Geri Dön
Ay ve Mars'ta yaşam mümkün olmayacak mı?

Ay ve Mars'ta yaşam mümkün olmayacak mı?

Dünya bize yetmiyor... Umudumuz başka baharlarda, mevsimlerde hatta gezegenlerde... Peki ya "Ay ve Mars'ta yaşam var mı?" sorusuna keskin bir "Hayır!" cevabı versek, üzülmez misiniz? Uzmanlar ne diyor? Ay ve Mars'ta yaşam hiç mümkün olmayacak mı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Radyasyon yüzünden!

Rus bilim insanı Vyaçeslav Şurşakov, Dünya dışında bir yaşama dair ilginç bir açıklama yapmış. Önce Şurşakov'un tam unvanını yazalım: Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü İnsanlı Uzay Uçuşlarının Radyasyon Güvenliği Bölüm Başkanı... Yani daha ne olsun, konuya dair gayet ciddi bir isimden gelmiş bu açıklama. Peki neler söylemiş Şurşakov? İnsanlığın Ay ve Mars'ta yüksek radyasyon ve galaktik radyasyon nedeniyle yaşayamayacağını söylemiş.

"Dünya'dan başka elverişli bir alan yok"

Şurşakov, şunları demiş: "Güneş sistemindeki radyasyon açısından Dünya'dan başka insanlığın yaşamı için elverişli bir alan yok. Dünya bizim uzay gemimiz, güneş patlamaları ve galaktik radyasyondan koruyan bir atmosfer ve manyetik alanımız var. Mars'ta radyasyon dozu Ay'dan 1.5 kat daha az. Ancak Mars'ta ve Ay'da insan sağlığını olumsuz etkileyen galaktik kozmik radyasyon var."

Umudumuz başka baharlarda, mevsimlerde...

Kızıl gezegen Mars'tan çok ümitliydik, değil mi? Daha yakın zamanda gizemli bir yeşil ışık fark edilmiş, bu gelişme heyecan yaratmıştı. Ancak bakın Rus bilim insanı ne diyor? "Radyasyon!" diyor. Radyasyonun canlıların sağlığı için ciddi bir tehdit olduğunun farkındayız. Kozmik ışınların Dünya'nın yanına gelmesi ihtimali bile radyasyon paniğine yol açıyor, derhal sosyal medya karışıyor. Demek ki neymiş, umudumuzu yalnızca başka baharlara ve mevsimlere saklayacakmışız...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler