Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ayşegül Dinçkök, 10 yıldır su altı fotoğraf sergileri ve kitaplarıyla karşımızda. Şimdi ise yeni kitabı “Deep Passion: Misunderstood/Rebirth”ü Bodrum Zai’de dün ziyarete açılan kişisel sergisiyle tanıtıyor.

Bu kitabı okuduğunuz her bir dakikada 190 köpek balığı öldürülüyor, 1900 kadın şiddete maruz kalıyor, 15 ton plastik atık denizlere atılıyor ve plastik atıklardan dolayı dakikada 2 deniz kuşu ölüyor. 

Önümde Ayşegül Dinçkök’ün yeni kitabı, “Deep Passion: Misunderstood/Rebirth” var. Tam 10 yıl önce Derin Tutku’nun hikâyesini ilk defa Ayşegül Dinçkök’ten dinlemiştim. O zaman dalmaya 2 yıl önce başlamış ve su altı fotoğrafçılığına gönül vermişti. Hiç unutmuyorum, köpekbalıklarından korkmuyor musun sorusuna verdiği cevabı: “Etrafımızda o kadar çok köpekbalığı var ki, her gün onlarla o kadar çok mücadele veriyoruz ki denizdekilerden niye korkayım?”  

Haberin Devamı

Tanıdığım en çalışkan ve en üretken insanlardan biri, Ayşegül Dinçkök. Rekorları olan, lisanslı yüzücülük geçmişi var, Avusturya Lisesi’nden gelen ciddi bir disiplini de. Yazılarını daha önce dergilerde okumuşsunuzdur ya da öykü kitabı “Korkma”yı... 12 yıl önce dalışa başladı, kısa sürede yüzlerce dalış yaptı. Su altında sadece yeni bir dünyayla tanışmadı, kendisine ve takipçilerine de yeni bir dünyanın kapısını açtı. İlk sergisi “Derin Tutku, Tophane-i Amire”den sonra Van’dan Hatay’a birçok şehri gezdi. İkinci sergisi “Derin Tutku Air” ise sergiyle aynı zamanda Vahit Tuna tasarımı saklamalık müthiş bir kitaba dönüştü, Akdeniz Koruma Derneği’ne katkı sağladı. Sadece kitapla da kalmadı, dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen ile birlikte İZ TV’de yayınlanan bir belgeselle de karşımıza çıktı. 10 yılda “Derin Tutku Air”den “Yanılgı”ya birçok kitaba ve sergiye imza attı. 

Derin Tutku’nun anlamlı çağrısı

Köpekbalıklarının arasında 

“Derin Tutku: Yanılgı” için daha önce Milliyet Gazetesi Yılın Sporcusu Ödülü de alan serbest dalış şampiyonu Şahika Ercümen ile köpekbalıklarının arasına daldı Ayşegül Dinçkök. Hayır, sandığınız gibi kafesle yapılan dalışlardan değildi bu. Şahika yine tüpsüzdü, Ayşegül Dinçkök ise oksijen tüpü ve dev kamerasıyla görüntüledi Şahika’yı. Köpekbalıkları ikisinin de burnunun dibindeydi. Çoğumuzun asla cesaret edemeyeceği bir macera onlarınki. 

Haberin Devamı

Neyse ki Ayşegül Dinçkök’ün fotoğraf ve video işleri sayesinde biz de onlar gibi suyun derinliklerine dalmış kadar olacağız. Üstelik bu maceraya bir güçlü kadın, İklim Tamkan da eşlik etti, “Yanılgı”da sergilenecek olan çarpıcı video art esere müziğiyle hayat verdi. 

Ayşegül Dinçkök ve Şahika Ercümen bu sergide birbirlerine kayıtsız güvenen iki kadının zor koşullarda, suyun 30 metre altındaki dayanışmasına ve köpekbalıklarıyla uyum içinde varoluşuna dikkati çekiyordu. İki kadın aslında doğru bir şekilde yaklaşıldığında her canlının birlikte var olabileceğine ve insanları yanlış anlaşılmaların verdiği zarardan dönmeye çağırıyordu. Sergi, kadınların dayanışmayla güçlerini birleştirdiklerinde aşamayacakları engellerinin olmadığını da ortaya koyuyordu. 

Köpekbalıkları ile kadınlar 

Şimdi ise Ayşegül Dinçkök’ün Şahika Ercümen’i görüntülediği, Koray Erkaya’nın destek olduğu projenin son ürünü “Deep Passion: Misunderstood/Rebirth” başlıklı fotoğraf kitabı. İki bölümden oluşan kitabın “Misunderstood” bölümünde köpekbalıkları ile kadınların ortak yanları ortaya konuluyor, “Rebirth” bölümünde ise temiz ve barış içindeki bir dünyada denizkızlarının yeniden var olma hayali gözler önüne seriliyor. 

Haberin Devamı

Ayşegül Dinçkök kitabın “Rebirth” bölümünde ise şiddet, yasadışı avlanma, plastik atıklar, kirlilik, eşitsizlik gibi etkenlerin olduğuna dikkatleri çekiyor. Her geçen gün yaşanması zor dünyada tüm önlemlerin alındığı, canlıların dünya üzerinde tam bir harmoni içinde ortak yaşamlarını sürdürdüğü ve yeniden denizkızlarının yaşamasına elverişli yaşam koşullarının oluştuğu günler hayal ediliyor ve kitap hepimizi dünyamızın geleceğine sahip çıkmaya davet ediyor. 

Kitabın geliri ÇYDD’ye

168 sayfa olarak hazırlanan “Deep Passion: Misunderstood/Rebirth” kitabında Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF, World Wide Fund for Nature) geçen dönem Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olan Uğur Bayar ve Blue Marine Foundation Projeler Başkanı Rory Moore gibi kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış isimler de önsöz yazılarıyla yer alıyor.

Ayşegül Dinçkök daha önceki sergi ve kitaplarıyla Akdeniz Koruma Derneği’ne, Sualtı Araştırma Derneği’nin “Ege’nin Kadın Balıkçıları” projesine ve Çağdaş ve Bağımsız Yardımlaşma Derneği’ne (ÇABA) katkıda bulundu. Şimdi ise yeni kitabının satışından elde edilen geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) İzmir Kız Yurdu kampanyasına bağışlıyor. “Deep Passion Misunderstood/Rebirth” fotoğraf kitabı geçtiğimiz cuma günü Zai Bodrum’da kitap ve sergi lansmanı ile tanıtıldı. Gecede piyanist İklim Tamkan ve opera sanatçısı Senem Demircioğlu sahneye çıktı. Ayrıca oyuncu Dolunay Soysert de kitabı konuklara anlattı. Hatırlatalım, sergi 8 Temmuz’a kadar Zai Bodrum’da ücretsiz gezilebilir.