28.10.2025 - 00:09 | Son Güncellenme:
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Depremin ardından Balıkesir Sındırgı'da can kaybı ve yıkılan bina olup olmadığı merak ediliyor. Peki, Balıkesir depreminde yıkılan bina var mı? 27 - 28 Ekim Depremde can kaybı yaşandı mı ve son durum ne?
DEPREMDE YIKILAN BİNA VAR MI?
3 BİNA 1 DÜKKAN YIKILDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, CNN Türk'te yaptığı açıklamada 3 bina ve 1 dükkanın yıkıldığını söyledi. Yerlikaya herhangi bir can kaybının olmadığını da ifade etti.
Depremde 2’si Akhisar Caddesi, 1’i de Cumhuriyet Meydanı’nda toplam 3 bina yıkıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki yıkılan 2 katlı binanın altında 3 ayrı dükkan olduğu, üst katlarının depo olarak kullanıldığı belirtildi. Akhisar Caddesi’ndeki yıkılan 4’er katlı 2 binanın ise 10 Ağustos’ta meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde hasar gördükleri için boşaltılıp mühürlendiği ve yıkımlarının yapılmasının beklendiği öğrenildi. (Kadriye SEYMEN- Necip KARATUNA- Zehra BAYKAL/ BALIKESİR, YALOVA, (DHA)
AFAD UYARDI: HASARLI YAPILARA GİRMEYİN
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgedeki hasarlı yapılara girilmemesi uyarısında bulundu.
AFAD'dan yapılan açıklamada, deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği belirtilerek, "Riskli binaların çevresinde bulunmayın. İletişiminizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden sürdürün. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin." ifadelerine yer verildi.
ŞENER ÜŞÜMEZSOY'DAN AÇIKLAMA
Sındırgı’da işaret ettiğim depremin devamı, biraz daha güneydoğusuna doğru. 15. km bir fay kırılmıştı, güneye doğru gelen bir devamlılığı vardı. Sındırgı’nın 7-8 km güneydoğusundaki fay hattına doğru. Sındırgı’nın altındaki değil dağlarında olan bir deprem. Ne anlama geliyor?
100 km’lik bir yüzey yırtılıyor yaklaşık olarak. 10-15 km daha yırtılma olmuştu. Burası artçıların güneye doğru büyümesi yeni bir fay düzlemine doğru. Artçıların sürekli güneye doğru büyümesi yeni bir fay düzlemi var demiştik. Sındırgılılar, bundan daha büyük bir deprem beklemesinler.
Bu deprem daha önceki Balıkesir Sındırgı depreminin bir parçası. Şifonyerin çekmeceleri gibi. Biri kırıldıktan sonra diğeri de kırıldı. Bu deprem artçı bir deprem değil. Tetikleyici bir deprem. Simav'daki depremlerde kuzey güney hattında oluşan depremler. Ama deprem fırtınası şeklinde.
"FAYDAKİ KIRILMA BİTTİ"
Geceyi dışarıda geçirmelerinden yana değilim, 6.1’lik fayın kırılmasıyla 10 km’lik bir kırılma kaldı, o faydaki kırılma bitti, yanacak orman kalmadı orda. Bu fayla ilgili rahat rahat uyuyabilirler. Şu an olan 4.2’lik deprem 6.1’lik depremin artçısı. Yeni yangında az yanan yerler yanıyor, bu gece artçılar olur ama 6.1’i aşacak bir deprem olmaz. En fazla 4.9’luk depremler gelir.
Bu Sındırgı’nın dağlarına doğru bir kesiminde, 10 km daha güneyinde olabilir. Akhisar’dan Manisa’ya doğru giden hatta deprem fırtınası oluyor ama deprem olmuyor orda. Aynısı Simav’da geçerli, Simav’ın kuzeyinde depremler oldu ama o Simav’daki fay değil, oradaki de deprem fırtınası.
İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLER Mİ?
Bu deprem Marmara depremini etkilemez. Daha önce piyano tuşları benzetmesi yapmıştım. Kimsenin Sındırgı'dan haberi olmadığı dönemde 'Sındırgı'da deprem bekliyorum' demiştim. Yan yana faylar var. Kumburgaz-Silivri arasında deprem olduktan sonra Silivri'de artçı birikmedi. Ama burada (Sındırgı) başka faylar olduğu için artçılar birikti.