradım. Onlara ulaşamadım. Binali Beyin telefonu çalıyor ancak açmıyor. O arada ben abdest aldım ve giyindim. Korumalara da haber vermedim. İçlerinde yanlış insanlar olabilir. Tam ben evden çıkacakken büyük oğlum geldi. Beraber özel arabayla evden çıktık. Niyetim Kızılay’a inmekti ve orada vatandaşlarla yürümekti. Darbecilere karşı milletle beraber mücadele etmeyi düşündüm. Bakanlık Müsteşarımla bu esnada konuştuk. ‘Külliye’ye geçelim. Fahri Kasırga Bey de gelecek. Darbecilere karşı oradan bu mücadeleyi yönetelim’ diye karar aldık. Tam çıktık. Müsteşarım tekrar aradı. ‘Ben Fahri Beyi almak için evine gitmiştim. Benden önce darbeciler onu evinden alıp gitmişler’ dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’A ‘AÇIKLAMA YAPIN’ DEDİM

- İlk görüşmelerinizi kimlerle yaptınız?

Başbakanımızı aramaya devam ediyorum. Bu esnada özel araba ile geziyoruz. Bizim yerimizi tespit etmesinler diye. Korumasız geziyoruz. Oğlum arabayı kullanıyor ben de telefonlarla konuşuyorum. Israrlı aramam sonucu Binali Bey telefonu açtı. ‘Ne oluyor Sayın Başbakanım’ deyince Binali Bey bana ‘Darbe oluyor. Asker içerisinde bir grup darbe teşebbüsüne kalkıştı. Emir komuta zinciri içerisinde değil’ dedi. O zaman ‘ne yaparız’ diye kısa bir istişaremiz oldu. Ben ‘Hükümetin bir an önce bir açıklama yapmasına ihtiyaç var. Açıklama yapılmazsa vatandaş arasında farklı değerlendirmelere yol açar. Lütfen bir açıklama yapın. Hükümetin görevinin başında olduğunu ve darbeye kalkışanlara karşı mücadele ettiğini halkı da bu mücadeleye ortak olmaya davet edin’ dedim.

Biraz sonra Başbakan açıklama yaptı. O arada Basın danışmanım Bilal Bey’i aradım. ‘Beni TRT başta olmak üzere televizyonlara bağlayın’ dedim. Bilal Bey, TRT’nin işgal altında olduğunu söyledi. Sonra biz diğer televizyonlara bağlandık ve halkımızı sokağa çağırdık. Ben o arada eşimi arayamadım. O beni aradı. O anda benim aklımdan film şeridi gibi birçok şey geçti. Belki bu gece bizim son gecemizde olabilir diye düşündüm. İnşallah bugün şehadet nasip olurda Allah’ın huzuruna da şehit olarak gitme şerefi bize nasip olur diye aklımdan geçirdim. Oğluma üzülmesin diye ‘bana bir şey olursa annen, kardeşlerin sana emanettir’ bile diyemedim. Söyleyeyim diye çok düşündüm ama söyleyemedim. Milletimiz o gece destansı bir mücadele verdi. O gece sürekli HSYK ve başsavcılarla da konuştum ve bu darbeye karışan, adı geçen, şüpheli kim varsa onlarla ilgili adli sürecin başlatılması, yakalanması ve tutuklanma işlemlerinin gecikmeksizin derhal yapılmasını istedim.

Haberin Devamı

BİZE DÜŞEN MECLİS’TE ÖLMEKTİR

- TBMM’ye gitmeye ne zaman karar verdiniz?

Milletvekilleriyle de konuşuyoruz. ‘Kızılay’a gidelim’ dedim. Onlar da ‘darbeciler sizi Kızılay’da etkisiz hale getirirken halka da zarar verebilirler’ dediler. O zaman ‘TBMM’ye gidelim’ dedim. Meclis’e arka taraf olan Ayrancı kapısından yürüyerek girdik. Diğer kapıları darbeci askerler tutmuşlardı. İsmail Kahraman Başkanımız Meclis’i açmıştı. Hükümet adına söz istedim. İki bombanın ikisi de benim konuşmam sırasında atıldı. Ben kürsüde konuşmamı kesmedim. Şehit olacaksak olacağız diye düşündüm. Bazı milletvekillerinin ise Meclis Başkanı’na bir şeyler söylediğini duydum. ‘Sığınağa inelim’ diyorlardı. Bunun üzerine konuşmamı kesip, Meclis Başkanı’nın yanına gittim. ‘Başkanım, lütfen Meclis’i kapatmayın. Bizi gören halk sokağa gelmez. Bizim yapacağımız şey burada ölmektir. Eğer gitmek isteyen arkadaşlarımız varsa onlar gitsinler’ dedim. Meclis Başkanımız soyadı gibi kahramanlık yaptı ve Meclis’in çalışmasına karar verdi. Ben yine kürsüde kaldığım yerden konuşmaya devam ettim. Konuşurken bu defa ikinci bomba patladı. Sanki Genel Kurul’un üstüne düşmüş gibi büyük gürültü ve sarsıntı oldu. Yerden toz bulutu kalktı. Milletimizin sokakta verdiği mücadeleye milletin temsilcileri olarak Meclis’te verdik. Biz orada eğilmedik, bükülmedik, dik durduk. Milletimizin iradesine sahip çıktık. ‘Bomba da atsanız bizi öldürseniz de buradayız’ dedik. Cesedimizi çiğnemeden Meclis’e giremeyeceksiniz diye meydan okumamızı ve mücadelemizi orada sürdürdük. Millet ve milletin temsilcileri demokrasiyi korumak için kendi bedenlerini kalkan yaptı. Bu büyük bir destansı mücadeledir. O gecenin seyrini değiştiren ise Cumhurbaşkanımızın konuşmasıdır. Cumhurbaşkanımızın konuşması darbenin ve darbecilerin, darbeye destek olan ülkelerin hepsinin ayarını bozdu. Milletimize büyük cesaret verdi.

FETÖ ABD’NİN PİYONU

- Darbe girişimine dış destek var mıydı?

Bütün darbe teşebbüsleri dışarda planlanan ve dışardaki devletlerin gücüyle devreye konulan ihanet projeleridir. Darbeye teşebbüsü edenler uşaktır, darbeleri yaptıran devletlerin uşağıdır. Çok net olarak söylüyorum, Türkiye’deki bütün darbelerin arkasında Amerika vardır. Darbe teşebbüslerin arkasında da vardır, son darbenin arkasında da vardır. Aynı şekilde AB üyesi bazı ülkelerin, bazı Arap krallıklarının, İsrail’in de bütün bu darbe teşebbüsü süresince Fetöcü alçaklara destek verdiğini biliyoruz. FETÖ piyondur, onların uşağı olan hain bir terör örgütüdür. ABD’nin uşaklığını yapmış ve onlarda bu uşağı tepe tepe kullanmışlardır. Bütün darbe teşebbüsleri, darbeler başka ülkelerin menfaatini kendi ülkesinin menfaati zanneden hain alçaklar tarafından yapılmıştır. Başka ülkelere hizmet eden satılmışlar tarafından yapılmıştır. Türkiye 15 Temmuz’dan sonra attığı adımlarla darbe dönemini kapatmıştır. Bundan sonra kim darbe teşebbüsüne niyetlenirse onlar niyeti içinde boğulur. Başarılı olamaz. Türkiye’de darbe ve muhtıra devrini AK Parti milleti ile bütünleşerek kapatmıştır.

HİMAYE EDİYOR, BESLİYOR

- Siz Adalet Bakanı olarak Fetöcüleri ABD’den istemiştiniz, neden vermediler?

ABD ve FETÖ bu darbenin asli faili. FETÖ terör örgütü bu darbede ABD’nin kullandığı bir numaralı hain. ABD tarafı, darbe teşebbüsü sırasında Fetöcü hainlerin başarısızlığa uğradığı kesin olarak netleşene kadar herhangi bir açıklama yapmadılar, beklediler. Hainler hedefine ulaşsaydı ayrı bir açıklama yapacaklardı. Açıklamada Türk demokrasisinin, hükümetinin, meclisinin, halkın yanında duran bir açıklama değildi. Bu darbe teşebbüsüne kalkışan hainlerin lehine bir duruşu içeren açıklamadır. ABD, FETÖ’nün faaliyetlerini en ince detayına kadar biliyor. Terörist başı Gülen’in talimatıyla bu darbe teşebbüsünün yapıldığını biliyor. Biz bütün delilleri, evrakları ABD’ye ilettik. ABD yönetimi dosyada yeterli deliller olduğu halde FETÖ elebaşını Türkiye iade etmedi.

ABD yönetiminin başka ülkelerde de desteklediği, koruduğu FETÖ gibi pek çok terör örgütü var. ABD’nin kullandığı diğer terör örgütlerini tedirgin etmesi nedeniyle ABD yönetiminin FETÖ elebaşını iade etmediği anlaşılıyor. ABD sadece FETÖ’yü ve teröristlerini himaye etmiyor, desteklemiyor. Bunun dışında pek çok ülkeyi karıştıran fitne, fesat, kaos, terör yaratan terör örgütlerini de destekliyor. İşte PKK, YPG-PYD’ye binlerce tır silah verdi. Onun için ABD her ülkenin hainlerinin baş besleyicisi. Besliyor ve o ülkelere karşı o hainleri ABD çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Son kullanma tarihi bitenleri de çöpe atıyor. Anlaşılan ABD için FETÖ’nün son kullanma tarihi dolmamış. FETÖ, ABD’nin Türkiye’de beslediği hain kadrosudur. Besliyor, koruyor, destek veriyor ve himaye ediyor.