Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pentagram’la 30 yıllık serüvenlerini konuştuk. Bizim cenahın sorusunu onlara da sordum: “Metal ve rock eski günlerini arıyor mu?” Gruptan Tarkan Gözübüyük olayı özetledi: “Genellikle 15 ile 25 yaş arası, dinlediğimiz müziklere en çok bağlandığımız yıllar. Dönüp eski albümleri dinlemek bize geçmişte hissettiklerimizi hatırlatıyor. Aslında müzik akımları eski günlerini aramıyor ama biz arıyoruz”

Pentagram, turneye çıkıyor. Bu vesileyle  bir söyleşi yaptık. Yazının hemen başına bir dipnot ekleyeyim çünkü bunu söyleşide doğrulattım: Konserlerde 2,5 saat sahnede kalacaklar.

Haberin Devamı

Söyleşiye başlar başlamaz Cenk Ünnü (Davul) ve Murat İlkan (Vokal) durumu özetliyor: “2017 yılında 30. yılımızda hazırlamayı düşündüğümüz akustik albüm kayıtları ve onun turnesi ile başlayan süreçte yıllarca beraber çalıştığımız Demir, Murat ve Ogün ile Şebnem Ferah ekibinden tanıdığımız Ozan Tügen de bize katıldı. Birlikte akustik konserlere devam ederken bir yandan da elektrikli konserlere ve yeni bir albüm hazırlığına başladık. Her ne kadar Demir dönem dönem Amerika’ya gidip bazı konserlerde bizimle olamasa da şu an İstanbul’da ve önümüzdeki altı konserde tam kadro sahnede olacağız. Cenk Ünnü (Davul), Hakan Utangaç (Gitar/Vokal), Tarkan Gözübüyük (Bas/Vokal), Metin Türkcan (Lead gitar/Vokal), Gökalp Ergen (Lead Vokal), Ozan Tügen, Ogün Sanlısoy (Vokal), Demir Demirkan (Lead Gitar), Murat İlkan (Lead Vokal); turne ekibimiz böyle yani.”

1984 yılında Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü’nün kurduğu  Thunders grubu bir yerde Pentagram’ın ilk nüvesi. Peki, o günden bugüne bakınca nasıl bir hikâye çıkıyor ortaya? Cenk Ünnü anlatıyor: “İstanbul’da Hakan’la aynı çevrede büyüyüp ortak müzik zevklerimiz doğrultusunda bir müzik grubu kurmaya karar verdiğimiz ve Bursa’dan Tarkan’ın da bize katıldığı andan itibaren tüm zorluklara rağmen, pek çok hayalimizi gerçekleştirdik.” Murat İlkan o yıllarda severek dinledikleri ve örnek aldıkları gruplar gibi albüm çıkarıp konser vermenin bu hikâyeyi zaten anlattığını belirtiyor. Tarkan Gözübüyük bir tık öteye götürüyor, “O yıllarda Judas Priest, Ozzy Osbourne, Metallica gibi isimlerin ülkemize gelip konser vermesini hayal ederdik. Bir gün bu gruplarla birlikte sahne alabilmek aklımızın ucundan geçmedi” diyor.

Haberin Devamı

Cenk Ünnü, “Türkiye’de metal müziği, geniş kitlelerle buluşturmak çok kolay değil ama gerçekten çok başarılı gruplar var” diye devam ediyor söze. Demir Demirkan, Türkiye müziğinde metalin oranının dünyayla aynı olduğu görüşünde. Tarkan Gözübüyük daha somut bir örnekten gidiyor ve “Türkiye Liselerarası Müzik Yarışması’nda jürideyim. Ortalama beş yüz okulun katıldığı bu etkinlikte her yıl, çok sayıda metal performansı izliyoruz” diyor.

Yeni projeler

Demir Demirkan “Metal dinleyicisinin en sadık dinleyici kitlesi olduğunu kanıtlayan araştırmalar var. Grup özüne ne kadar sadıksa izleyicisi de o kadar sadık oluyor gruba” diyerek farklı bir tespitte bulunuyor. Tarkan Gözübüyük kitlenin müziğe sadık olduğunu söylüyor ama ekliyor “Her yere koyun gibi gitmez. Olumsuz gördüğü noktaları mutlaka eleştirir.” Cenk Ünnü de arkadaşlarına destek çıkıyor: “Yurt dışında pek çok festivalin sıralaması açıklanmadan biletlerin tükenmesini buna örnek verebilirim.” Bizde de Pentagram’a bitmeyen destek ve ilgi, altını çizdiği bir diğer konu. Murat İlkan da tam 34 yıldır onları yurt içinde ve dışında destekleyen kitleden söz ediyor. “Metal ve rock eski günlerini arıyor mu?”, bizim cenahın önemli sorularından biri de bu aslında. Tarkan Gözübüyük şöyle özetliyor: “Genellikle 15 ile 25 yaş arası, dinlediğimiz müziklere en çok bağlandığımız yıllar. Dönüp eski albümleri dinlemek bize geçmişte hissettiklerimizi hatırlatıyor. Yeni müziklerde aynı hissi bulamayınca bir şeyler eksik kalıyor. Ne var ki bu her kuşak için geçerli. Aslında müzik akımları, eski günlerini aramıyor ama biz arıyoruz.”

Haberin Devamı

Son olarak yeni projelerini Hakan Utangaç özetliyor: “2022’de yayınlanmak üzere albümü bitiyoruz. 2017’de Zorlu PSM’deki akustik konser YouTube’ta yayınlanmak üzere hazırlıklar tamamlandı ve belgeselin ikinci bölümünün son rötuşları yapılıyor.”

Pentagram’ın turne programı: 24 Kasım Holly Stone Isparta/, 1 Aralık Jolly Joker Bursa/, 2 Aralık /Taksim Dorock XL Venue, 11 Aralık /Hayal Kahvesi Kocaeli/, 12 Aralık/ Bostancı Gösteri Merkezi İstanbul

‘Eski günleri müzik akımları değil biz arıyoruz’

Senfonik Gaye Su Akyol

An Epic Symphony bir proje. Manga yaptı, Mor ve Ötesi yaptı, Hayko yaptı... Ses getiren bir proje.  Şimdi Gaye Su Akyol ile devam edecek. Bu konserin özelliği Gaye Su Akyol’un bestelerinin ilk defa notaları dökülüyor ve senfonik yorumla sahnede seyirciyle buluşuyor olması. 30 kişilik bir orkestra Gaye Su Akyol Band’e eşlik edecek. 75 dakikalık bir konser. “Develerle Yaşıyorum”, “Zaman Asla Affetmez”, “Ruhun Ölmüş Senin”, “Uzat Saçını İstanbul”, “Nargile”, “İstikrarlı Hayat Hakikattır”, “Bir Yaralı Kuştum” konserde seslendirilecek şarkılar. 

Bir de haberim var: Gaye Su Akyol aralık ayında yeni albüm çalışmasına başlıyor. Yurt dışında da konserleri olacak. Özel bir proje olduğunu duydum. Sürpriz! (26 Kasım/Volkswagen Arena/İstanbul)

AKLINIZDA BULUNSUN

Siya Siyabend 23 Kasım/İzmir Performance Hall

Batuhan Mutlugil 24 Kasım/Milyon Performance/Eskişehir

‘Eski günleri müzik akımları değil biz arıyoruz’

Sırma ‘Gökten’ albümüyle geldi

Alternatif pop sanatçısı Sırma, ilk albümü “Gökten” ile müzikseverlerle buluştu. Sekiz şarkılık “Gökten”, ağırlıklı olarak Türkçe sözlü melodilerden oluşuyor ve İngilizce sürprizler de içeriyor. Albümündeki şarkıları önce Instagram ve Facebook’ta yayınlayan Sırma, bu iş birliği ile önemli bir başarıya imza attı. Albümün Instagram’da öne çıkarılan deneysel teklileri “Üzülürsün Sonra” ve “Sen Çoktan Gittin Benden”, 10 binlerce reel ve hikâyede paylaşıldı. “Fear/Mutluluk” için hazırlanan klip ise albümle aynı gün yayına girdi.

‘Eski günleri müzik akımları değil biz arıyoruz’