Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birçok önemli etkinlik ertelenmek zorunda kaldı, 11 Eylül-14 Kasım tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan İstanbul Bienali de ne yazık ki ertelendi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Ute Meta Bauer, Amar Kanwar, David Teh küratörlüğünde gerçekleşecek İstanbul Bienali’nin yeni tarihlerini de açıkladı: 17 Eylül-20 Kasım 2022.

Bienalin ertelenmesi ister istemez Türkiye’deki çağdaş sanat dünyasını da etkileyecek.

Pek yakında: Venedik Mimarlık Bienali

Bu yıl gerçekleşip gerçekleşmemesi konusunda büyük tartışmalar yapılan ve son ana kadar iptal edilmesinden korkulan 17. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi
22 Mayıs-21 Kasım tarihlerinde ‘Birlikte Nasıl Yaşayacağız?’ (How Will We Live Together?) başlığı altında düzenlenecek.

Haberin Devamı

En son Mayıs 2018’de Murat Tabanlıoğlu, Ertuğ Uçar gibi Venedik Mimarlık Bienali’nde önceki Türkiye Pavyonları’na imza atan mimarlarla, Han Tümertekin, Nevzat Sayın, Hasan Çalışlar, Gökhan Avcıoğlu, Selim Cengiç gibi değerli mimarlarla Venedik’te Türkiye Pavyonu’nun açılışındaydık.

‘Vardiya’ adlı serginin küratörü Kerem Piker’di.

Mimari kadar egonun güçlü olduğu bir alanda bu kadar güçlü ismin bir arada dayanışma içinde olması sevindiriciydi.

Tabii bunda Venedik Bienali’ne binbir güçlükle 2014’te kalıcı bir Türkiye Pavyonu kazandıran İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) rolü büyüktü.

İKSV denince akan sular duruyor, herkes bir ucundan tutup yapılan güzel işlere destek olmak istiyor.

Bu yıl ise Venedik Mimarlık Bienali’nde küratörlüğünü MIT’nin Mimarlık ve Planlama Fakültesi’nin başındaki Lübnanlı mimar ve yazar Hashim Sarkis’in üstlendiği ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardini’de, Türkiye Pavyonu’nun da aralarında bulunduğu ülke sergileri yer alıyor.

İKSV’nin koordinasyonunu yürüttüğü Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Neyran Turan’ın küratörlüğünü yaptığı ‘Architecture as Measure/Ölçü Olarak Mimarlık’ projesine ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Projenin küratöryel ekibi ve davet edilen katılımcılar tarafından sunulan içeriklerin 2021 yılı boyunca düzenli aralıklarla yayımlandığı, turkiyepavyonu21.iksv.org adresinden erişilebilen serginin ana yayın platformu Ölçü Olarak Mimarlık web sitesini zaten takip ediyoruz.

Web sitesini oluşturan dört ana bölüm: Evrak İşleri, Kesitler, Söyleşiler ve Makaleler.

Şimdi ise Venedik Mimarlık Bienali’nde birçok ülke pandemi nedeniyle sessiz açılışları tercih ediyor, bazıları ise çevrimiçi açılış davetleri yapacak.

Venedik’e her seferinde 250 bin ziyaretçi gelmesini sağlayan bienalin bu yılki temasının ‘Birlikte Nasıl Yaşayacağız?’ olması aslında pandemiden önce iklim krizi, politik dengesizlikler, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler nedeniyle kararlaştırıldı, ama pandemiyle birlikte daha da anlamlı hale geldi.