Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bodrum geçen iki yazı zirvede geçirdi. Çok mekân açıldı ve hepsi de çok iş yaptı. İşte Bodrum’da bu yaz yeni açılacak mekânlar.

Doğası ve köy hayatıyla sevdiğimiz Bodrum, son yıllarda başka bir ligde de varlığını göstermeye başladı. Aslında Bodrum’u uluslararası arenada ilk tanıtan Maça Kızı oldu. Ahmet Ertegün’ün ünlü misafirlerini Bodrum’daki evinde ağırlamasıyla başlayan üst düzey yabancı kitlenin Bodrum’a gelmesini Sahir Erozan’ın Maça Kızı sağladı. Zaten asıl değişim Maça Kızı’nın Türkbükü’deki şimdiki yerine taşınmasıyla başladı. Hâlâ lahmacun fiyatı tartışılırken, Maça Kızı, Türk turizmi için önemli bir öncü rol üstlendi, dünyanın farklı şehirlerinde yaptıkları partiler de Bodrum’a getirdikleri fikir liderleri de bunda etkili oldu. 

Haberin Devamı

Bodrum’u global destinasyon olarak tanıtan diğer bir önemli yerli marka ise Ersin Pamuksüzer’in kurduğu detoks merkezi, LifeCo. Artık Bodrum, Mandarin Oriental, Amanruya, Kaplankaya Six Sense, The Edition gibi uluslararası otelleriyle, Chanel’den Dior’a kadar birçok lüks markanın yazlık butikleriyle, Yalıkavak Marina’nın megayatlar bölümüyle en üst turist segmentine de hitap ediyor. Hakkasan’dan Novikov’a birçok yabancı restoran zincirinin Bodrum’a gelmesi de önemli, ama geçen yaz Lucca’dan Sunset’e yerli markaların, hatta Papermoon gibi lokalleştirerek orijinalinden farklı konumlandırdığımız sevilen markaların da Bodrum’a gelmesi dengeleri daha da değiştirdi. 

Bodrum bu yaz nasıl olacak

Global markaların ya da küreselleşme adımını atmayı başarmış yerli markaların Bodrum’u tercih etmesi de Türk turizmi ve tanıtımı için son derece değerli, ama tabii yerli balıkçıların, meze evlerinin de değeri bilinmeli. En lüks yerde de en salaş yerde de belli standartları koruyabilmek ve en iyi servisi verebilmek lazım. Önemli olan Bodrum’u koruyabilmek ve dünyaya en iyi şekilde tanıtabilmek. Pandemi nedeniyle son 2 yılda Bodrum’a çok büyük bir talep oldu, fiyatlar da katlandıkça katlandı. Bu yaz Bodrum’un son 2 yaz kadar kalabalık olmayacağı öngörülüyor. Bodrum’un kitlesi değişebilir, ama yaz kalabalığının azalacağını hiç sanmıyorum. Gelelim bu yaz en çok konuşulacak yeni mekânlara… 

Haberin Devamı

Nobu, Bodrum Loft: Son 2 yılın sürpriz yıldızı Bodrum Loft’ta, geçen yaz Papermoon ve Sunset sushi bar takviyesi vardı Loft Elia’nın yanında. Özellikle ağaçlar arasındaki, deniz üstü terastaki Papermoon’a gidenler ise kendilerini Capri Adası’nda hissettiklerini anlatıyorlardı birbirlerine. Papermoon gerçekten başarılıydı ve tuhaf ama İstanbul’daki yüksek fiyatlarına rağmen Bodrum’daki fiyatları her yer çok yüksek fiyatlı olduğu için ortalama kaldı. Bu yaz ise Baran Süzer’in Türkiye’ye getirdiği, Robert de Niro’nun ortağı olduğu Japon restoranı Nobu Bodrum Loft’ta Loft Elia’nın yerinde açılıyor. Gelecek yıl ise Nobu Otel’in Bodrum Loft’un işletmesini alacağı konuşuluyor.

Bodrum bu yaz nasıl olacak

Momo: Wu Yalıkavak, The Galliard Cove House ve Azur’a bu yıl sürpriz bir komşu geliyor: Çeşme ve İstanbul’dan tanıdığımız Momo. 

Da Marıo: Bodrum’a bir İstanbullu mekân daha geliyor. Da Mario, Bodrum Loft ile Bodrum Mesa arasında kalan Nef içinde açılacak. 

Haberin Devamı

Mammadrau: Sicilya’da Ragusa’da Duomo adlı 2 Michelin Yıldızlı restoranı olan şef Ciccio Sultano, haziran ortasında Yalıçiftlik’teki Kempinski Hotel Barbaros Bay içinde Mammadrau isimli bir restoran açıyor. 

Anhinga by OD: Geçen yaz yeme-içme dünyasının en şaşırtıcı transferi Urla’nın gastronomi üssü olmasında öncü olan Od Urla’nın şefi Osman Sezener’den geldi. Şef Osman Sezener, geçen yaz The Edition Bodrum’da Od markasıyla değil, Kitchen Bodrum ile karşımıza çıktı. Restoran yerel üretimi destekledi, tesisin kendi bahçelerinde sürdürülebilir bir yaklaşımla üretilen otlar, salata yeşillikleri ve sebzelerin yanı sıra en taze et ve balık ürünleri yakın çiftliklerdeki yerel üreticilerden temin edildi. Menünün öne çıkan lezzetlerinin başında ise deniz mahsullü cannelloni ve hurma püresiyle ve tarçınla tatlandırılmış dana kaburga, keşkek geliyordu. Şimdi ise Osman Sezener Six Senses Kaplankaya bünyesinde açılacak olan Anhinga by OD ile karşımıza çıkıyor. Haziran başında açılacak Anhinga by OD’a 30 dakikada Türkbükü’den tekne seferleriyle de ulaşım sağlanacak. 

Bodrum bu yaz nasıl olacak

Lucca Beach: Geçen yaz Bodrum’un kazananı Lucca’ydı. Ne Papermoon ne de Novikov ve Sakhalin gibi Rusya kökenli restoranlar, Lucca’yla aşık atabildi. Hatta birçok popüler mekânın sahibi de en azından akşamüstlerini Lucca’da geçirdi. Tabii bir de süper yatlarla Bodrum’a gelen yabancılar da Lucca’yı anında keşfetti. Şimdi Cem Mirap, Mandarin Oriental’in en geniş plajında Lucca Beach ile karşımıza çıkıyor. Bir dönem Bodrum’da çok popüler olan eski beach partiler geri dönerse şaşırmamak lazım. 

Bodrum bu yaz nasıl olacak

Narubar Izakaya: Geçen yaz Bodrum’da en sevdiğim yerlerden biri Naru’ydu. Dereköy Lokantası’nın kurucularının Mesa Bodrum’da açtığı restoran ve plaj. En çok tüm Bodrum patırtısına rağmen kendi halinde olmasını sevmiştim. Diğer plajlara göre kesinlikle daha huzurluydu, denizinin güzelliği de bunda etkili tabii. Fıstıklı ve çilekli salatası hiç beklenmeyecek kadar lezzetliydi, sumaklı kokteylleri de öne çıkıyordu. Tek eksi puan, plajdan akşam servisine geçilirken arada mutfağın kapanması ve restoranın alt kısmının gündüzleri açık olmamasıydı. Ama belki de bu da huzurda etkiliydi. Bu yıl ise bir yenilikleri var: Narubar Izakaya. Mekânın bir bölümü Japon usulü meyhane, Izakaya konseptinde olacak.

Bodrum bu yaz nasıl olacak