Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’nın en prestijli sanat kurumlarından biri Institute of Contemporary Arts (ICA).

Çağdaş sanatın birçok farklı dalını bir arada takip etme şansı sunan bir enstitü ICA.

İlk kez yıllar önce Hüseyin Çağlayan ve Melih Yörü sayesinde gittim ve sinemasından sergilerine, kitapçısından Rochelle Canteen’de yemeğine kadar birçok farklı nedenle sevdiğim ve ilham verici bulduğum bir yer oldu.

Ve işte global çağdaş sanat dünyasında bu kadar önemli bir kurumun başına şimdi Türkiye’den tanıdığımız ve sevdiğimiz bir isim Bengi Ünsal geldi.

Haberin Devamı

Çok yetenekli Muhsin Akgün objektifinden portre fotoğrafıyla yeni görevini duyurdu.

Mart ayı itibarıyla 75 yıllık ICA’in 55 yıl sonra görevi devralan ilk kadın direktörü olarak yeni işine başlayacak.

Şaşırıyor muyuz?

Hayır, çünkü Bengi zaten 2016 yılından beri Londra’nın önemli kültür-sanat merkezlerinden Southbank Centre’da güncel müzik yöneticisiydi.

Hatta en son Southbank Centre’da Pelin Opcin’in yöneticiliğini üstlendiği Londra Caz Festivali’nde bir konserde karşılaşmış, Alla Turca yazılı tişörtünü çok beğenmiştim.

Bengi, daha önce ise Salon İKSV’nin ilk gününden bugüne gelmesini sağladı.
Ayrıca İstanbul'da Doublemoon Records'ta Genel Müdür olarak çalıştı, kendi etkinlik şirketini yönetti, İKSV’de İstanbul Caz Festivali Direktör Yardımcısı olarak çalıştı, çeşitli radyo ve TV müzik kanallarının yanı sıra, Universal Music ve BMG’de görev aldı.

Bengi’nin ICA’in yönetiminden sorumlu olması ICA için yeni bir dönemin başlangıcı olduğu kadar, farklı sanat dallarını, mecraları ve ICA'in The Mall'da yer alan binasındaki tüm alanlarını kapsayan çok disiplinli programını yeniden bir dengeye oturacağını müjdeliyor.

ICA'in başarılı görsel sanatlar, film ve eğitim programlarının yanı sıra Bengi, daha kapsamlı canlı performanslar sunmak üzere programın yapımı ve sahnelenmesi için çalışacak; ICA'in yakın zamanda başlayan akşam programlarının başarısı üzerine yeni içerikler ekleyecek ve Cinema 3 dijital platformunun lansmanıyla Kovid-19 salgını sırasında büyüyen dijital sanatlar programını daha da geliştirecek.

Haberin Devamı

“İş, yaşam, dünya ve bağlantı kurma hakkında bildiğimiz her şeye meydan okuyan bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir sorgulama döneminde, her şeyi anlamlandırmamıza yardımcı olacak kültür, sanat ve ifade alanlarının korunması hayati önem taşıyor. Kültür kurumlarımızın, sanatçıların tam da bunu yapmasına izin veren platformlar olması gerekiyor. Günümüz sanatçıları, ifade biçimleri yalnızca hayal güçleriyle sınırlı olan, türler arasında akışkan ve dünya ile bağlantılı bireylerden oluşuyor. ICA, mekânlarının ve uzmanlarının çeşitliliğiyle bu sanatçıların yaratması ve ilham vermesi için bir yuva; hızla gelişen toplulukların daha doğru bir şekilde temsil edildiği ve hoş karşılandığı bir alan; yaratıcı karşılaşmalar için bir merkez olabilir. Sonuçta, ICA'in bizlere mirası budur. Burası, 75 yıldır Independent Group’tan müzisyenlere, film yapımcılarına ve düşünürlere kadar, her alandan sanatçıların cesur olabileceği ve statükoya meydan okuyabileceği bir yer oldu. ICA’in geleceğini bağımsız, çağdaş sanat ve kültür için bir platform ve küresel çapta kültürel ifadenin merkezi olarak şekillendirmek üzere harika yeni iş arkadaşlarımla birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum” diyor Bengi Ünsal.

Haberin Devamı

Kendisini ne kadar tebrik etsek az!