Geri Dön
Avicii: EDM'nin en farklı DJ'i

Avicii: EDM'nin en farklı DJ'i

Ölümüyle arkasında bir sürü soru işareti bırakan, 2000'lerin sonunda EDM patlamasının en popüler DJ'lerinden biri olan, müziğiyle hepimizin enerjisini kıpır kıpır etmiş Avicii'nin hayatına ve müziğine Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

18 yaşında müziğe başladı


1989'da Stockholm'de doğan Tim Bergling, 18 yaşında müzik yapmaya, yatak odasında şarkı yazmaya ve remiks yapmaya ve bunları internete yüklemeye başladı. Daft Punk ve Steve Angello'dan etkilendi. Avicii'nin 'melodik house sound'u büyük bir takipçi kitlesi kazandı ve birçok ünlü sanatçıdan büyük destek aldı.

Little Boots, Robyn ve Dizzee Rascal'ın parçalarını remikslemenin yanı sıra Bergling, 2010'da 'Bromance' ve 'My Feelings for You' gibi birkaç single çıkardı. 'Seek Bromance', önceki parçasının önüne geçmeyi başarmış Avrupa'da mütevazı bir hit olmuştu. Ancak, uluslararası popülaritesi 2011'deki 'Levels' adlı bir sonraki single'ında patladı. Etta James'in 'Something's Got a Hold on Me'nin bir örneğini içeren parça, dünya çapında dans listelerinde zirveye ulaştı ve en az on ülkede platin statüsüne ulaşarak Avicii'yi ana akım haline getirdi.

'Wake Me Up' ile...


2012'nin sonlarına doğru Bergling, Nicky Romero'yla ortak bir single olan 'I Could Be the One'ı çıkardı. Şarkı yapımcı için bir başka hit oldu ve TV şovlarında ve Avrupa radyosunda yoğun bir şekilde yer aldı. Ertesi yıl, 'Wake Me Up' single'ını çıkardı. Aloe Blacc'ın vokallerini barındıran pastoral soul şarkısı, 20'den fazla ülkede listelerin zirvesine ulaştı ve bugüne kadarki en büyük hit oldu. Bu 'folktronica' sesi, 2013'ün sonlarında çıkan ilk albümü True'da yoğun bir şekilde yer alacaktı. Multi-platin LP'de Adam Lambert, MØ ve Nile Rodgers gibi konuklar yer aldı ve 'Hey Brother' gibi dört hit single daha üretti. Albümün Bergling'in kendi kulüp remikslerini içeren bir versiyonu 2014'te çıktı. Aynı yıl, Bergling Coldplay ile bir işbirliği olan 'A Sky Full of Stars' ile başka bir ana akım hit daha yaptı.

2016'da sahneden emekli oldu


2015'in sonlarında ikinci albümü Stories geldi. EDM ve pop'u türler arası keşfine devam eden Bergling, piyasaya sürüldükten sonra Billboard dans çizelgesinde zirveye çıtı. Zac Brown, Wyclef Jean, Matisyahu ve Martin Garrix gibi konukları işe aldı. Yeni müzik icra etmeye ve yayınlamaya devam ederken Bergling, 2016'nın başlarında sürekli sağlık endişeleri nedeniyle canlı sahneden emekli olacağını duyurdu. O yaz, son canlı setini İbiza'da sahneledi.

Müzik dünyasını başarılarıyla sarsan EDM'nin öncü ismi haline gelen, İki MTV, bir Billboard Müzik Ödülü'nün sahibi Avicii 20 Nisan 2018'de hayata gözlerini yumdu. İlk olarak paylaşılmayan ölüm nedeni açıklamasında, Avicii'nin ailesinin haber karşısında yıkıldığı ve herkesten özel hayatlarına saygı duymalarını rica etmişti. Daha sonrasında "Hayranlarını seven ama spot ışığından çekinen" Avicii'nin huzur bulmak için kendi canına kıydığını ailesi tarafından bildirildi ve biz bunu derin bir üzüntüyle öğrendik... Şimdi hepimiz Avicii'yi buruk bir duyguyla geride bıraktığı hayat dolu şarkılarıyla hatırlıyoruz.

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler