Gündem Beynin gizemini Ceren çözecek!

Beynin gizemini Ceren çözecek!

24.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk bilim insanı Ceren Özek 28 yaşında ama şimdiden Türkiye’nin gurur kaynağı. Uluslararası Obezite Derneği tarafından ödüle layık görülen Özek, çalışmalarını Harvard’da yürütecek...

Beynin gizemini  Ceren çözecek

Onun adı Ceren Özek. Henüz 28 yaşında olmasına karşın ABD’de iki önemli bilimsel araştırma ve bilim ekibinin içinde yer almayı başardı. 4 kuşaktır tıp alanında çalışan bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen İstanbullu Özek, liseyi Robert Kolej’de bitirip Sabancı Üniversitesi Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Bölümü’nden mezun oldu, daha sonra Pennsylvania Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nde beynin nasıl çalıştığını araştıran ‘nörobilim’ doktorasını tamamladı.

Haberin Devamı

Doktorası boyunca insan vücudunda bulunan obezite ve diyabetle bağlantısı bilinen PTP1B enziminin beyinde etkilediği proteinler üzerine araştırmalara imza attı.


O ekipte yer alacak

Türk bilim insanı Özek, geçen yıl Uluslararası Obezite Derneği tarafından düzenlenen Ethan Sims Genç Araştırmacı Ödülleri’nde iki Amerikalı, bir Kanadalı, bir İngiliz bilim insanını geride bırakarak bu ödülün sahibi oldu. Özek, önümüzdeki günlerde ABD’nin seçkin eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre Enstitüsü’nde Dr. Lee Rubin’in başkanlığını yaptığı yaşlanmayı geciktirecek kök hücre araştırma ekibinde yer alacak.


‘Çözüm bulacağız’

Harvard Üniversitesi’nde yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Özek, şunları söyledi: “Kök hücre teknolojisiyle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan nörodejeneratif hastalıklara tanı ve çözüm bulmaya çalışacağız. Aynı zamanda şizofreni gibi nöropsikiyatrik hastalıkların da uzun vadede tedavi yöntemi olarak kök hücre yöntemini araştıracağız. Bir anlamda kök hücre tedavisiyle yaşlanmayı geciktirecek formülü arayan ekibin üyesiyim. Harvard’daki laboratuvar dünyanın en iyi merkezlerinden. Şimdiye kadar kök hücre araştırmaları konusunda çok olumlu sonuçlar elde edildi. Genç bir deney faresindeki belirli kan faktörlerinin, yaşlı bir deney faresine nakledilmesiyle beyin ve diğer organlarda yaşlanmanın geciktirildiği tespit edildi. Bu araştırma ve bilimsel deneyler uzun soluklu olacak. Şayet deneylerden istenilen sonuçlar çıkarsa insanların yaşlanması da kök hücre yöntemiyle geciktirilebilecek.”

Haberin Devamı

‘İnsan beyni hâlâ kara kutu’
Beyninin gizemi konusunda henüz çok az bilgiye sahip olduklarını belirten Ceren Özek, “İnsan beyni çözülmemiş bir sır özelliğinde. Beyin tam anlamıyla bir kara kutu ve hakkında bildiklerimiz çok sınırlı diyebilirim. Türkiye’de nörobilim, beyin araştırmaları konusunda eksiklik olduğunu görüyorum. ABD’deki çalışmalarımdan sonra ülkeme dönüp hizmet etmek istiyorum” dedi.
Obezite ve diyabetin beyinle etkileşimi konusundaki araştırma hakkında da bilgi veren Özek, “Geçmiş dönemde beynin metobolizma ile olan bağlantısı ve metabolik hastalıklar üzerine araştırmada bulunan ekipteydim. PTP1B enzimini baskılayıcı bir tedavi yöntemi geliştirilirse, obezite ve diyabet hastalıklarının iyileştirilmesi yönünde önemli bir mesafe kat edilebilir” dedi.