Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Biliyoruz, pandemi döneminde kripto sanata ilgi arttı, hatta sanat bir para birimine dönüştü. 

Nonfungible token açılımlı NFT’ler yeni koleksiyonerler tarafından kapışıldı.

Hiç süphesiz bunda Beeple’ın “Everyday” adlı dijital eserinin ya da New York Times’ın deyişiyle “jpg dosyası”nın 11 Mart’ta Christie’s müzayede evi tarafından açık artırmayla 69 milyon dolara satılmasının da etkisi çok.

Oysa kripto sanat piyasasında bu satışı “69 milyon dolarlık bir pazarlama balonu” olarak değerlendirenler de var.

Haberin Devamı

Çünkü aslında Christie’s gibi geleneksel bir müzayede evini kripto sanat piyasası kabul etmiyor; sanatçıyla koleksiyonerin arasına girdiği ve eski kaldığı için.

Sotheby’s de Christies’in ardından Türk dijital sanatçı Pak ile NFT piyasasına girdi.

Oysa kripto sanat piyasasında Christies’in yaptığı satışta NFT’nin tüm özelliklerinin karşılanmadığı düşünülüyor; bu da çok teknik detaylarla ayrı bir yazı konusu.

Bir de sanatı son cephe olarak görenler var tabii, gerçek ve sanal hayat savaşında. İşte şimdi onu da alıyorlar elimizden aslında.

Giderek kendimizi daha çok sanal dünyada güven içinde hissediyoruz; tabii bunda gerçek dünyada doğal afetlerden pandemilere dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin de ne kadar çaresiz kaldığını görmemizin etkisi çok.

Madem gerçek hayatta sonsuz paranız da olsa istediklerinizi yapmak için sonsuz engel çıkabiliyor karşınıza, o zaman sanal hayatta kendi ideal dünyanızı yaratmak mümkün.

İşte artık sanat da resmen bunlar arasına katıldı, hatta daha da ileri giderek artık sanat NFT’lerle bir para birimi haline geldi.

Bir jpg dosyasına milyon dolarlar rahatlıkla veriliyor, çünkü insan gerçek dünya ile sanal dünya arasında ne kadar bocalarsa bocalasın değişmiyor.

Sanal dünyada kendini ne kadar daha fazla güvende ve daha iyi hissetse de, aslında her şeyin en özelini, en eşi benzeri olmayanını isteyecek ve bu pazarlama balonunu her seferinde yiyip yutacak kadar zayıf.

Tam da bunları düşünürken NFT sanat pazarı rekor satışlardan sonra geçtiğimiz ay yüzde 70 düşüş yaşadı ve hatta geçen hafta Protos adlı kripto haber sitesinde NFT pazarının patladığı haberleri büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

Oysa bugünü 6 ay öncesiyle karşılaştırdığımızda bir NFT’nin ortalama fiyatı yaklaşık 10 kat artmış durumda.

Bkz. Nonfungible’ın raporuna göre, Ekim 2020’de ortalama bir NFT’nin fiyatı 142 dolar iken bugün 1400 dolar.

Şimdi büyük müzayede evlerinden sonra büyük galerilerin de yakında NFT pazarında aktif yer alması bekleniyor.

İşte bu durumda NFT balonu söndü demek için daha çok erken, daha NFT pazarının önünde gidilecek uzun bir yol var.