Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tam iki yıl önce bu zamanlarda İstanbul’un önde gelen koleksiyonerleri, sanatçıları, sanat galerisi sahipleri ve yerli ve yabancı basından isimlerle Söğütlüçeşme hızlı tren istasyonunda buluşmuş, hep birlikte Eskişehir’e gitmiştik.

OMM iki yaşında

Odunpazarı Modern Müze’nin (OMM) açılışı için.

Bu vesileyle hem Eskişehir’i hem de UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Odunpazarı evlerini de görme şansımız olmuştu.

Erol Tabanca’nın Eskişehir’e kazandırdığı OMM, koleksiyonuyla olduğu kadar bu yıl olimpiyatlara ev sahipliği yapan Tokyo Olimpiyat Stadı’na da imza atan, şimdi Haruki Murakami’nin kütüphane projesi üzerinde çalışan Japon mimar Kengo Kuma imzalı mimarisiyle de dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Müzenin mimarisinin yanı sıra Kağıthane’nin kurucusu Emine Tusavul imzalı logo tasarımı da çok başarılı.

OMM çalışanlarının kıyafetlerini ise Londra’da yaşayan Türk moda tasarımcısı Dilara Fındıkoğlu tasarlamış.

Müzenin açılışında Erol Tabanca koleksiyonundan bir seçki, Haldun Dostoğlu küratörlüğünde ‘Vuslat’ başlığı altında sergileniyordu.

‘Vuslat’ başlığının nedeni basitti, Eskişehir müzesine, koleksiyoner hayaline, eserler seyircisine kavuşuyordu.

En çok dikkati çeken iş ise Japon bambu sanatçısı Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM’ye özel ürettiği eseriydi.

Daha sonra OMM misafir sanatçı programının ilk konukları Tyler Thacker ve Erin Wolf Mommsen’ın Eskişehir’de kaldıkları üç ay boyunca ürettiği eserler ‘Üçüncü Yer’ başlıklı bir sergiyle OMM izleyicisiyle buluştu.

Karina Smigla-Bobinski’nin ADA isimli interaktif kinetik heykeli yine Türkiye’de ilk defa sergilendi, ‘performans makinesi’ olarak tanımlanan eser ziyaretçilerin aktif katılımıyla hayat buldu.

OMM’yi ilk kez gezdikten sonra emin olmuştum, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerinden ve hatta yurt dışından birçok sanatsever sırf Kengo Kuma imzalı OMM’yi görmek üzere Eskişehir’e gelecek diye.

Üstelik hızlı trenle ulaşım da çok kolay, İstanbul’dan sadece üç saat sürüyor.

Kendisi de mimar olan Erol Tabanca’nın doğduğu şehre böyle bir müze kazandırması ve tabii projesini bu kadar önemli, uluslararası bir mimara yaptırması da ayrıca değerli.

Haberin Devamı

Avrupa Müzecilik Özülleri ve 18. Uluslararası Müzecilik ve Kültürel Miras Ödülleri’ne layık görülen OMM, 7 Eylül’de 2. yılını kutladı.

Pandemiye rağmen iki yılda Türkiye’den ve yurt dışından binlerce ziyaretçiyi ağırladı, eğitim programlarıyla farklı yaştan bireyleri müzede buluşturdu.

Şimdiye kadar OMM’yi 200 bin kişi ziyaret etti, binlerce öğrenci ücretsiz okul turlarıyla müzeyi gezdi, 15 binden fazla kişi eğitim programlarına katıldı.

Bu yıl sürdürülebilirlikle ilgili hedef odaklı adımlar attı.

İnsanın doğayla olan ilişkisine odaklanan, 36 sanatçının 40’ı aşkın eserini görebileceğiniz “Günün Sonunda” sergisi 14 Kasım 2021 tarihine kadar müzede devam ediyor.

Ayrıca OMM Podcast ve OMM Eğitim programlarını da takip etmekte fayda var.