Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TURYİD ve TESDER’in çağrısını İKSV’den BKM’ye farklı kültür-sanat kurumları da destekliyor.

Hatırlarsınız, 2000’lerde yabancı dergiler “Istancool” başlıklı kapaklar yapıyor, Monocle’dan Wallpaper’a bütün havalı dergiler İstanbul’dan bahsediyor, Financial Times’dan New York Times’a bütün gazeteler görülmesi gereken şehirler listesinde İstanbul’u en üst sıralara koyuyordu.

İşte o zaman Beyoğlu’nda yürürken Türkçe konuşanlar kadar farklı yabancı dilleri konuşan turistlere de rastlıyorduk. Neyse ki kısa bir duraklama döneminden sonra İstanbul her şeye rağmen yeniden uluslararası yayınların, dünya çapında güçlü isimlerin gündeminde. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “İstanbul is the new cool” temalı tanıtım filmi, bize bunları yeniden hatırlattı.

Haberin Devamı

Ama şimdi bir tartışma konumuz daha var, sadece İstanbul’u değil, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir konu: Aşı olmayanlar mekânlara ya da etkinliklere giremesin önerisi.

Sosyal hayatta aşı tartışması

TURYİD’in çağrısı

“TURYİD olarak hükümetin desteği ile gerçekleşmesi muhtemel yeni dönem önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz;

1) 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak misafir/ müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu,

2) 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren 2 doz aşısını yaptırmaktan imtina etmiş sektör çalışanlarımızın kanun değişikliği ile işverenin inisiyatifinde ileri bir tarihe kadar tek taraflı bir karar ile zorunlu ücretsiz izine çıkarılabilmesi durumu.

Dünyada aşıya ulaşamadığı için büyük zorluklar çeken toplumlar mevcutken ülkemizdeki aşı tedarikinin sorunsuz seviyelere geldiği bir ortamda aşıdan imtina eden vatandaşlarımıza ‘bu sefer siz evlerinizde kalın biz emeğimize, ekmeğimize ve sosyal hayatımıza sahip çıkalım’ demek istiyoruz. Çalışma hakkımızın korunduğu, kepenkleri kapama ve işsizlik sorunlarının azaldığı, Kovid 19 ile yaşamayı öğrenmiş ve bunların gerçekleşebilmesi için toplum sağlığına saygı duyan bireylerin aşılanarak hayata karıştığı yeni bir dönem için her türlü desteği vermeye ve buna öncülük etmeye hazırız. Topluma, çocuklarımıza, zamana ve özgürlüğümüze saygısı olan 2 doz aşısı yaptırmış herkese kapılarımız açık. Aşı tercih değil, toplumsal sorumluluktur...” diyor TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği).

Haberin Devamı

TESDER’den aynı çağrı

Sadece TURYİD değil, TESDER (Canlı Müzik ve Eğlence Sektörü Derneği) de aynı çağrıyı yapıyor:

“Pandeminin başladığı ilk günden itibaren toplumsal sağlığımızın faydasına alınan tüm kararlara harfiyen uyan, son 1.5 yıllık süreçte uygulanan kısıtlamalarda işini en az yapma imkânı bularak maddi ve manevi anlamda ağır zarar gören müzik ve eğlence sektörünün temsilcisi olarak, yaklaşan sonbahar ve kış mevsimi için ciddi endişelerimiz var! Geride bıraktığımız dönemde, sektörümüz için uygulanan yasaklar, insanlarımızın bir araya toplandığı otel, AVM, restoran gibi mekanlarda, nikah, açılış, kongre vb etkinliklerde eşdeğer bir şekilde uygulanmadığı için kayda değer bir sonuca maalesef ulaşılamadı. Vaka ve vefat sayılarındaki artışlara bakıldığında gelecek günler için yeni tedbirlerin alınacağı aşikâr. Bu noktada pandemiyi önlemekteki en güçlü silah olan aşının kapalı mekânlarda ve kapalı mekânlarda gerçekleştirilecek tüm etkinliklerde zorunlu kılınmasını doğru buluyor, destekliyor ve öneriyoruz! Aşı mecburiyetinin sadece müzik ve eğlence sektörü için değil; turizmden yeme içme sektörüne, perakendeden her düzeyde organize edilen tanıtım ve açılışlara kadar sosyal birlikteliğin gerçekleştiği her alanda acilen uygulamaya geçmesi önerimizi devlet yetkililerimiz başta olmak üzere kamuoyunun dikkatine sunarız.”

Haberin Devamı

Çağrılara destek

İKSV’den BKM’ye farklı kültür-sanat kurumları da bu çağrıyı destekliyor. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada şimdi bu konu tartışılıyor. İngiltere, eylül ayından itibaren gece kulüplerinden kalabalık etkinliklere birçok alanda aşı pasaportu kontrolü yapacağını açıkladı. Aşısız olanlar kalabalık etkinliklere kesinlikle katılamayacak. Belli ki bu konuyu daha çok tartışacağız, ama ne kadar tartışırsak tartışalım, artık hiçbir ülkede belli sektörler tam kapanmayı kaldıracak durumda olmadığı için ne yazık ki daha iyi bir çözüm bulmak mümkün değil.