Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gece 04:10’da uykum kaçınca, YouTube’un en hızlı gelişen (etkileşim sağlayıp para kazanan) sıralamasındaki kanalları incelemeye başladım... Karşıma 679 bin aboneli https://www.youtube.com/MerveStudyCorner kanalı çıktı… Soyadına ve vesikalık fotoğrafına bile sosyal medya üzerinden erişemediğim Merve, İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da, ‘University of Aberdeen’ ve ‘UofG / University of Glasgow’ öğrencisi ve sosyal medyadan anladığım kadarı ile iki üniversitede birden okuyor... Merve’nin yaptığı ise haftada 6 gün, 6 saat ile 10 saat aralığında değişen sürelerde ders çalışmak ve ders çalıştığı ortamı, YouTube’da önceden duyurduğu gün ve saatlerde canlı yayınlamak. 

Haberin Devamı

Milyonların izlediği bu videoların sırrı ne

Bu sayede öğrenciler hem birbirinden güzel manzaralı kafelerde ya da kütüphanelerde, Merve ile birlikte ders çalışıp motive olurken o da bu izlenmelerden ciddi bir gelir elde ediyor... Merve’nin bir diğer marka ve gelir kaynağı ise AliExpress’te, videolarında notlar alıp ders çalıştığı defterlerin benzerlerini satması… Ders çalışma videolarında, ağzından bir kelime bile çıkmadan ve kendini göstermeden 10 milyon YouTube izlenme sayısına ulaşan Merve’yi tebrik ediyor ve “Para mı var ki yurt dışında okuyalım” bakış açısındaki öğrenci kardeşlerime örnek olmasını diliyorum... 

‘Atlantis Press’ başta olmak üzere birçok üniversite, akademik çalışmalarla bu sorunun cevabını arayınca ortaya, bazı insanların hayal gücümüzü besleyerek YouTube’da başarılı oldukları ortaya çıktı... Diyelim hayaliniz, ABD’ye giden bir uçağın en lüks mevkiinde saatlerce kitap okumak ya da İtalya’da bir sokak kahvesinde yağmuru izlemek ya da Elon Musk’ın uzay turizmine bir bilet alıp aya turistik bir yolculuk gerçekleştirmek... Bunların ve çok daha fazla senaryonun videolarını YouTube’da bulabiliyorsunuz... İşin “ilginç” tarafı ise bir insanın ortalama odaklanma süresi olan 37 dakikayı geçtikten sonra zihniniz kendini, o saatlerce süren videoların içinde algılamaya başlıyor... Birçok ülkede gençlere “Gerçeklik algınızı kaybedip ‘Matrix’ filminde olduğu gibi, hayatınızın sonuna kadar hayal ettiğiniz bir dünyada, hayal ettiğiniz sanal hayatı yaşamak ister misiniz?” diye sorulan anketlere rastlamışsınızdır... Gençlerin büyük çoğunluğunun şaşırtıcı derecede, “Evet, beni bir tabuta koyup yaşam destek ünitesine bağlayın ve hayatımın sonuna kadar hayal ettiğim hayatı yaşayayım” cevabını vermelerinin nedeni günümüzün emek vermeden bir şeylere ulaşma alışkanlığı mı yoksa gençlerin umutsuzlukları mı? Yanıtı sizin hayallerinizde... 

Haberin Devamı

Bizde bir şarkıcı, Britney gibi yapsa!

İki ay önce Sam Asghari’yle evlenen Britney Spears ile ilk eşi Kevin Federline arasındaki çocukları üzerinden soğuk savaş sürüyor… 

Federline’e göre çocukları Sean (17) ile Jaden’in (15) annelerinin düğününe gitmemesi ve onunla görüşmek istememesinin sebeplerinden biri Spears’in sosyal medyasında paylaştığı çıplak fotoğraflar. 

Milyonların izlediği bu videoların sırrı ne

Şarkıcı, eski eşinin bu çıkışı ve sorulara sosyal medyasından yanıt verdi. Çocuklarını her hafta görmeyi dört gözle beklediğini, geldiklerinde doğrudan odalarına gidip, kapılarını kilitlediklerini vurgulayan şarkıcı, şunları yazdı: 

Haberin Devamı

“Yılın başında bana, ‘Buraya daha az gelebiliriz’ dediler. Aramızdaki ilişkiyi iyileştirmek için kendilerine bir dua kitabından 2-3 sayfa okudum, bunun hakkında konuştuk. Onları dini etkinliğe yönlendirdim. Belki de bu yüzden gelmeyi bıraktılar.” 

ABD’li bir şarkıcının çocuklarıyla ilişkisi, sosyal medyasındaki çıplak fotoğraf ve videoları ilgilendirmiyor beni… Ancak şarkıcının daha sonra sildiği bu paylaşımdaki çocuklarını dini etkinliklere yönlendirdiğine dair yaptığı vurgu ilgimi çekti. 

Türkiye’de ünlü bir kadın şarkıcı, çocukları kendisini ziyarete geldiğinde dua kitaplarından birkaç sayfa okuyup, onları dine yönlendirdiğini açıklasa; başta eski eşi ve sosyal medya, dünyayı yıkardı başına! 

Yanılıyor muyum yoksa? 

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir babanın çocuklarına yapacağı en büyük iyilik onların annelerini sevmektir.” (Hesburgh)