Mete Belovacıklı

Mete Belovacıklı

mete.belovacikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta sosyal medyada “taciz ifşası” gündemde bomba etkisi yarattı. Birçok kadın, kendisine yapılan tacizi ifşa etti, etmeye devam ediyor. Konu taciz olunca erkekler kadınların psikolojisini anlamaktan hayli uzaktır. O yüzden “Neden şimdi ifşa ettin?”, “Yıllardır niye susuyordun?” bizim sorularımız olamaz. Türkiye’de kadın olmak zordur. Bir kadının, toplum önünde “Tacize uğradım” diyebilme cesareti göstermesi, başlı başına büyük bir adımdır. Çünkü tacize uğrayan kadın, “Ne işin vardı adamın evinde?”, “Sen de öyle giyinmeseydin canım” gibi tepkilerle karşılaşacağını, daha “Tacize uğradım” demeden biliyordur. O yüzden “Kadının beyanı esastır” diyoruz. Kadın, bütün cesaretini toplayarak “Tacize uğradım” diyorsa orada duruyoruz biz.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta gündemin birinci maddesi olan “taciz ifşası” konusunda da aynı yerde durduk. Birden fazla kadını taciz ettiği iddia edilen yazar Hasan Ali Toptaş’ın “eril faillik” diyerek tacizi kavramsallaştırmaya    çalıştığı “özrünü” de “Cinsel tacize skandal savunma” olarak yayımladık. Süreç devam ederken Toptaş, Milliyet’e konuşmak istedi. Gazetede çok tartıştık, yayımlamalı mıyız, yayımlamamalı mıyız diye... Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin “Gazeteci cevap hakkına, kötüye kullanılmaması ve kabul edilebilir biçimde yapılması kaydıyla saygılı olmalıdır” ilkesi gereği kendisine söz hakkı verdik. Böyle bir iddiayla gündeme gelen Toptaş’a tek başına söz veremezdik elbette ki. Mağdur olduğunu belirten kadınları da tek tek aradık. Konuşmak isteyip istemediklerini sorduk. Ki yanıtları sayfalarımızda okuyacaksınız üstelik yeni iddialarla… Ayrıca edebiyat dünyasındaki önemli isimlerin değerlendirmelerini aldık.

Biz mahkeme değiliz. Tabii ki, bir bakış açımız ve bir fikrimiz var. Ancak temennimiz, söz konusu olayda, Toptaş tarafından taciz edildiğini söyleyen kadınların bir an önce yargıya başvurmalarıdır. Sosyal medya, mağdurların seslerini duyurmak için çok doğru bir adres olabilir ancak bir mahkeme, hesap verme, ceza kesme mecrası değildir. Toptaş, yargı önünde hesap vermelidir. Milliyet de her zaman olduğu gibi süreci adım adım takip edecektir.