Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

S. Pellegrino&Acqua Panna sponsorluğunda gerçekleşen Dünyanın En İyi 50 Restoranı ödülleri 5 Ekim’de Antwerp’te gerçekleşecek hibrit bir törenle açıklanacak. Peki, ama bu yılki ödüllerde en büyük yenilik ne olacak?

En iyi 50’ye sayılı gün kaldı

İstanbul’da Michelin’li bir restoran olabilecek mi diye yıllarca konuştuk. Gastronomi dünyasında Michelin’in yıldızı sönünce yerini Dünyanın En İyi Restoranları listesine bıraktı. Bu listede ilk 100’e girebilmek asıl önemsenen ölçü oldu. Türkiye’den listeye girmeyi ilk başaran elde ettiği 39’unculukla Changa oldu. Mehmet Gürs ise ilk kez 2015’te Mikla ile ilk 100’e girmeyi başardı, 96’ncı sıradaydı. Tam 1 yıl sonra ise Mikla tam 40 sıra yükselerek listede 56’ncı sırada yer aldı. Üstelik de bunu o kadar sessiz ve derinden giderek yaptı ki, hepimizi şaşırttı.

Haberin Devamı

İstanbulluların artık daha çok yabancı turistlere bıraktığı, Yeni Anadolu mutfağı ile öne çıkan Mikla böylece tekrar gündeme geldi. Mehmet Gürs de farkındaydı durumun, “Bin kişilik jürinin bunu görüyor olması tatlı geliyor. Türkiye’de çok fazla görülmüyordu ama iyi bir iş yaptığımızı biliyorduk. Birilerinin bunu tescillemesi insanın hoşuna gidiyor” dedi.

Türkiye’den iki isim

Hemen arkasından The World’s 50 Best Restaurants’ın “Keşfedilmesi gereken 50 restoran” listesinin Orta Doğu bölümüne Türkiye’den iki isim girmeyi başardı: Kemal Demirasal’ın Alancha’sı ve Civan Er’in Yeni Lokanta’sı. 2019’da Mikla 52’nci sıraya yükseldi, ayrıca Dünyanın En İyi listesi 100 yerine 120 restoran seçti, ödüllerin sponsoru S. Pellegrino’nun 120’nci yılı şerefine. Bu listede Türkiye’den Neolokal de yer aldı, 110’uncu sıradaydı.

Dünyanın En İyi 50 Restoranı ve sponsorları, geçen yıl restoranları değerlendirmek ve ödül töreni yapmak yerine pandemide büyük zarar gören sektörü desteklemek amacıyla kurtarma planı açıkladılar ve eylül ayında bir zirve düzenlediler, öncesinde ise restoranların ayakta kalabilmesi için finansal destek de topladılar. Kurtarma planı girişimiyle restoranlar için tam 1.29 milyon dolar destek toplandı.

En iyi 50’ye sayılı gün kaldı

Michelin yıldızlı şef Daniel Humm ve Mikla’yla Dünyanın En İyi Restoranları listesine giren şef Mehmet Gürs.

Haberin Devamı

Şeflerin özel yemeği

Gelelim bu yıla… Hatırlayacaksınız, tam dört yıl önce dünyanın en iyi 50 restoranı açıklandığında herkes şaşırmıştı; çünkü Massimo Bottura’nın Osteria Francescana’sı, birinciliği Daniel Humm’ın Eleven Madison Park’ına kaptırmıştı. 3 Michelin yıldızlı şef Daniel Humm, dünyanın bir numaralı restoranı seçilen New York’taki Eleven Madison Park’ın menüsünü bu yıl pandeminin de etkisiyle tamamen vegan yapacağını açıkladı.

Şimdi ise S. Pellegrino&Acqua Panna sponsorluğunda gerçekleşen Dünyanın En İyi 50 Restoranı ödülleri, 5 Ekim’de Antwerp’te gerçekleşecek hibrit bir törenle açıklanacak. Tören 50 Best’in Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube hesaplarından da canlı yayınlanacak.

Gala öncesinde #50BestTalks başlıklı forum ve Chefs’ Feast dedikleri şeflerin özel yemeği de gerçekleşecek. Ayrıca ekim ayına kadar 50 Best for Recovery başlıklı En iyi 50 Kurtarma planıyla ilgili makaleler, videolar ve duyurular da paylaşılacak. Malum, dünyanın en iyi 100 restoranları listesi açıklanır açıklanmaz listeye girmeyi başaran restoranların rezervasyonları doluyor. Sadece restoranlar değil, bulundukları şehirler ve ülkeler de uluslararası destinasyonlar haline geliyor. Bu durumda turizm gelirleri de hızla artıyor tabii. Bu liste, birçok şefin hayatını, birçok restoranın geleceğini de değiştiriyor.

Haberin Devamı

En iyi 50’ye sayılı gün kaldı

Yemek israfına karşı

Listede yer alan şefler çoğu zaman yemek israfıyla ilgili çalışmalar yaparak hem kamuoyuna katkıda bulunuyor, kazandıklarını biraz da olsa geri veriyor hem de yaptıkları sosyal sorumluluk çalışmalarıyla gastronomi dünyasındaki yerlerini daha da sağlamlaştırıyor.

Bu yıl en büyük yenilik Champions of Change girişimi. Restoran dünyasında pandemi döneminde yardımlaşarak fayda sağlayan ve olumlu değişime katkıda bulunanlar da ödüllendirilecek.

Peki, ama pandemi sürecinde neden tören yapıyorlar? Yeme-içme sektörünün şu anda her zamandan daha fazla desteğe ihtiyacı olması nedeniyle diye açıklıyorlar.

Haklılar.